Това е времето от първия ден на последната менструация до овулацията. Реално в този период жената не е бременна, но е прието срокът на бременността да се определя не от деня на зачеване, а от деня на менструалното кървене, който всяка жена помни.

3—4-а гестационна седмица

В този период протичат няколко много важни процеса. Отделената по време на овулацията яйцеклетка поема по своя път през маточната тръба. Сперматозоидите се придвижват през женския генитален тракт, достигат яйцеклетката и отделят ензими, които разграждат нейната обвивка. Един сперматозоид прониква в яйцеклетката и слага началото на оплождането. Следва етап на изключително бързо делене на клетките на зиготата (така се нарича оплодената яйцеклетка), клетките се умножават и разпределят, преминават през стадий на т.нар. морула – много клетки, струпани на едно място.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Следващият стадий се нарича бластоцист – клетките се нареждат по определен начин в периферията и в единия край, а в средата се оформя кухина. През това време ембрионът вече се е придвижил до маточната кухина и започва процес на импланта- ция, захващане за маточната лигавица (ендометриум). При оформянето на обвивките на ембриона една от тях, наречена хорион, произвежда хормона на бременността – човешкия хорион гонадотропин, който може да бъде открит в кръвта или в урината на бъдещата майка и е в основата на тестовете за бременност.

5—8-а гестационна седмица

Това е периодът на изумително интензивно развитие на ембрионалните структури, които дават началото на всички органи в човешкото тяло. Различни външни фактори могат да се отразят неблагоприятно на еволюцията на бебето, затова е важно бременната да не употребява лекарства с тератогенно действие, алкохол, наркотици, да се предпазва от радиация и токсични вещества. Чрез ултразвуково изследване може да се проследи развити- ето на ембриона – образуването на плоден сак, неговото местоположение, размерите и формата му, както и наличието на ембрионална структура и жълтъчно мехурче, изхранващо ембриона в ранните стадии на развитието му. Пулсациите на ембрионалното сърце могат да се установят чрез доплерово ултразвуково изследване още в 6-ата или в 7-ата гестационна седмица, както и да се измери сърдечната честота, която е значително по-висока от тази на възрастния човек.

КАК ДА КЪРМИМ И ЗАХРАНИМ ПРАВИЛНО

В края на този период акушер-гинекологът трябва да потвърди наличието на основните части на бебешкото тяло – глава, мозъчни структури, гръбначен стълб, зачатъци на крайници, сърдечни пулсации, две пъпни артерии, околоплодни структури. Между 5-ата и 8-ата седмица се определя дали бременността е едноплодна, или многоплодна. Ако е многоплодна, се уста- новява колко са ембрионите и дали са разположени в един плоден сак, или в отделни. Многоплодната бременност при човека е изключение и се проследява като рискова.

Какви прегледи и изследвания  са необходими

Макар и да е прието, че бременността продължава 9 месеца, от медицинска гледна точка тя се разделя на 40 седмици, наречени гестационни (г.с.), които се равняват на 10 лунарни месеца, или около 280 дни. Началото на първата гестационна седмица съвпада с началната дата на последната редовна менструация. Практически самото за- чеване става около втората г.с., а жената може да установи бременността около четвъртата г.с. В домашни условия това става чрез уринарен тест за бременност от аптеката. За да даде достоверен резултат, тестът за бременност трябва да се направи около 12–14 дни след предполагаемата дата на зачеването. След положителен резултат тестването може да се повтори след 48 часа или пък да се направи кръвен тест, който с по-голяма сигурност и по-рано да засече бременността – около 10 дни след предполагаемата дата на зачеване. Още веднага след положителния резултат от теста бъдещата майка трябва да започне да взема фолиева киселина (400 мкг дневно), особено ако не е под- готвила предварително организма си за зачеване- то (с предварителен прием на фолиева киселина).

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС ЗАПЕКА ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Кога да е първият преглед

След положителния тест за бременност препоръчително е първият преглед да се насрочи поне седмица след закъснението на месечния цикъл (5-ата гестационна седмица). Тогава бременността вече може да се установи при прегледа чрез ултразвукова диа- гностика. В този период обичайно вече може да се види т.нар. плоден сак, но ембрионът и сърдечният му ритъм още не може да бъдат регистрирани.

7-а гестационна седмица

Второто посещение на женската консултация и преглед с ултразвук обикновено се назначават две седмици след първото посещение при акушер-гинеколога. Тази визита е по-продължителна. При нея лекарят снема анамнеза на бременната за минали и настоящи, както и за наследствени болести. Именно тогава се изчисляват срокът на бременността и вероятният термин на раждане според датата на последната редовна менструация. Записват се данните за ръста, измереното тегло и артериално налягане на бъдещата майка. Ултразвуковата диагностика по време на този преглед се извършва трансвагинално (през влагалището). Целта е да се установи наличието на сърдечна дейност на плода и да се локализира ембрионът – това е свидетелство за нормалното развитие на бременността в матката. С този преглед започва ежемесечно проследяване на състоянието на бре- менната и на развиващото се бебе в утробата й.

Няколко важни изследвания:

Рутинните лабораторни изследвания, които могат да се назначат при втория преглед или след ранния скринин/БХС, са:

  • Урина (седимент).
  • Препоръчително е да се назначи и вземане на проба за онкоцитонамазка и микробиология на влагалищен секрет.
  • Пълна кръвна картина (ПКК).
  • В 12, В6,  фолиева киселина.