Тъй като менопаузата настъпва средно на 51-годишна възраст, постменопаузният период заема около една трета от живота на жената.Ранна е настъпилата спонтанно или индуцираната менопауза, която е възникнала значително по-рано от средната възраст, на която обичайно настъпва естествената менопауза, т.е. на или под 45–46 години. Симптомите, свързани с понижената яйчникова функция, съпътстват нормалния процес на остаряване. Само при 20–25% от жените климактериумът протича безсимптомно, при останалите са налице различни по вид и тежест симптоми, обяснява д-р Лъчезар Лозанов, д.м., началник-отделение по ендокринология на Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. 

При ранната менопауза тези симптоми настъпват години по-рано и се отразяват сериозно върху качеството на живот. Няма точна статистика относно честотата на възникване на ранната менопауза, но през последните години тя определено нараства.

Генетиката може да обясни около 87% от вариациите във възрастта за настъпване на менопауза, обичайно тези жени имат майки и баби с ранна менопауза. Много други фактори са причина за ранна менопауза. Най-често това са хирургични интервенции в областта на яйчниците за кисти, синдром на яйчникова поликистоза, туморни процеси с последваща химио- и лъчетерапия, операции за големи миомни възли с премахване на яйчниците. Синдромът на поликистозните яйчници сам по себе си води до намален яйчников резерв, още повече при пациентки, които приемат дълги години хормонални препарати. Друга причина е прием на антиестрогенни препарати след операция за карцином на млечната жлеза. Възпаленията на яйчниците също са честа причина за стерилитет и ранен климакс. Причина могат да бъдат и автоимунни процеси, както и различни ендокринни заболявания, като нарушена функция на щитовидната жлеза, захарен диабет, някои заболявания и постоперативни интервенции на хипофизата.

Начинът на живот също оказва влияние върху продължителността на яйчниковата функция. Тютюнопушенето, затлъстяването, ежедневният стрес са доказани рискови фактори. От друга страна, гладуването, спазването на някои „тежки” диети с последваща редукция на тегло са фактори, които също блокират регулацията на яйчника, предупреждава д-р Лозанов.

Като основен диагностичен критерий за менопауза (ранна или нормално настъпваща) традиционно се приемат стойности на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) над 40 IU/l. В случаите, при които няма хирургична намеса, нивата на естрoгените остават нормални или дори леко повишени до около една година преди настъпването на менопаузата, с последващо рязко намаляване поради изчерпване на яйчниковия резерв и намаление на обема на яйчниците.

Хормоналните проблеми в периодите на настъпваща и вече настъпила менопауза могат да се класифицират в три типа:

I тип: нарушения, свързани с намаляващите нива на естрогените преди настъпване на менопаузата – нерегулярни маточни кръвотечения, ендометриална хиперплазия, рак на ендометриума;

II тип: нарушения, свързани с постменопаузните липсващи естрогенови нива – уро-генитална атрофия, „горещи вълни”, остеопороза;

III тип: странични ефекти при приложение на хормонозаместваща терапия. 

Клинични симптоми, свързани с понижаването на естрогените

Те са твърде субективни и могат да бъдат както минимални, така и много силно изразени. Няма разлика във вида на симптомите между ранната и нормално настъпващата менопауза. Разликата е по-скоро в бързината на изява на оплакванията и риска от засягане на основни органи и системи.

Появяват се често уриниране, повтарящи се цистити, болки при уриниране и незадържане на урината. Оплакванията от половата система включват вагинална сухота, липса на овлажняване и болки при полов контакт, възпаление на влагалището, парене и вагинален флуор, сърбеж по външните полови органи. „Горещите вълни” често водят до смущения в съня, които допълнително нарушават качеството на живот. Невровегетативните оплаквания включват още отпадналост, главоболие и сърцебиене.

Дългосрочни последствия

Засягат преди всичко кожата, костите и сърдечно-съдовата система. Ролята на естрогените е ключова по отношение на колагена в костите, кожата и поддържащия апарат на малкия таз. Затова намаляването на колагена и атрофията на вагиналната и уретралната лигавица могат да предизвикат пролапс на матката и изпускане на урина. При ранна менопауза костната загуба е около 3.9% годишно. Това създава предпоставки за бързо развитие на остеопороза с риск от костни фрактури. Особено важни по отношение на сърдечно-съдовата заболяемост са промените в липидния профил и по-специално в общия холестерол и липопротеините с ниска плътност.

Хормонозаместващата терапия (ХЗТ) има за цел да повлияе специфичните менопаузни симптоми и да профилактира известните здравни рискове. ХЗТ се провежда с комбинирани естрогенно-прогестеронови препарати. В последните години се търсят активно алтернативни препарати, като целта е те да притежават положителните ефекти на естрогените, без да влияят върху ендометриума.

ХЗТ предотвратява развитието на атеросклероза и може да намали честотата на сърдечните инциденти, но и увеличава риска от венозни тромбози, особено в напреднала възраст. Може да доведе до затлъстяване, оперативни интервенции и имобилизация.

Естрогените увеличават риска от развитие на тумори на млечните жлези след повече от 5 години употреба. До 5-ата година след настъпването на менопаузата рискът варира между 0 и 2.59 случая на 1000 жени. Комбинацията от естрогени и прогестини (особено синтетични) увеличава риска от развитие на инвазивен рак на гърдата, който може да възникне в рамките на 3 до 5 години от започването на лечението и се увеличава прогресивно – успоредно с продължителността на терапията. Не може да се изчисли абсолютен индивидуален риск от рак на гърдата, тъй като той варира според възрастта на настъпване на менопаузата, продължителността на употреба, телесната маса, вида на използвания гестаген и фамилната анамнеза за рак на гърдата. Естрогените увеличават риска от развитие на ендометриален карцином. Продължителната употреба на естрогени в комбинация с прогестерон премахва ефекта на естрогените и не води до ендометриален карцином. Относително малък е рискът от развитие на овариален карцином – 0.7 случая на 1000 жени при 5-годишна употреба.

Данните показват

При жени с ранна или естествена менопауза ползите от ХЗТ преобладават над рисковете. Преди започването на такова лечение е необходима комплексна оценка на здравословното състояние на всяка отделна пациентка, както и на потенциалните специфични за нея рискове. Pacтитeлните ecтpoгeни (фитoecтpoгeни) ce cpeщaт ecтecтвeнo в oпpeдeлeни xpaни. Имa двa ocнoвни типa – т.нар. изoфлaвoни и лигнaни. Изoфлaвoнитe ce съдържат в соята, лещата, нахута и други бобови растения, а лигнaнитe – в лененото семе, пълнозърнестия хляб, сусама, слънчогледовите семки, бадемите и кестените, както и в няĸoи плодове и зеленчуци (сини сливи, праскови, ягоди, малини, диня, зеле, тиква).

Текст: Феодорина Ляскова