Зачеването и износването на здраво бебче е мечтана цел за всяка бъдеща майка, но как и какво да направим, за да повлияем позитивно на този процес? Отговорът се крие в предварителната подготовка – период, в който ние да предразположим тялото си физически и психически за предстоящата задача.

КАЛКУЛАТОР ЗА ОВУЛАЦИЯТА

В оптималния случай, при напълно здрава жена, без особени медицински състояния, затрудняващи зачеването, добрата подготовка за една бременност продължава между 3 и 6 месеца. Нещо, което често се пропуска е, че успехът зависи от двама, навиците и усилията на единия трябва да са в синхрон с тези на неговия партньор.

Гайд с общи препоръки и насоки за 3-месечна подготовка:

Първи месец: Себеосъзнаване и приемане

1. Да посетим своя здравен специалист – освен да установим своето текущо здравословно състояние е нужно да се насочим в посока на своята здравна история, тази на семейството ни, на партньора ни, както и на неготово семейство.

КОГА СЪМ В ОВУЛАЦИЯ

Важно е да дискутираме с лекаря медикаментите и добавките, които приемаме и дали те са съвместими с целта ни и влияят на фертилитета. Респективно да спрем или ограничим приема на тези, които са противопоказни или директно възпират процеса (противозачатъчни и тн.)

*Нека не забравяме и денталното здраве, преди бременността е най-добрият период за действие.

2. Да започнем да следим своя менструален цикъл, ако все още не го правим.

3. Да си дадем ясна представа за степента на вредни навици, които спохождат нашето ежедневие – тютюнопушене, алкохол, висок стрес, злоупотреба с вредни храни, кофеин и тн.

Д-р Чапанова: Жени над 35 години трябва да потърсят помощ след 6 месеца неуспешни опити за бременност

4. Да оценим своето физическо състояние – до какава степен сме в добра физическа кондиция, страдаме ли от затлъстяване или понижено телесно тегло, каква е нашата връзка с храната и до колко сме активни в ежедневието си.

Какво се случва от оплодената яйцеклетка до ембриона

5. Да се замислим за диетата и хидратацията си – до каква степен тя включва здравословни храни, балансирана ли е -протеини, въглехидрати, мазнини, фибри, витамини, минерали, соли и др.. Не забравяйте, че достатъчният прием на протеин е в основата на здравите яйцеклетки.

6. Да отчетем дали професията ни предлага безопасни условия на труд за бременни.

Втори месец: Да предприемем действия

След като до голяма степен сме запознати и осъзнаваме своето състояние, ние трябва да се трудим, за да го подобрим. Месец 2 е периодът за плавна редукция на вредните навици, предприемане на действия за редуциране на теглото (при необходимост), оптимизиране на стреса и възстановяването ни, подобряване на физическите ни качества и общо състояние.

Важен акцент! Корекция на дефицити на витамини и минерали

От особено значение са нивата витамините от група B, витамин D, желязо, селен и др.(в зависимост от индивидуалния случай). Специалисти препоръчват приема на пренатални витамини, както и предварителен профилактичен прием на 400 микрограма метилирана фолиева киселина и между 1000 до 2000 IU витамин D дневно. Приемът на добавки с инозитол също може да помогне за насърчаване на овулацията и подобряване на плодовитостта.

Трети месец: Емоционална нагласа и вътрешен баланс

Един от най-важните и подценявани моменти в подготовката на една бъдеща майка е нейното психологическо здраве и емоционално благосъстояние. Важно е „умът ни да е на мястото си“ – да сме максимално спокойни, позитивно настроени и търпеливи, да не превръщаме зачеването във фикс идея с краен срок. Основна пречка за това е добре познатият ни стрес. Той влияе пряко на хормоналния, баланс, метаболизма, възстановяването ни и т.н, затова е нужно е да предприемем действия за да се справим с него. Подходящи примери са медитация, дихателни упражнения, ароматерапия, разходки и не на последно място да не спираме да вярваме в себе си и партньора си, както и общата ни мечта – зачеване и износване и отглеждане на здраво бебче.

Текст: Димитър Николов, професионален фитнес треньор и нутрициолог