Петър Петров е консултативен психолог с кабинети в Пловдив и София, тел. 0988 88 07 08, сайт: www.PsihologPetrov.com. Терапевтира тревожности, паник атаки, депресивни състояния, провежда семейни консултации, бил е ментор към Министерството на образованието и науката по програма на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, бизнес треньор и водещ на семинари в областта на психологията и невербалната комуникация. За емоциите, придружаващи бременността и раждането, промените в живота на родителите и тяхната роля върху живота на бебето ще научим повече от разговора ни с Петър Петров.

Viziq 2

Новината, че очаква бебе, е вълнуваща за всяко едно семейство. До каква степен влияе тя на емоционалното състояние на родителите?

Всяка промяна в рутинните навици е вид стресогенен фактор. Стресогенните фактори могат да бъдат както травматични събития, така и радостни моменти – раждане на дете, сватба, дори печалба от лотарията или отпуска.

ИЗТЕГЛЕТЕ БЕЗПЛАТНО СУПЕРСВЕЖИ VIBER СТИКЕРИ

Бременността се обуславя с приблизително 38–40 точки по скала от 0 до 100 точки, което приблизително се доближава до емоциите, породени от назначението на нова работна позиция. Истината е, че след раждането сте „назначени“ на пълен работен ден, 24 часа – 7 дни в седмицата. Колкото повече информация имат майките и бащите, толкова по-лесно ще се адаптират към новите си социални роли. В този ред на мисли е важно де се посещават училища за родители както от бъдещите майки, така и от бащите.

Как да се преодолее страхът от раждането?

Това е преживяване, което е ново и непознато, особено когато предстои първо раждане. Но след неговото приключване майките осъзнават, че не са изживели ужаса, от който са се страхували.
През Втората световна война са прилагани психологически похвати върху пленените шпиони с цел да разкрият важна информация. Установено е че НИКОЯ БОЛКА НЕ Е  ТОЛКОВА СИЛНА, КОЛКОТО БОЛКАТА, КОЯТО ЧОВЕК МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ. Представяйки си болката, човек изпитва по-голям ужас, отколкото когато реално я преживява. Имайте предвид, че и хормоналният коктейл при бременност подготвя тялото за предстоящото раждане. Именно тези хормони служат като естествен аналгетик.

Ами паник атаките – как да се справят родителите с тях?

Паник атаките се появяват, когато човек не успява да се адаптира успешно към новите изисквания за заобикалящата го среда със старите похвати, които е ползвал довчера. Паническите атаки идват в резултат на натрупания стрес и невъзможността човек да се освободи ефективно от него. Стрес на работа, стрес от безсъние, стрес от новите социални задължени, стрес, свързан с новите разходи, стрес от отношенията с близки и роднини, които дават съвети, стрес от невъзможността да отхвърлите тези съвети, стрес, стрес… човек установява, че е безсилен да поеме контрол над ситуациите и в един момент се проявяват дезадаптивни модели за справяне с целия този стрес под формата на паник атаки. Нужна е адекватна и своевременна терапия. Паническите атаки се терапевтират успешно за приблизително 8 сесии, два месеца са достатъчни, за да се сбогувате напълно с тях.

Присъствието на таткото в родилната зала?

Категорично НЕ! Може да е модерно, може всички да ви убеждават, че това е прекрасна идея. Дори таткото да е съгласен, не причинявайте това на интимния си живот! Дами, нямате и бегла идея какво е реалното мнение на мъжете за присъствието в родилна зала.

Как се променят взаимоотношенията в семейството след появата на детето?

Важно е всички членове на семейството да са подготвени и да имат ясна представа какво ги очаква, за да бъдат максимално спокойни в новите си житейски роли. Тук имам предвид майката, бащата и всички баби, дядовци, лели и всевъзможни роднини. Ежедневието се променя. Когато човек знае каква промяна да очаква, е далеч по-спокоен и адекватен. Представете си, че ви предстои изпит и имате 9 месеца да се подготвите за него. В кой случай ще се справите по-добре – когато знаете по какво е изпитът или ако разберете 1 минута преди започването му? Ако сте майка и посещавате училище за родители, ще имате редица знания и компетенции. Ако таткото не е посещавал училище за родители, той ще е неподготвен и това ще представлява сериозна предпоставка за конфликтни ситуации.

Каква е най-честата причина за следродилната депресия, какво показва опитът Ви?

Рутината, която се поражда от зациклянето в смяна на памперси, хранене, къпане, приспиване, от липсата на социални контакти, липсата на хоби, безсънието, хормоналните промени, са само част от причините.
Съветът ми е майките да си изградят навици, които да им създават комфорт в ежедневието. Например четене на книга по време на кърмене. Мислете си за приятни спомени или планирайте бъдещите цели.

Защо е важна бащината фигура в живота на бебето?

Ролята на бащата е изключително важна за изграждането на така наречения житейски сценарий. Той се изгражда до седмата година. Ако децата не наблюдават отношенията между майката и таткото, те нямат модел за подражание, който да повторят в бъдещите си връзки. Без модели се получава безкраен порядък от проби и грешки, които трудно биха довели до успешни отношения с бъдещите им партньори.

Неспокойството на родителите отразява ли се върху развитието на тяхното дете?

Децата са много сензитивни. Те разпознават емоции, влияние оказват силата, тембърът на гласа и пр. Децата изграждат представа за заобикалящия ги свят, наблюдавайки и чувствайки. Когато емоциите са негативни, е важно да избягвате да ги показвате пред детето. Добре е да се постараете да му осигурите спокойна обстановка, защото това до голяма степен ще облекчи грижите, които полагате за него – едно спокойно бебе е много по-лесно за обгрижване от дете, което е разстроено и плачещо. 

 Вашият съвет към всички бъдещи родители?

Въздържайте се от плашене на децата с Баба Яга, Торбалан и всякакви техни близки и далечни родственици. Избягвайте да принуждавате детето да прави нещо, което то не желае. Ако искате детето да направи нещо, го мотивирайте и то да пожелае да го направи.

Обичайте децата си, отделяйте време и на партньорите си, за да изградите дълготрайни и щастливи взаимоотношения!

Разговора проведе: Християна Гълъбова