Хормонално разстройство, което се установява при много от жените в репродуктивна възраст и е една от причините за безплодие и стерилитет – звучи ли ви познато? Да, това е синдром на поликистозните яйчници, известен още като синдром на Stein Leventhal –  полиетиологично заболяване (т.е. възникването му може да се дължи на много причинители). Характерно за него е наличието на много малки кисти, разположени по повърхността на яйчниците, а краен израз на заболяването е нарушена функция на яйчниците с рядка или липсваща овулация, което води до затруднено забременяване. Безброй дами отчаяно търсят изход от тази ситуация, черпят информация от форуми и социални мрежи, но би било най-добре, ако получат своите отговори от извора.

Срещнахме се с д-р Антоанета Баракова, за да си отговорим на важни въпроси, свързани с тази тема, която засяга все повече млади жени. Д-р Баракова е на 38 години, омъжена, с три деца. От 10 години се занимава с акушерство и гинекология. От 2 години работи в МБАЛ-ПУЛС АД – Благоевград. Ето какво ни разказа тя по темата.

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници и какви са симптомите на заболяването?

PCOS e особено състояние на организма, което засяга повече от един орган. Наименованието е дошло от типичния вид на яйчниците, но то е нарушение на метаболизма с резултат нарушена функция на яйчниците. Засегнати са жени в репродуктивна възраст, голяма част от които не са завършили репродуктивните си планове, затова диагностиката и лечението на синдрома са от голямо социално значение.

Насочващи за диагнозата са напълняване, повишено окосмяване, нарушения в менструацията, която става рядка и оскъдна, и не на последно място невъзможност за забременяване. За диагностициране на заболяването преди всичко са от значение нивата на стимулиращите яйчниците хормони и на тестостерона, но за лечението имат значение функцията и на други жлези с вътрешна секреция, съответно и хормоните, които ги стимулират, както и нивата на кръвната захар и инсулина. Ултразвуковият преглед може да насочи към диагнозата, но не той я поставя. Понякога зад типичния за поликистоза ултразвуков вид на яйчниците се крие намален яйчников резерв.

Невъзможност за забременяване

PCOS е свързан с редки или липсващи овулации. При това положение рядко или въобще не може да настъпи забременяване. Колкото по-продължителен е порочният механизъм, довел до поликистоза, толкова по-трудно жената може спонтанно да забременее.

Съвременен подход на лечението

Съвременният подход на лечението е насочен към подобряване на метаболизма и преодоляване на инсулиновата резистентност, както и към нормализиране функцията на щитовидната жлеза и на нивата на пролактина (при повишени такива). В зависимост от потребностите и притесненията на жената се използват медикаменти за стимулиране на овулацията или потискане функцията на яйчниците с желания рибаунд ефект, както и образуването на мъжки полови хормони.

Oперативна намеса

Оперативно лечение се предприема при рефрактерни на други методи на лечение случаи, дългогодишна давност на заболяването и липса на данни за изчерпан яйчников резерв – вече не е първи метод на избор.

Промяна в начина на живот

Начинът на живот е много важен не само за жените, плануващи бременност, но за всички. Човешкият организъм е сложна система, която функционира взаимосвързано и нарушенията в един орган или жлеза водят до нарушения в други органи и системи. Затова, лекувайки поликистозата на яйчниците, непременно трябва да подобрим и начина си на живот – хранене и спорт. Намаляването на теглото с 2 до 5 кг (понякога) може да възстанови овулацията и функцията на яйчниците, без допълнително лечение.

Поликистоза по време на бременност

Преодолявайки невъзможността за овулация и настъпването на бременност, жената нарушава порочния кръг, довел до поликистоза. Веднъж при настъпила бременност хормоналните нива се променят според новото състояние – т.е. вече няма поликистоза. Бременността е застрашена от други фактори в общата популация, а не от по-ранната поликистоза.

Можем ли да се предпазим

Здравословното хранене, поддържането на оптимално тегло и активният спорт могат да бъдат превенция. Разбира се, при поява на характерните оплаквания се препоръчва своевременно да се потърси лекарска помощ за диагностика и лечение.

Съвет към дамите, плануващи бременност…

На дамите, независимо дали страдат от поликистоза, или нямат това заболяване, ще препоръчам да ходят редовно на профилактични гинекологични прегледи, да не отлагат във времето лечението на проблема за момент, в който вече желаят бременност, защото с колкото по-голяма давност е състоянието, толкова по-трудно за повлияване става. Важно е да се отбележи, че жените с поликистоза са с повишен риск от развитие на рак на ендометриума, хипертонична болест и втори тип диабет, така че лечението на този синдром служи и като превенция на други заболявания.