Срещнахме се с д-р Иван Димитров, оперативен гинеколог, Adella Fertility Clinic, за да чуем неговите ценни съвети към дамите относно здравето им и предимствата на това да се грижат за себе си. Беше интересно, научихме важни детайли, които сега споделяме с вас...

Често една задоволителна цитонамазка може да накара жената да отложи посещение при специалист през следващите няколко години, което отново би забавило навременната диагноза и последващата терапия. Нека не забравяме, че скрининговите методи, каквато е онкопрофилактиката, имат за цел ранна диагноза.


Действително една част от жените се обръщат към акушер-гинеколог при наличие на симптоматика. Наблюдава се положителна тенденция при съвременната жена за изграждане на здравна култура и ежегодно посещаване на гинеколог. Препоръчително е посещението при гинеколог да бъде въднъж в годината. Превенцията и онкопрофилактичният преглед целят диагностициране на заболяване преди то да се е развило или в начален етап. За съжаление, при наличие на симптоми, се касае за вече възникнало заболяване, което се характеризира с усложенен лечебен процес и с по-тежък изход.

Опитайте: Калкулатор за овулацията - време за бебе

Симптомите, свързани с инфекция на половата система на жената, са сигнал за незабавна консултация. Отлагането на прегледа крие риск от възникаване на заболяване, късно диагностициране и евентуални последствия за здравето. Усложненията от една инфекция могат да бъдат хронифициране на инфекцията, стерилитет, най-честото усложнение „запушване на маточните тръби“, тазово възпалителна болест и дори перитонит. За радост, рядко се срещат тежки усложнения и единствените последствия са хронифицирала инфекция, налагаща по-продължително и комплексно лечение.

OНКОПРОФИЛАКТИКА ПРИ БЪДЕЩИ МАЙКИ

Онкопрофилактиката по време на бременност не се различава от тази преди забременяване. Препоръчително е извършването на профилактичен гинекологичен преглед, включващ цитонамазка, колпоскопия и ехография, да се осъществи преди планиране на бременност. В случаите, когато бременната жена не е провела онкопрофилактичен преглед преди бременността, същият може да бъде извършен без риск за бременноста. Онкопрофилактиката по време на бременност среща повече диагностични затруднения и ограничение в терапевтичния подход.

МИОМА - АМИ СЕГА?!

Миомата на матката е доброкачествен тумор, който се среща при около 50% от жените в репродуктивна възраст. В 15—20% от миомите нямат клинична симптоматика. Симтоматична- та изява може да бъде в различна степен и това зависи от разположението, големината и броя на миомните възли. Най-честите симптоми са обилно и продължително менструално кървене, стерилитет, болка в областта на малкия таз, притискане на съседни органи с различна изява – често уриниране, обстипация и др. Категорично не трябва да се подхожда с оперативна терапия при всеки случай с миома на матката. Оперативно лечение се налага най-често при налична симтоматика.

Прочетете още: Ранна менопауза

Съвременните оперативни техники включват минимално инвазивен подход чрез лапароскопски и хистероскопски достъп, в зависимост от големината, локализацията и броя на миомните възли, симтоматиката, възрастта и репродуктивните намерения на жената. Отворената коремна хирургия за лечение на това заболяване е останала в миналото. Консервативното медикаментозно лечение е с ограничен ефект и се прилага при пациенти с противопоказа нания за оперативна терапия.

ПОЛИПИ НА МАТКАТА

Полипите се образуват в резултат от разрастване на ендометриума и нарушен хормонален баланс, свързан с повишена секреция на естро- гени. Препоръчително е да бъдат отстранение преди забременяване, с оглед на възможна причина за стерилитет, както и необходимостта от хистологичното изследване с цел превенция. Единственият съвременнен метод за остраняване е чрез хистероскопия. Методът е минимално инвазивен, атравматичен, оптимален за жени в репродуктивна възраст и без риск от частично отстраняване на полипа.

ЯЙЧНИКОВИЯТ РЕЗЕРВ И ВЪНШНАТА НАМЕСА...

Всяка оперативна намеса върху яйчниците или отстраняване на маточните тръби оказва влияние на яйчниковия резерв. Лапароскопският подход е златен стандарт за лечение на тази патология. Оптичното увеличение, което позволява ендоскопската апаратура и по финните инструменти, ни дават възможност да бъдем изключително щадящи към тъканите и по-прецизни в оперативната техника. Крайният резултат след приложението на лапароскопска хирургия от добре обучен ендоскопски хирург е минимална травма на околните тъкани и незначително повлияване на яйчниковия резерв.

Прочетете още: Коя е билката, която прави чудеса за женското здраве - зачеване, бременност, раждане

ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ ЕНДОМЕТРИОЗАТА?

Има много и добре познати теории за възникаването на ендометриозата. За съжаление, заболяването не би могло да бъде избегнато. Няма превенция или профилактика, може единствено да бъде диагностицирано и лекувано. Въпреки че се касае за доброкачествено заболяване, при наличие на тежка симтоматика, качеството на живот е силно нарушено. Индивидуалният подход и избор на терапия са ключът към успешно лечение. Ендометриозата е една от най-честите причини за стерилитет, което автоматично поставя оперативното лечение като първи избор. Отново лапароскопският подход е златен стандарт в борбата с това заболяване. Важен момент в оперативното лечение е задължително да бъде извършено в ендоскопски център от добре подготвени ендоскопски хирурзи. Не са единични и случаите, при които настъпва бременност на фона на ендометриоза без да е проведена оперативна интервенция. Към медикаментозната менопауза трябва да се подхожда в краен случай, след неуспех от останалите терапевтични методи, поради не по-малко тежката симптоматика на менопаузата.

ХИПЕРПЛАЗИЯ - ЩО Е ТО?

Хиперплазията е патология на ендометриума, възникнала вследствие на естрогенна стимулация и нарушен хормонален баланс, както при образуването на ендометриални полипи. Основната цел на акушер-гинеколога е да диагностицира навреме това състояние и да установи типа хиперплазия с оглед възможната малигнизация. Хистероскопията е основен метод за диагностициране, като по изключение може да бъде извършен „пробен кюретаж“. Поведението и видът оперативна намеса се определят от типа хиперплазия, възрастта и репродуктивните намерения на жената.

АДЕНОМИОЗА

Аденомиозата е патологично състояние, при кое- то ендометриалната тъкан навлиза в дълбочината на маточната стена. Състоянието има сходна симптоматика с ендометриозата и лесно може да бъде сгрешено с нея. Възможностите са аденомиозата да бъде локализирана или генерализирана. Основният симптом е болката, и както при ендометриозата, нерядко се наблюдава влошено качество на живот. Терапевтичните подходи са няколко: от обезболяващи медикаменти и специфична хормонална терапия до съвременни методи, като ултразвукова хирургия и емболизация на маточните артерии или лапароскопско отстраняване на матката.