Мили момичета, съществуват доказателства, свидетелстващи за това, че нервното поведение на майката по време на бременността, преживеният стрес и повишена тревожност, са честа причина за различни нервозни състояния на детето, както психологически, така и психосоматични. По време на пренаталния период отделящите се при стрес хормони проникват през плацентната бариера и навлизат в плода. Същото се отнася и до ендорфините, отделящи се при положителни емоции. Вие и бебчето ви сте един общ неврохормонален организъм, който в еднаква степен страда от неблагоприятното влияние на външната среда, което се записва в дълговременната памет, оказвайки влияние върху по-късния живот на вашто мъниче.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Емоционалното ви състояние често се предава на бебето. Така до него могат да стигнат страх, агресия, тревожност. Установено е, че най-голямо значение за формирането на емоционалнаото състояние на бебето са четвъртия, петия и шестия месец от бременността, когато най-активно се развиват и диференцират мозъчните структури, които играят основна роля във формирането на емоциите.

Вашите позитивни емоции спомагат за нормалния растеж на бебето в коремчето ви. Най-новите изследвания показват, че по време на бременността у бебето се изграждат началните основи на неговото здраве, на неговата емоционалност, на неговия начин на общуване, на неговите интелектуални възможности, даже и на неговите творчески способности.

Релаксацията е чудесен начин да балансирате емоционалното си състояние през бременността. Ползата от релаксацията се използва от хилядолетия, някои я наричат - медитация, йога-нидра, състояние на молитва и т.н. Релакс значи отпускане, а за да се отпуснем, трябва да пуснем - нещата, които държим и ни държат здраво – нашите негативни мисли, емоции, притеснения и привързаности. Всичко, което ни пречи да бъдем тук и сега в досег с това, което е. В досег с чудото на тялото, което формира нов живот в себе си.

Много са ситуациите, с които ще се сблъскате през бременността, особено ако очаквате своето първо дете. Дори когато съзнателно разбирате, че няма за какво да се тревожите, подсъзнанието непрекъснато изпращате тревожни сигнали, които засилват емоционалното, умственото и дори физическо напрежение. Свръхчувствителността в този период, бързите хормонални промени и обичайните физически неразположения са допълнителен фактор, който още повече натоварва нервната система. И тук способността за релаксация е от голямо значение.

Как емоционалното състояние на майката оказва влияние върху бебето преди раждането

Когато състоянието на тялото и ума са в пълния покой се дава възможност да балансирате всички процеси в тялото си, а така подарявате хармония и баланс и на бебето ви. В състояние на релаксация подсъзнанието има свой език, основаващ се на символи, цветове и звуци. Това е езика на формиращите психиката сили, които носят силен трансформиращ заряд.  Изпращането на подходящи образи и изживявания е неоценим дар за вашето бебе, защото така се създава неговата психична основа. Състоянието на релаксация се постига когато се опитаме да се обърнете навътре към вас самите чрез метода на отдалечаване от външните преживявания. Представете си, как отивате на гости на мъничкото същество в коремчето ви, за да видите как се чувства то. При пълна релаксация възприемчивостта е по-голяма. Когато съзнанието е свързано с всички сетива, възприемчивостта е по-малка. Поради процеса на интерпретация чрез ума, познанието, което влиза в мозъка, всъщност не се запечатва истински в него. Но отдръпне ли ума навътре, в състоянието между съня и бодърстването, всички впечатления, навлизащи в ума, в този момент добиват огромна сила и остават там. Подсъзнателният и несъзнателният ум са най-мощните сили в човешкото същество. 

НАЧИНИ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ 

Пуснете лека музика, сякаш сте сред природата – планина или море. Звук на течаща вода, морски вълни, вятър. Поставете ръцете на корема си сякаш нежно прегръщате бебчето. Наблюдавайте усещанията си.  Дишайте бавно, навътре и навън. Ако умът ви се отклони, дишайте по-дълбоко. Ако възникне мисъл, оставете я да отлети, сякаш е облак в небето. Опитайте се да правите тази релаксация по пет минути всеки ден, като постепенно добавяте повече време всяка седмица.

Не забравяйте, че в думите ни има много сила. Когато говорим за нещо, ние вярваме в него. То засяга нашето съзнание, нашата нервна система и нашия начин на живот. Мантра медитациите са прекрасен начин за потвърждаване на любовта към себе си и вашето бебе. Тези видове медитации са особено полезни, когато времето ви за раждане наближава и искате да намалите стреса и страха.

Как да практикувате? 

Намерете спокойно място в дома си и седнете или легнете. Поставете едната си ръка на сърцето, а другата на корема и практикувайте дълбоко дишане. След това кажете на глас мантра по ваш избор: 

  • Моето тяло и тялото на моето бебе са здрави
  • Раждането е красив подарък
  • Имам толкова много любов към себе си и към бебето си
  • Заобиколена съм от любов и подкрепа
  • Аз се отпускам и бебето ми релаксира с мен

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Прекарайте известно време, повтаряйки мантрата или мантрите на глас, докато почувствате, че страхът и стресът ви намаляват или се разсейват.

Текст: Milenita May