„Майчинство дава едно уникално чувство, което събужда богинята в жената. Трудно е да повярваш, че твоето тяло твори нов живот и този нов живот ще има своя съдба, свой характер и чувства. Огромно щастие е, че ние, жените, имаме този дар. Вярвам, че мотивацията да раждаме деца трябва да бъде точно такава: „Искам да родя нов живот. Точка. Това е правилният подход, а не да се самонавиваме, че създаваме деца, за да има кой да се грижи за нас, когато остареем. Не защото това ще придаде смисъл на живота ни, не защото искаме да задържим партньор, а просто, за да дадем нов живот с максимално много любов. Без жертви. От любов”, казва сексологът и психолог Наталия Кобилкина, която разказа пред „9 месеца” за майчинството и за своя син Филип, който се появи на бял свят на 27 февруари 2019 г.

Наталия, как се възстанови толкова бързо след раждането?

Бях си сложила на телефона снимка на жена, която има много красиво тяло. През цялата бременност си правех упражнението мисъл-форма и си представях, че през този период ще имам само коремче. Така качих само 11 кг. Разбира се, много внимавах с храненето. Обещах си, че ще се храня възможно най-здравословно и наистина хапвах основно плодове, зеленчуци и месо. Казвах си, че няма да имам никакви проблеми и болки, че всичко ще е супер и точно така се случи. Много са важни настройката и начинът ни на мислене, да визуализираме правилните неща.

62328200 2375985852685858 7329849757822615552 n

Бременността планирана ли беше?

Вярвам в съдбата и в това, че всяко бебе идва в правилния момент. Това не зависи от родителите. Понякога хората се опитват и не се получава, друг път не опитват и се случва много лесно. Така че чудото се случи в най-неочаквания момент, между нашите пътувания с мъжа ми. Моят мъж много искаше деца, а аз бях спокойна: ако имам – имам, ако нямам – нямам. За мен и двата варианта бяха възможни и не бяха драматични. Сега съм много щастлива, че Филип дойде и дори вече искаме второ дете.

Защо избра точно този мъж да бъде баща на детето ти?

Може би беше интуиция. Когато го видях за първи път, още не бяхме гаджета, помислих си, че е хубав мъж, казах си, че от такъв мъж, с такива сини очи, една жена трябва да има деца. Синът ни има точно такива очи. В Такис ми хареса и това, че обожава децата. Той играе с всички деца на масата. Много добър баща е.

62309206 2380534178876587 7828229370484359168 n

Как мина бременността ти, работеше до последния ден, беше много активна в работата?

Беше много лека бременност. Имах турне из цяла Европа. Аз съм динамична жена. Бременността не трябва да се приема като болест – да легнеш и край. Дори се чувствах по-креативна, с много повече енергия. Пишех статии, подготвях книги, давах дори нощни консултации, понеже имам клиенти от Америка и други държави и в осем сутринта бях на крак, готова за действие.

Какви грешки допускат най-често бъдещите майки?

Бъдещите майки са прекалено обсебени от бременността. Много бракове се разрушават или пък имат много проблеми, когато майката е страхлива, когато приема бременността за болест, все едно идва краят на света и се случва нещо много страшно. Друга грешка е, когато една бременна казва, че й се яде това или онова. Е, и? Когато качи 20–30 кг след раждането, ще е травмирана, ще се депресира. Жената трябва да се контролира, а не да яде безразборно всичко, което й се прияжда. Другото важно нещо е спокойствието: спокойна бременност – спокойно дете.

62268381 324695971778839 610042100863467520 n

Каза, че за да се случва всичко по най-добрия начин, важно е да имаме високи вибрации на любов, радост, благодарност.

Да. Важно е и да не се фиксираме върху тази тема. Ако една жена иска да й се случи това чудо, нека се моли, молитвите много помагат. В руската църква в София например има много хубаво място, където можеш да напишеш своите желания на свети Серафим. Понякога има родови програми, които трябва да се изчистят, за да се получат нещата, особено ако е имало спонтанни аборти или аборти в рода. Добре е да се изчисти матката енергийно, да се подготви поле за хубава бременност. Всички женски енергийни практики са важни. Трябва да се създаде поле на любовта. Когато има любов с партньора и хубаво поле, детето иска да се появи в това поле.

Може ли да споделиш една женска практика?

В нашия център „Be You” правим практика мандала, това е фантастичен женски танц и много жени забременяват след него. Правихме програма – женски маратон, след него 30 жени забременяха. Аз също забременях след програма, по време на която всички жени ходехме само с поли и рокли, правехме практики, вана на Афродита с билки, слагахме цветя в косите, говорехме нежно и още други женски тайни.

62423655 199101260978851 4004808586906566656 n

Казваш често, че когато в рода е правен аборт, е важно да се изчисти енергийно.

Да, ако има аборт, проблеми, убийства, самоубийства, добре е да се правят констелации да се почистват. Ние каним треньори от школата на Лариса Ренар, които ги правят при нас. Аз лично правя повече констелации за родители.

Какво е мнението ти за ваксините, ваксинирахте ли Филип?

Още не е ваксиниран, струва ми се, че още му е рано. Смесени чувства имам. Няма еднозначно мнение. В България все още това не е задължително и за щастие, имам право да откажа да му слагат. По-нататък ще видим.

Какво мечтаеш за него?

Искам да е здрав, красив, с много добро сърце. Вярвам, че красотата идва от доброто сърце. Да помага на хората, да реализира талантите, които има. Представям си, че ще е креативна личност. Надявам се ние, като родители, да му дадем добър пример, най-доброто, на което сме способни. Съпругът ми е фантастичен, той става през нощта и сменя памперси, успокоява го, пее му песни. Много отдаден баща е, благодарна съм му.

62497630 1021712601367253 2025101226370138112 n

Няколко съвета от Наталия 

Как да отгледаме щастливи деца?

Никога не казвайте на децата си, че са некадърни, глупави или че за нищо не стават. Никога! Каквото и да са направили, застанете зад тях и ги подкрепете. Това е вашата роля на родители.

Критикувайте поведението, допуснатата грешка, а не самото дете – не казвайте „ти си глупав", а „постъпи глупаво". Не „ти си груба и невъзпитана", а „държиш се грубо". Усещате разликата, нали? В единия случай давате оценка, която се отнася към личността на детето, а в другия му показвате, че не се е държало добре и че може да се поправи – т.е. то е добро дете, което обаче се е държало лошо, като е ударило другарчето си.

Подкрепяйте децата си – „ти можеш, ти ще успееш" са думи, които творят чудеса. Замислете се откъде вие самите черпите сили, когато се страхувате да направите поредната крачка или да поемете риск? От подкрепата на близки и приятели и от ресурсите, които имате. Ресурсите са онези спомени за успехи и постижения, които сте запазили на архив в паметта си.

Изразявайте с действия и изказвайте с думи любовта към децата си. Правете го, независимо дали сте получили подобно отношение като дете, или не. Като родители ние сме склонни да проявяваме моделите на поведение, които сме наследили от нашите майки и бащи. Дайте си сметка за това и ако смятате, че е нужно, коригирайте се.

Важно е да изразявате в прав текст чувствата и емоциите си. За да расте уверено и да постига успехи, за вашето дете е нужно да знае, че е обичано. Не забравяйте, че съществуват различни езици на любовта. Може би вие я демонстрирате, като се грижите за него и му купувате нещата, от които има нужда, подарявате му играчки. Възможно е обаче то да има нужда да бъде прегърнато или да чуе „обичам те", за да знае, че това е факт. За да се чувства то наистина специално за вас, трябва да му го покажете/кажете, използвайки неговия език на любовта.

Ти можеш, ти си красив, умен, талантлив, ти си роден да живееш в изобилие – тези признания от ваша страна могат да се превърнат в стабилна основа за вашето дете, благодарение на която да изгради живот на победител. Ако го убедите в обратното на невинна възраст, в която то не може да ви се противопостави с логични аргументи, му давате предпоставките да има посредствено съществуване.

Сн. личен архив

Разговора проведе Драгомира Иванова