Скъпи приятели, срещаме ви с една чаровна дама, вдъхновяваща личност, която съвсем скоро стана мама за първи път. Преди да се появи на бял свят нейната рожба обача, тя ни сподели как са преминали 9-те месеца с оглед на възрастта ѝ и рамките, които хората често поставят по темата.

"Здравейте, скъпи читатели! Казвам се Силвия – определям себе си като позити приятеливен, щастлив и отговорен за своето здраве човек. По професия съм мениджър на проекти, а по душа – търсещ човек, който иска да знае и може. Щастлива съм, че отново гостувам на страниците на „9 месеца“, за да споделя своя опит през най-специалния период за всяка жена – бременността. И не каква да е бременност, а тази на 40 години. Един различен поглед, който ще затвърди твърдението, че пълноценната грижа за здравето, превръща годините просто в цифри.

Началото

Моят личен опит в следването на конкретен стил на хранене и живот продължава малко повече от 20 години. Някои го наричат „здравословен“, други – сложен и ограни- чителен, но всъщност единственото, което има значение, е как той се отразява върху организма ми. През всички тези години съм отчитала само положителен ефект от този стил на хранене и колкото повече години минаваха, толкова повече се увеличаваха свидетелствата за благотворното му влияние. Отделно от факта, че в тялото се засилват имунните сили и не са на лице неразположения или болестни състояния, ефектите се отчитат и върху външния вид на кожата и значително забавения темп на стареене. Но това, което не съм допускала, че може да ми се случи, е на 40 години да забременея по естествен начин, когато пожелая, наслаждавайки се на една лека, приятна и безпроблемна бременност. Разбира се, в купищата литература, които съм изчела през годините по темата за хранене и здраве, винаги се  е обяснявало, че здравословното хранене и стил на живот допринасят за запазване на младостта и функционалността на органите и системите в тялото, а не само за млад и здрав външен вид. За женския организъм означава и запазване на репродуктивните функции за по-дълго време, както и леко, безпроблемно износване на плода.

Първите притеснения

Колкото и да съм убедена в смисъла и полезността на стила ми на хранене, признавам си, след като се омъжих, за първи път в живота си се замислих – мога ли да забременея, дали пък случайно нямам проблеми в това отношение, дали това, че вече бях навършила 40 години, не означаваше „трудно забременяване“ и „трудна бременност“ и т.н. Никога дотогава подобни въпроси не са ме занимавали, нито са представлявали интерес за мен и влязох в темата съвсем неподготвена. Чувала съм за рисковете на бременността на тази възраст, но реших, че няма да се притеснявам безпочвено и след като със съпруга ми почувствахме, че сме готови за следващата стъпка в отношенията ни, разбрах и отговорите на въпросите, които си задавах. Бременността се случи бързо и естествено, с нея започнаха и първите притеснения. „Какво предстои през следващите 9 месеца?“, „А какво ще правя с храненето – продължавам ли моя стил на хранене, дали пък не трябва да започна да ям често месо и животински продукти?“, „ Ако навредя на бебето?“, „Кога трябва да спра с ежедневните кросове или мога да тичам, ако нямам оплаквания?“ И така нататък, и така нататък...

Тези притеснения се прожектираха безспирно, бяха сив фон в мислите ми. Първоначално дори не успях да се зарадвам истински на новината, че ще ставам майка. Сега си давам сметка, че в миналото толкова съм слушала за всички такива нежелани прояви по време на бременността, че буквално не можех да мисля извън тази „кутия“. След като преминах за няколко дни през тревожността, започнах да разсъждавам трезво и с конкретни аргументи от собствения ми живот заключих, че бременността – както и другите състояния в човешкото тяло, зависят от здравословното състояние на организма, от това какво си правил преди това, как си се хранил и с какво, как си спортувал и какво. Спомних си как преди 10 години се разболях от подостър тиреоидит на щитовидната жлеза. Тогава успях да се излекувам за 6 месеца, без лекарства, само благодарение на храната и на това, че преди да се разболея, вече имах 10 години здравосло- вен стил на живот зад гърба си. Спомних си и за хора, които пиеха лекарства и се хранеха стандартно и общоприето, но за жалост оставаха болни от същата болест, от която аз се освободих бързо. И така, убедена, че тялото ми е подготвено за предстоящия стрес и ще го посрещне безпроблемно и с нужната гъвкавост, започна моето приключение – бременност на 40-годишна възраст и то по време на КОВИД 19.

По-дълбоко

Стилът ми на хранене е на базата на 90% растителна храна и около 10% животин- ски продукти под формата на морски продукти и риба, яйца – сурови жълтъци, и козе кисело мляко. С други думи – ежедневно приемам доста сурови плодове и зеленчуци зеленолистни, варива и бобови култури (леща, нахут, боб, зърнени храни – див или кафяв ориз, елда, сурови активирани ядки и семена). Рядко консумирам морски храни. Изключи- телно държа на произхода на това, което ще консумирам. От години се храня само с продукти, произведени по биологичен начин, набавям храната си единствено от такива стопанства и ферми. Другото, на което също държа много, е начинът на обработка на храната – не използвам, нито при готвене, нито за студена консумация, екстрахирани мазнини, като олио, зехтин и различни масла, без значение от произхода им и начина на добиване и производство. Мазнините приемам в техния интегрален вид, както ги е опаковала природата – в ядките, в маслините, в различните семена и т.н. Алкохолът не представлява интерес за мен и не ме привлича, но се случва да опитам хубаво червено вино. С цигарите се разделих преди 20 години. Смятам, че те са едно от най-безсмислените неща, в това число са и сериозна загуба на здраве и финанси.

Лист от календара

Или иначе казано – гестационните седмици неусетно се изнизваха. Не бях чувала това понятие преди. Започнах да разбирам същинското значение на „фетална морфология“ и „биохимичен скрининг“, „женска консултация“ и т.н. Имам щастието да познавам изключителен професионалист и блестящ акушер-гинеколог, който след установяване на бременността, пое грижите за мен като водещ лекар, заедно с екип, на който гласувах пълно доверие. Това е изключително важно, защото през следващите месеци срещите с тях са ежемесечни и тези хора са поели грижата за мен и бебето в техни ръце. Първите три месеца преминаха без да усетя промяна в организма, нямах типичните оплаквания – гадене, повръщане, главоболие. Единственото, което промених в ежедневието си, бе преустановяването на коремните преси. Продължих с ежедневните 8 км крос (и като дистанция, и като време). По нищо тялото не подсказваше, какво се случва „вътре“. Преди това се консултирах с водещия ми лекар относно тренировките и получих зелена светлина да продължавам, но с ясното съзнание, че при най-малкото оплакване или идентифициране на проблем при месечните прегледи, ще трябва да спра веднага. И така до днес, когато съм в 31-вa г.с. и продължавам с ежедневния крос (преди месец намалих темпото на бягане, поради тежестта на корема). Доста хора не одобряват, че бягам бременна, смятат, че го правя от суета или страх да не напълнея, а всъщност аз го правя просто, защото нямам причина да не го правя – първо, физиологично всичко е наред, бебето е добре. Второ – като дългогодишен бегач на дълги разстояния, за мен бягането е необходимост, здраве, тонус, почивка и усмивка. Оказа се бърза и лесна адаптацията на тялото при бягане през различните месеци на бременността, като пулса и сърдечната дейност са спокойни, без умора и задъхвания.

Храненето и изследванията

След третия месец започнаха редовните кръвни изследвания с цел установяване стойности на различни показатели в организма. Поради големите промени, които текат по време на бременност в тялото, истинско предизвикателство за женския организъм е да посрещне новостите, бързо да се настрои, преминавайки през процесите безпроблемно. Всички органи на бременната жена работят в натоварен режим, затова лекарите са на мнение, че протичането на бременността в организма зависи изцяло от индивидуалния здравословен статус на жената преди тя да забременее. Ако дамата е имала оплаквания (от какъвто и да е характер) преди двете чертички, то по време на бременност – очаквано, те се проявяват, а и понякога задълбочават или водят до появата на нови такива, които преди това не са били факт. Вярвам, че начинът, по който ще протече бременността, е зависим от начина на живот, който майката е водила години наред. Това особено силно се проявява след 30–35-годишна възраст. През изминалите 7 месеца и половина, нямам нито една проява на бременността, визирайки гадене, повръщане, киселини, изтръпване на крайници, крампи, задържане на вода, липса на енергия или пък каквото и да е било друго неразположение. По отношение на качването на килограми – към момента качените килограми са само тези на бебенцето и водите в корема. Някои казват, че просто имам късмет, но... когато си на почти 41 години, не вярваш в късмета, а в това което си „накъсметлил“ през времето с начина на живот и избор на храни. Чувствам се така, както и когато не бях бременна, с изключение на някои видими разлики. Кръвните изследвания към момента показват, че тялото се справя без- проблемно, което не наложи и промени в стила ми на хранене – въпрос, по който не знаех какво да очаквам. Всеки ден приемам сурови плодове, зеленолистни и зеленчуци, сурови активирани ядки и се старая да пия достатъчно вода. Протеини приемам от растителни източници – леща, боб, нахут, ядки. Мазнини – основно от ядки, семена и авокадо. Когато ми се кулинарства, приготвям хляб от зърната на елда, а понякога обичам да правя суров шоколад и или да изпека бисквити, а рецептите си ги измислям на момента. Просто отварям шкафа с продукти и идеите идват. Всички рецепти са без рафинирани продукти, брашна и без животински продукти. Обикновено са с коко- сово брашно, смляно с ядки от елда, кокосова паста и фурми или други сушени плодове, за да се получи сладко тесто. Добавям какао или канела, джинджифил – в зависимост от нас- троението. За да гарантирам набавянето на всички необходими витамини, минерали, особено с акцент към Б12 и желязо, започнах около петия месец да приемам по 10 броя сурови жълтъци от пъдпъдъци дневно. Мисля, че добрите нива на желязо и хемоглобин, които поддържам, са именно благодарение на това. Вероятно звучи доста тряскащо, че бременна жена приема сурови жълтъци, но трябва да се знае, че при яйцата от пъдпъдъци няма салмонела и че при здрав организъм, който няма метаболитни нарушения, справянето с десет сурови жълтъка не създава проблеми. Ако са сварени обаче, тогава ситуацията е съвсем различна – това, което тялото ще получи и усвои от сварените жълтъци, няма да е в негова полза.

Превенцията – най-сигурният гарант за лека и здрава бременност

През годините се наслушах на това „колко е нормално по време на бременност да ти е зле“ и „колко рядко се случва да не ти е зле“. Не само, а и след като забре- менях, отново слушах „как след третия месец сигурно ще ми се повръща, а след петия ще имам киселини, в шестия вероятно ще се събуждам от схващания и крампи“... В главата ми се появи една картина от късометражен 9-месечен филм на ужасите със заглавие „Виене на свят, припадане, изтръпване“. Но си казах: „Добре, явно така ще е. Всеки казва, че това е нормално!“. За мое щастие, нищо от изброеното все още не ми се е случило. Когато потърсих информация, включително и в медицински студиа, проследяващи бременността и връзката с начина на хранене
и живот, се оказва, че ако организмът е здрав, той понася промените леко, бързо се адаптира, настройва се лесно, а органите функционират спрямо новото състояние. В резултат нуждите на бъдещата майка и бебе са удовлетворени. И обратно, ако жената е имала оплаквания, те се проявяват и по време на бременност. Съвременната медицина разполага с достатъчно възможности за проследяване, контрол и адекватна намеса, но все пак не е ли по-добре бъдещата майка да направи така, че да не стига дотам или да намали вероятността да има такива затруднения? Едва ли е приятно да повръщаш известно време, носейки нов живот в себе си, да се чувстваш без сила или не във форма. Именно новият живот в тялото предполага майката да усеща сила и здраве, а не слабост. Младите девойки, които искат да станат майки, е добре да знаят, че подготовката за това започва години назад. От тях зависи да подсигурят за своя организъм съзнателен и здравословен начин на живот, който да гарантира оптимално функциони- ране на тялото, което пък от своя страна, по време на бременност, ще им се отблагодари подобаващо. Според науката за хранене и съвременната медицина здравето е свързано със състоянието на червата – там се намира и 80% от имунитета. Ако имаме здрави черва, то това означава и много добро и качествено усвояване на всички микронутриенти, които влизат в тялото с храната. Тогава няма нужда и от прием на големи количества храна, защото здравият организъм усвоява пълноценно приетото. И обратно, ако има нарушени функции при червата, то тогава и абсорбирането на хранителни вещества е влошено и често се наблюдава недохранен организъм, независимо от килограмите. Много бременни, а и не само бременни, наддават на килограми, но кръвните показатели показват хормонални затруднения при щитовидната жлеза или пък ниски стойности при някои важни витамини, занижени показатели на желязо и хемоглобин, независимо, че консумират животински продукти или пък са на чисто растително хранене. Именно този проблем във функционалната медицина и в науката за хранене отдавна е изследван клинично и доказателствата сочат, че в подобни случаи се говори за глад на клетъчно ниво – с други думи – недохранване на тъканите, които изграждат органите, оттам следват и нарушения в техните функции. Независимо, че видимо организмът външно не гладува, то вътрешно състоянието е друго. Затова и съветите на специалистите за преодоляване на такива случаи са в посока подобряване стила на хранене.

Да положим основите

Относно създаване на здравословен навик – бих казала на всяка бъдеща бременна, че е важно да обръща внимание не само на това какво консумира преди забременяване, но и как дава почивка на тялото си от прием на храна. Има достатъчно литература по темата, особено в последно време стана и модерно да се прави т.нар. „фастинг“. На български това означава да се въздържаш от храна за известен период от време, приемайки само вода или още се нарича „воден пост“, като се ползва и стряскащото име „глад“. По разбираеми причини, дълбоко вкоренени в психиката на човек, тази практика предизвиква страх, ужас, и недоумение в голяма част от хората. Целта на подобно въздържане или спиране на храна е да се даде почивка на тялото от храносмилане, енергията да бъде ползвана за засилване на изчистващи- те функции на тялото, да се даде и възможност органи- змът да насочи ресурсите си да открие и да възстанови възпаления и всичко, „излязло от строя“. Не говоря за омекотените форми на гладуване тип „плодове, чай и мед“ или само на плодово-зеленчукови фрешове, а за спиране приема на храна за определен период – например 24 или 36 часа (след време и постоянен опит, часовете могат да се увеличават). Важното е да се практикува редовно, всяка седмица. Задължителна е теоретичната подготовка за такава практика и консултирането със специалисти по темата, при оплаквания от хронични заболявания. И така, формулата от последователно и трайно следване на здравословен и чист начин на живот и хранене, в съчетание с въвеждането на пост или въздържане от храна, ще доведе до повишени имунни функции, запазени органи, а външната проява ще бъде едно здраво, запазено и младо излъчване на кожата и тялото. Като жена, практикуваща описаното, съм повече от уверена, че помага на тялото и в годините то се справя лесно, дори при поява на здравословни проблеми, възпрепятствайки задълбочаването на такива до пълното им излекуване. Качественото отделяне на токсини и непозволяването на трупане на такива гарантира отличен общ здравословен статус, лека, приятна, безпроблемна бременност. Храната и ежеседмичното практикуване на воден пост са ключовите елементи. Не съществуват магически прахчета, детокс чайове, смеси и отвари, които да са по-мощни от природните закони.

По-добрият избор

Друго, изключително важно в стила на хранене, е начинът на обработка на храната, защото има много вегани или вегетарианци, които смятат, че се хранят здравословно, поради неконсумацията на месо, но когато разказват за храните, се оказва, че се хранят с рафинирани продукти или с огромни количества т.нар. био „джанк фууд“. Това, че даден продукт има етикет „био“, „веган“ и т.н., не го прави здравословен. Например пържените картофи с олио са веган, но това не означава, че са здравословни. Същото се отнася и за бъдещата бременна или майка, която обича месо и животински продукти – тя следва да внимава за количествата и честотата, както и за начина на обработка. Хранещите се редовно с месо жени, е задължително да осигурят достатъчно големи количе- ства ежедневно плодове и зеленчуци, различни растителни храни, бобови култури, ядки и семена. Наблюденията са ми, че при тях рядко остава място за това или пък не изпитват апетит или желание за растителна храна. Това е обяснимо с факта, че животинската храна е високо концентрирана, силно засищаща, но за жалост, изключително бедна на микронутриенти и богата само на макронутриенти. Затова трябва да се внимава от развиване на дефицити в дългосрочен план. Последните могат да се наблюдават и при жени, консумиращи само растителна храна. Важно е да се внимава с начина на обработка, количествата, комбинациите, за да се гарантира усвояемостта на веществата. При развиване на дефицити по време на бременността (обикновено) се препоръчват добавки или (ако се наложи) и промяна в храненето. Всичко е изключително индивидуално, необходимо е бъдещата майка да има пълно доверие в лекаря, който проследява бременността и да следва съветите на специалистите.

Какво нетипично изпитах по време на бременността

Интересното, което забелязах е, че не изпитвам глад. Независимо дали е сутрин, обед, вечер или дори след бягане – чувството за глад просто изчезна. Това е единственото нетипично усещане по време на бременността ми, тъй като преди това не съм попадала в такава ситуация, особено след тренировка. Не си мислете, че не се храня – напротив, просто се наложи да се сблъскам с явлението „да ядеш, но без глад“.

Финал с послание

Независимо дали една девойка ще реши след време да стане майка или ще предпочете друг път на развитие, изборът на здравословен стил на хранене и живот ще обслужва нейното бъдеще, най-общо казано. Късмет в здравословния статус няма – има последователност и постоянство, съзнателност в избора и силна мотивация. Последното, лично за мен, се крие именно в това, че здравословният стил на хранене (и живот) е единственият начин да поддържам и да се грижа за тялото си, да го подпомагам при осъществяването на неговите ежедневни функции. Ако мога да го перефразирам, използвайки езика от професията ми – аз съм бенефициентът на този дългосрочен проект между мен и тялото ми и мое задължение е да му помагам, за да може то да изпълнява своето задълже- ние и да ми служи оптимално, дълго и безпроблемно!".