Двама души създават дете, а после се разделят – нищо ново под слънцето, както се казва. Е, да, не е нищо ново, но е нещо важно за развитието на детето. Всъщност никое мъниче не би следвало да расте в дом, в който караниците, лошото настроение и грубите обноски съществуват. Разбира се, че всяко нормално семейство преминава през своите предизвикателства, но има една граница на мъдростта и тя не е редно да се преминава.

Децата са огледало на своите родители, те копират действията им, приемат маниерите им и следват техния пример. Има изключения – да! Деца, родени и отгледани в тежка среда и лоши условия, успяват да излязат на повърхността, загърбвайки травмите от миналото, превръщайки се в достойни и морални личности.

Не бива обаче да оставяме всичко на „късмета“ и „случайността“. Децата не са временен ангажимент, те са като стрели – ние задаваме посоката и те летят натам, за да достигнат крайната цел. Нашите наследници имат своя път, но ние сме значима част от изграждането им, необходимо е да се стремим да ги поощряваме, вдъхновяваме, да развиваме заложбите им.

И тук идва големият въпрос – да сме двама, но в името на детето?! Ако в семейството ви всичко е наред, но просто липсва обич, вие може би обмисляте да напуснете своя партньор… Нещо обаче ви спира и това е – детето. Изпитвате тревога, че то ще страда. Всеки иска мама и тати да бъдат заедно, освен ако няма сериозна причина да мечтае точно обратното.

Първо – ако в дома ви има насилие, потърсете специализирана помощ и предприемете незабавни действия да изведете себе си и детето от опасната ситуация.

Второ – ако просто сте объркани и не знаете как да продължите живота си напред, може би „раздялата“ не е същинският отговор. Защо не бъдете напълно откровени със своята половинка, споделете чувствата и страховете си. Мълчанието никога не може да реши даден проблем, но пък да го задълбочи – това е сигурно!

Ако и майката, и бащата желаят да си припомнят защо всъщност са се влюбили и искат отново да намерят път един към друг, тогава има надежда. И макар да е важно да мислим за детето,  в случай на раздяла, която то преживява трудно, е редно да се консултирате със специалист, който да навигира процеса и да работи с мъничето. Не отмъщавайте на другия, използвайки детето! Това води до травми, децата започват да лъжат и да манипулират всички около себе си, за да получават внимание, подаръци или изненади.

Има твърде много жени и мъже, приели ролите на жертви, стоейки до своите партньори „само заради детето“. Не е редно да приписваме толкова важно решение на толкова фино и малко същество. Събудете щастието, може би то все още живее в очите на партньора ви, но сте спрели да му обръщате внимание.

Преди да затворите вратата отвън помислете още веднъж, но не ЗАРАДИ друг, освен заради себе си. Понякога вторият шанс, непоискан, но дошъл, е най-хубавото, което може да ви се случи!

Обичайте, но и пазете тази обич. Мечтайте, но не изключвайте от копнежите и другия родител. Градете, но заедно.