Кои медикаменти са безопасни и кои да избягваме
Според статистиката над 92% от жените употребяват две или повече лекарства през различни периоди на бременността, а около 3% от всички вродени малформации имат фармакогенен произход. Добрата новина е, че в повечето случаи лекарствата, които бременната взема, не стигат до плода. Но понякога това се случва и води до увреждания, затова е необходимо всеки прием на медикаменти внимателно да се обсъжда с лекар.
 
ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER


В кой етап на бремеността рискът е най-голям
Влиянието на лекарствата зависи от гестационната възраст на плода, от механизма на действието им, от дозирането, от физиологичното състояние на бременната, от хранителния и двигателния режим. Рискът от увреждания е най-голям през първите седмици на бременността, когато се развиват главните органи. В периода на бластогенезата (първите 7–8 дни след оплождането), поради липса на пряка биологична връзка между майката и оплодената яйцеклетка, се смята, че рискът от лекарствено въздействие е нулев, но някои агенти могат да предизвикат ембрионална смърт. В периода на ембриогенезата (до 12-ата г.с.) рязко нараства рискът от развитие на вродени аномалии. В този период се образуват всички органи и системи на плода. Всеки орган има критичен период на диференциране, в който има най-висок риск от развитие на вродени аномалии. Например критичен за развитието на нервната система е периодът от 15-ия до 25-ия ден, за сърцето – 20–40-ия ден, за крайниците – 24–46-ия ден от оплождането. Последният период в развитието на плода – фетогенеза (13–40-а г.с.), е най-безопасен, тъй като е завършено развитието на органите и на системите на плода.


Безопасни ли са лекарствата без рецепта
Много от отпусканите без рецепта лекарства се считат за безопасни по време на бременност. Трябва обаче внимателно да се четат етикетите и приемът да се обсъди с лекар, тъй като някои популярни медикаменти може да се окажат неподходящи. Така например аспиринът трябва да се избягва, защото приемът му може да предизвика кръвоизлив. Не е препоръчително да се приемат слабителни билки, защото отделят токсини.

Как влияят билковите препарати и витамините
Витамините и билковите чайове също може да засегнат развиващия се плод. Никога не използвайте билкови продукти, без да се консултирате с лекар. Употребата на поливитаминни препарати е препоръчителна. Съвременните проучвания показват, че дневните нужди не се покриват дори при балансиран хранителен режим. Използвайте само поливитаминни препарати, специално разработени за бременни, а ако предпочетете универсални, консултирайте се с лекар.


Кои са опасните и безопасните лекарства
В Америка съществува система, която точно класифицира медикаментите според степента на тяхната безопасност за бременните:

Категория А са лекарства, които са тествани и са доказано безвредни – фолиева киселина, витамин В6 и тиреоидни препарати (за щитовидната жлеза) в дози по предписание. Тук се включват също витамин C, витамин D и витамин A, които обаче стават опасни при предозиране.

Категория В са лекарства, които са много използвани по време на бременност и няма данни да причиняват увреждания. Тук се включват определени антибиотици, парацетамол, препаратите против киселини Квамател и Фамотидин, Дексаметазон, инсулин и ибупрофен (не трябва да се употребява през последните 3 месеца на бременността). В тази група са още Erythromycin, Azithromycin, Metoclopramide, Cefuroxime, Benzylpenicillin.

Категория С са лекарства, които е възможно да причинят проблем при майката или при бебето. За тях няма достатъчно данни от изследвания за безопасност. Тук се включват Prochlorperzaine (Compazine), Sudafed, Fluconazole (Diflucan), Ciprofloxacin (Ciprobay). Някои антидепресанти също спадат към тази група, а също аспирин, Sumatriptan, Ciprofloxacin.

Категория D са лекарства, представляващи риск за здравето на фетуса – в тази група са литий (за лечение на маниакална депресия), Phenytoin (Dilantin) и повечето лекарства за химиотерапия, също Cyclophosphamide, Diazepam, Phenytoin.

Категория Х са лекарства, които причиняват увреждания на плода и никога не трябва да се употребяват по време на бременност. Тук се включват медикаменти за лечение на кожни проблеми като акне (Accutane) и псориазис (Tegison, Soriatane), сънотворни (талидомид).

Как въздействат антибиотиците
При доказана нужда някои антибиотици могат да се използват по време на бременност. Пеницилините и цефалоспорините преминават свободно през плацентата, като до момента не са описани неблагоприятни ефекти върху плода. Трябва обаче да се има предвид рискът от алергични реакции при бременната. Макролидите поради големината на молекулата им преминават трудно през плацентата и затова се използват широко при бременни. Аминоглюкозидите имат токсичен ефект върху слуховия апарат, бъбреците и черния дроб на плода и това ограничава употребата им. Тетрациклините имат неблагоприятен ефект върху костите и зъбния емайл на плода и не бива да се използват.

Как да се лекуват настинка и грип
Най-доброто средство за възстановяване при настинка са старите изпитани рецепти. Препоръчват се почивка и топъл чай, може да се ползват безопасни капки за нос. При болно гърло е подходящо да се прави гаргара със содено-солеви разтвор. При главоболие и температура се взема парацетамол. Допустимо е имунизирането срешу грип. Експертите дори го препоръчват заради риска, който носи заболяването.

Опасно ли е лечението при зъболекар
Най-подходящото време за зъболечение е второто тримесечие, когато може да се извършват много дентални дейности, включително поставяне на пломба, обезболяване с лидокаин.

Какви увреждания може да причинят лекарствата
Лекарственото лечение с неподходящи медикаменти може да предизвика вродени аномалии, да доведе до прекъсване на бременността, изоставане в развитието на плода, вътрематочна смърт, вродени ендокринни и други функционални разстройства, изоставане във физическото и интелектуалното развитие в ранното и по-късното детство, разстройства в развитието на функциите на жлезите с вътрешна секреция на плода. Токсичните увреждания могат да се изразяват в изоставане в развитието на плода, намалено тегло или ръст, преждевременно прекъсване на бременността или в най-тежките случаи вътреутробна смърт на детето. Късно появяващи се увреждания – в кърмаческа или в детска възраст, могат да са нарушение на слуха или на интелектуалното развитие.

Как влияят лекарствата върху плода, може да проверите на www.safefetus.com.

Текст: Антоанета Баева