Д-р Александър Калчев, специалист по гинекология, ендоскопска хирургия и асистирана репродукция, е един от обичаните лекари сред пациентите. Това не ни изненадва, защото знаем, че той разглежда всеки случай с професионализъм, отделяйки необходимото време и прилагайки индивидуален подход. Не на последно място – посреща двойките, които го посещават в Медицински център „Д-р Калчев", с усмивка, зареден с търпение и позитивизъм.

ЕТО КАКВО СПОДЕЛИ Д-Р КАЛЧЕВ ПРЕД ЕКИПА НА „9 МЕСЕЦА“...

За съжаление, много често в България сме свикнали да разделяме инвитро процедурите от репродуктивната хирургия. Тя обаче е необходима, когато пациентката не може да забременее. Несъмнено процесът е свързан и представлява едно цяло. В случай че пациентката не успява да забременее, въпреки оперативната корекция, се пристъпва към процедура. С репродуктивната хирургия сме способни да решим голяма част от случаите – миома на матката, полипи, вродени малформоции, аденомиоза, ендометриоза. Сами виждате с какъв огромен арсенал разполагаме, но – пак повтарям, за съжаление, нерядко той остава подценен.

Повтарящите се имплантационни неуспехи

Причините за имплантационните неуспехи все още остават една неразгадана част от репродуктивната медицина. Има лесни случаи, при които се налага оперативна корекция, за да може да бъде реализирана една бременност успешно. Най-честият случай, който можем да споменем тук, е тотален септум в матката или широко използваният термин – двурога матка. Минимално инвазивна процедура, каквато е хистероскопията, би могла да реши нещата окончателно, за да е възможно ембрионът да се имплантира и да се износи успешно бременността. Напоследък работя по въвеждане на иновативни методи, които да покажат нови хоризонти за развитие. Взимането на различни видове проби от матката, които да анализираме на различни етапи от терапията може би ще ни даде голяма част от отговорите. Това остават едни от най-тежките казуси на множество имплантационни неуспехи и спонтанни аборти, при които няма очевидна патология.

Светът около нас

За съжаление, заобикалящата ни среда днес не е особено благоприятна, особено когато става въпрос за планиране на бременност. Да, по времето на бабите ни условията са били напълно различни. Става въпрос предимно за храната, която консумираме. В съвременните условия, ако една жена в детеродна възраст не се съобразява с това какво яде, може да си причини сериозен дисбаланс. Ролята ни, особено в профилактиката на имплантационните неуспехи и спонтанни аборти, е да профилактираме и подготвим пациентката за бъдещата успешна бременност.

Това, което споменах за методите на диагностика и лечение на състояния на матката, наложи нуждата от процедури като офис хистероскопията – изключително щадящ метод, даващ много ценна информация. Процедурата се извършва без анастезия, размерите на инструментите обаче са изключително тънки и това причинява известен дискомфорт, но не и болка при пациентките. След края на самата процедура няма никакво неприятно усещане и пациентката може да отиде на работа, не се налага да остава в клиниката или вкъщи. В същото време този метод ми помага при решаването на гореспоменатите проблеми.

Първата среща

При мен идват пациентки с различна история и патология, затова не мога да унифицирам изследванията, с които да бъдат подготвени по време на първата ни среща. Ако имат вече направени такива, съветвам да ги носят със себе си. Ако обаче тепърва им предстоят, по-добре да обсъдим целия казус и тогава да назначим последващи изследвания. Предпочитам репродуктивната двойка да дойде при мен, след като е минал известен период, в който опитите за бебе не се получават, около 6–9 месеца. Разбира се, бих могъл да посъветвам и репродуктивна двойка в началото на пътя им за бременност, особено при възраст на 36+ години при пациентката. Както споменах по-горе, има определени специфики при подготовката, които са от значение, дори двойката да няма неуспехи в посока бременност.

Интересни казуси във Фейсбук

Да, идеята за споделяне се породи от желанието ми да запозная аудиторията ми с тежки казуси, които могат да бъдат решени с минимално инвазивна про- цедура като офис хистероскопията. При амбулаторна процедура, извършена без упойка, за не повече от 10–20 мин., може окончателно да бъде отстранена тежка патология. Радвам се, че вече имам разрешени шест казуса на тотално срастване в маточната кухина – Asherman syndrome. Това е изключително тежка патология, свързана със загуба на маточната лигавица и невъзможност за имплантиране на ембрион. Казусите бяха решени успешно и силно се надявам скоро да мога да споделя и радостните вести. Вярвам, че притесненията на хората относно публичното дискутиране на темата за репродуктивните проблеми са останали в миналото. Разпространението на информацията в днешно време тече с пълна сила и платформи като вашата помагат за това. Важно е хората да бъдат информирани, че съществува решение за тежки казуси, дори такива, считани за безнадеждни доскоро, нека знаят – няма място за тревога, необходимо е действие.

Да останеш, за да помагаш

За мен никога не е имало съмнение дали да остана – имах хиляди възможности да не го направя. Привързан съм към страната си и хората около мен, дори когато съм някъде зад граница, изпитвам носталгия. Ценни са онези моменти, когато получавам добра обратна връзка от моите пациентки, най-вече съм щастлив, виждайки резултата от дългогодишната работа с очите си. Такива емоции не могат да бъдат описани лесно с думи.