Швейцарският пастор-билкар Йохан Кюнцле казва за царичето: „Две трети от всички операции на жените биха били напълно излишни, ако тази билка се употребява навреме и по-продължително. Всяка родилка би трябвало да пие от нея между 8 и 10 дни. Билката е голям помощник при увреждане след тежко раждане и въобще за по-бързото възстановяване след него. Действа благотворно при смъкната матка и херния, както и при бяло течение, вагинит и различни възпаления на гениталиите, както и при хемороиди. Лекува болки в малкия таз, пречиства след спонтанни аборти. Билкарката и авторка на „Здраве от аптеката на Господ“ – Мария Требен, я препоръчва и за предизвикване на закъсняла менструация в пубертета.  Когато на млади момичета не им идва менструацията, въпреки лекарските медикаменти, царичето - заедно с белия равнец, смесени в равни количества, оправят нещата. Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие, използва се също като отводняващо и усилващо сърцето средство, при треска след нараняване, гнойни рани и занемарени язви. Действа добре и по време на критическата възраст. От растението се събира цялата билка по време на цъфтежа, а по-късно само листата и всичко това се разстила на да съхне на тъмно и сухо място“, съветва лечителката.

Целебното растение е използвано от древни времена за подобряване на настроението и съня, за усилване на сърцето и прогонване на лошите мисли. Царичето още известно като шапиче се слави с името „мантията на Дева Мария заради силата, с която лекувалo всякакви здравословни проблеми. Известно е още като шапиче и самодивска ягода - поради формата на листата си. Наричат го и сребърно цариче, поради долната страна на листата му, която блести като посребрена. В България билката се разпространява по планинските поляни на височина от 1000 до около 2500 метра и цъфти през периода юни – август.

Прочетете още: Съвети за зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Чаят от целебната билка действа особено добре и при хора с диабет, както и при слабост в мускулите и дори тежки мускулни атрофии. Освен всичко друго се бори и с килограмите тъй като има свойството да извежда излишните течности от организма.

Рецепта

Към 300 мл кипяща вода добавете около една супена лъжица от стръковете за около половин час. Препоръчва се около 100 мл три пъти дневно. Не забравяйте, че преди запарване на която ѝ да е било растителна отвара никога не се налива кипналата вода върху билката.  Първо винаги се налива водата и едва след това се прибавя билката! На пръв поглед това изглежда нещо дребно и маловажно, но всъщност е изключително важно и дори решаващо за добрия изход от лечението! Причината е, че когато водата започне да се затопля и ври се отлага калциев карбонат.

Прочетете още: Кой е големият враг на зачеването и бременността

Когато този невидим с просто око калциев карбонат (варовик) се налее директно върху билката, затваря голяма част от порите на листата й от които се освобождават активните вещества. Така че -- първо се добавя кипналата вода в празна чаша, в която калциевият карбонат започва да се отлага (утаява) и едва след това се прибавя билката и запарва!

Помага и при косопад

Благодарение на съдържанието на високи антиоксиданти в билката, тя помага на скалпа да възстанови нездравословните клетки и да произведе здрави клетки, като по този начин дава възможност за естествен растеж, укрепване и обновяване на космените фоликули. Така че чаят от шапиче ще ускори растежът на косата и ще предотврати косопада, който е често срещан след раждане. Може да си правите промивки и маски за коса с тази билка.

Прочетете още: Влиянието на бъдещата майка върху плода в утробата ѝ

Помага за забременяване

Известно е, че царичето подпомага и ускорява процеса на забременяване. То е известно като символ на майчинството. Поради приликата му с майчин скут е било посветено на богините на плодовитостта – Фрига при германските племена, Венера при римляните, Мария при християните. И днес се цени като универсално средство при женски болести и тонизиращо средство за матката. Подпомага овулацията, подобрява производството на хормона на жълтото тяло и по този начин спомага за зачеването и закрепването на оплодената яйцеклетка в матката.

Мария Требен: „Усилва матката, предпазва от спонтанни аборти“

„Царичето отстранява слабост в мускулите и ставите и помага при малокръвие. Билката е голям помощник при увреждания след раждане, при склонност към спонтанни аборти, за закрепване на плода и усилване матката. Такива жени би трябвало да пият от третия месец чай от цариче. То е универсално лечебно средство за всички женски болести и заедно с овчарската торбичка помага даже при смъкната матка и херния. В последните случаи би трябвало да се пият на ден четири чаши чай на глътки, който по възможност да се приготви от прясно набрана билка. Освен това пострадалите места да се масажират с тинктура от овчарска торбичка, като при смъкната матка разтриването започва от влагалището нагоре. Тук допълнително се прилагат и бани на половината тяло с овчарска торбичка (100 г билки за една баня; на седмицата общо три бани, тъй като подгряна, водата може да се използва още два пъти). Нашите предци са използвали растението като билка за рани – вътрешно и външно, при епилепсия и против изсипвания. Ето един цитат от една много стара билкарка книга: „Когато човек е сломен, било млад или стар, той слага две шепи цариче в съд с вода, слага я известно време да ври и след това пие от нея“. Деца, които въпреки доброто хранене, имат слаби мускули, заякват след като пият от този чай“, препоръчва австрийската писателка и билкарка.

Приготвяне на чай:

Една препълнена чаена лъжичка с цариче се добавя към ¼ литър вода и се оставя малко да покисне.

Билков компрес:

Съответно количество прясно цариче се измива малко, върху дървена дъска се стрива с точилка и се налага.

Прибавка за баня:

За баня на цялото тяло се взимат 200 г изсушени или няколко шепи пресни билки, слагат се да пренощуват в кофа студена вода и на следващия ден всичко това се затопля. Тази вода се прибавя към водата за къпане.

Teкст: Драгомира Иванова