Продължаваме нашия разговор с приятелите ни от "Кабинет за родители", който отвори врати съвсем скоро в МЦ "Д-р Гунев", София. Повече за подкрепата, която можете да откриете там, прочетете >>> ТУК 

След като разгледахме подробно решението от двама да станем трима, сега е време да поставим фокус на емоциите на бременната жена.

enlightenedПърва част >>> Родителството - поезията, която пишем в сърцата на нашите деца

Защо е важно бъдещата майка да бъде спокойна и колко голям враг за мама, татко и бебе се оказва страхът? 

Отговори ни дават Милица Маринова, фамилен консултант и клиничен психолог, завършила акушерство и придобила професионалния си опит в една от най-добрите АГ болници – "Майчин дом", както с д-р Цветелина Шопниколова, клиничен психолог, занимаващ се с изследване на личността посредством психодиагностични инструменти.

Ето и какво споделят те...

Спокойствието е изключително важно за майката по време на бременност, защото това е периодът на развитието на плода. Това е времето, през което се предопределя бъдещият живот, защото началото на развитието на човек започва в момента на зачатие. Да не кажем и много преди това - още при пораждаето на идеята за създаване на поколение и енергията, която тя носи. В началото на посяването на семето в нашия ум - „искам да имам дете“, ние определяме хода на събитията и дали това ще е фиксация или спонтанно пораждаща се идея, която ще търпи развитие, а това, от своя страна, определя емоцията, свързана с чудото, наречено създаване на нов живот.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Последните изследвания в областта на пренаталната психология и медицина показват, че ембрионът чува и вижда образи, а те на свой ред влияят върху развиващия се зародиш/ембрион/плод.

Чрез биохимичните реакции на тялото на майката, което реагира на външния свят, плодът изпитва и изживява различни чувства. Така в гените му се кодира основата на бъдещата личност, която ще израстне.

От изключителна важност е майката да осъзнава тези факти и да е внимателна с всички свои мисли, чувства и желания по време на бременността. Да се стреми да бъде това, което би искала да бъде нейното дете. 

7 факта за бебето в утробата, които ще ви изумят

Редица проблеми в живота на човек се свързват с тревожността, която бременната жена е изпитвала по време на вътреутробното развитие на плода – неувереност, психически разстройства, трудности при емоционалнта връзка между детето и майката, трудности при справяне с различни житейски ситуации. 

Майката е целият свят за бебето. Чрез нейните емоции то опознава света. Осъзнатото емоционално състояние на майката по време на зачеването и бременността е от изключителна важност за развитието на детето.

Психология на страха...

Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Това е съвсем естествено чувство. Формите на страха са многобройни – явни, подтиснати, осъзнати и не. 

Вътреутробно развитие на плода - кога започва да чува бебето

Страхът търпи своето развитие с развитието на света. Ако преди той е бил свързан с оцеляването на отделната личност и семейството, като единица, сега страхът се поражда от прекалените очаквания, които всеки един има към нас, прекалено многото неизвестни, които интернет пространството поражда у нас. Между цялата информация, която четем в стремежа си да бъдем вкарани в някаква рамка, която да ни създава „сигурност“, ние се объркваме до степен, в която страховете ни растат, тревожността взима превес в живота и ние ставаме социални инвалиди, не защото природно не носим инстинкта в себе си, а защото гледайки другите, се стремим да следваме техния път, ставайки чужди на самите себе си. Така се поражда страхът, така той не може да бъде овладян, така той става патологичен, а в основата си страхът е оцеляване.

Когато страховете ни са разумни, премерени и овладяни, те ни правят по-предпазливи. Все пак страхът е свързан с инстинкта за самосъхранение и води до мобилизация на нашия организъм. Чрез малка доза страх, ние имаме възможността да премерим правилното и грешното в дадена ситуация. Можем да се предпазим от грешки. Тук важното е, не да не ни е страх, а да намерим път, надмогвайки страховете си, овладявайки ги, надскачайки ги. Защото страхът от наш приятел, който ни пази от беди, много лесно може да се превърне в наш враг като ни прави безволеви и нерешителни. Ако се отдадем на страховете си, животът ни може да премине край нас, а ние да сме в ролята на пасивни зрители. 

Позитивните емоции на майката спомагат за нормалния растеж на бебето

Страхът, от друга страна, води до доста по-сериозни травми в развитието на детето. Страхът на тревожните родители се предава и на децата, като те губят увереността си и желанието да опитват нови неща. Те стават неуверени, имат силен страх от неуспех; пасивни, с чувство за уязвимост. Този модел на възпитание превръща детето в несамостоятелна, зависима от другите личност, която трудно би взела сама решение за действие. Неосъзнатият страх, предаван през поколения в отглеждането на деца, може да доведе до доста сериозни личностни разстройства, неврози и по-тежки дисфункции.

Как емоционалното състояние на майката оказва влияние върху бебето преди раждането

Другата страна на страха е любовта! Най-доброто, което можем да направим е да се фокусираме осъзнато през по-голямата част от живота си върху нея. Когато ни води любовта, ни води сътворението. Отдал се на идеята за любовта, като форма на живот, човек следва природно заложените му инстински и овластява страхът до степен, в която той е живот - използваме го само, когато е нужен, за да оцелеем. В основата на нещата е да умеем да контролираме тези две емоции и да ги прилагаме балансирано в общуването си в семейната среда. Важно е децата да растат със здрави емоционални преживявания, пораждани от най-близките им хора.

Следва продължение...