Обикновено в периода на бременността жените са принудени да се борят с честите промени в настроението, огромния апетит, раздразнителността, която се поражда и при най-малко неудобство, както и с непрестанното гадене. Дълъг е списъкът на състоянията, през които бъдещата майка преминава, и те често се оказват трудно разбираеми за нейния партньор.

Ако обаче и той започне да изпитва същите тези симптоми?

Да, случва се. Става дума за състояние, което в медицината се познава като „синдром Кувад“, а в разговорния език се среща и с названието „състрадателна бременност”. Мъжете, чиито половинки носят бебе в утробата си, стават още по-чувствителни и от бъдещите майки. Виене на свят, гадене сутрин, главоболие, промени в настроението, умора, дори и повишаване на теглото са част от симптомите, които татковците започват да изпитват. Обикновено това се случва през третия месец от бременността на партньорката им, както и към последните седмици преди раждането. В медицината са описани случаи, при които дори е възможно коремът на бащата да нарасне подобно на корема на бременна в седмия месец и теглото му да се увеличи средно с около 11–13 кг.

Причината

Психолози обясняват, че появата на тези състояния е свързана със силната привързаност, която съществува между двамата бъдещи родители. Те заедно планират бъдещето, отдадени са еднакво на мечтата за дете и неговото очакване, разпределят поравно отговорностите, свързани със семейството. Всичко това става фактор мъжете силно да съпреживяват бременността на половинката си и по този начин тялото им да чувства всички нейни неразположения.

Историята

„Кувад” идва от английски език и в буквален превод означава „отглеждам”, „инкубирам”. Антропологът Едуард Бърнет Тайлър е първият, който използва този термин през 1865 г., за да опише набор от ритуали, които хората от примитивни култури извършват, за да се подготвят да посрещнат децата си. Тези ритуали почти не се наблюдават вече. Въпреки това съпреживяването на симптомите на бременността в партньорската двойка е често срещано. Според учените съчувствието и съпричастността на мъжа към страданията на жената отключват синдрома. Те са свързани с емоционалната интелигентност. Следователно ако жената е в много близки отношения с партньора си и той е силно впечатлен и погълнат от емоцията по очакването на детето им, много вероятно е той да развие физически реакции, които в действителност са прояви на синдрома Кувад.

Синдромът не е болест

Съпреживяването на бременността от страна на мъжете се оказва напълно нормално явление. Синдромът Кувад не е болест, нито означава, че мъжете вярват, че са бременни. По-скоро проявата на един или друг симптом на синдрома е знак за загриженост, силна обич и свързаност с партньорката.

 

Текст: Деница Янкова