Бебетата започват живота си още в утробата на майката. Преди да дойдат на бял свят, те са способни да правят невероятни неща. За никой не е тайна, че докато са вътре в мама, те могат да чуват и да реагират на звуци. Но дали това е всичко? НЕ! Тези малки чудеса, растящи вътре в нас, могат много повече. Споделяме ви 7 от специалните им умения. 

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

УСМИХВАТ СЕ

Вярно е. Мъничетата могат да се усмихват, докато са в комофортното простанство, под сърчицето на мама. Сонография и 4D сканиране са доказали, че бебетата могат да се усмихват в утробата. Това е възможно в 26-а седмица от бременността. 

ОТВАРЯТ СИ ОЧИТЕ 

Вашето бебе може да отвори очи някъде около 28-а седмица. Няма да има какво да се види там, където се намират, но бебетата започват да реагират на светлина през втория триместър. Това е така, защото е възможно ярката светлина да се филтрира през корема. Тя не вреди на бебето, но когато стига до него, то се опитва да се отдалечи от светлината, както са установили изследователите. 

ХЪЛЦАТ 

Бебетата могат да хълцат, докато са още в корема на майка си. Хълцането може да започне още през първия триместър. Повечето жени не усещат бебето си да хълца. Но ако случайно сте сред щастливците, които могат да усетят бебешкото хълцане, това ще се случи много по-късно през бременността и като ежедневие, особено през втората половина на бременността.

УСЕЩАТ ВКУСА НА ХРАНАТА

Знаете ли, че вашето бебе ще започне да проявява предпочитания към определени вкусове още в 15-а седмица? Въпреки че бебетата може да не ядат директно или да вкусят храната, вкусовете на храната, която ядете, се откриват в околоплодната течност. Независимо дали са остри вкусове като чесън или джинджифил или сладки вкусове, околоплодната течност ги приема и носи към вашето бебе. Смята се, че това е начинът на природата да изложи бебето на различни вкусове, които то ще опита, след като се роди. Бебетата усещат вкуса, докато поглъщат околоплодната течност. Те поглъщат повече течност, когато е сладко, и по-малко, когато е горчиво.

yesБебето в утробата се усмихва на вкуса от морков и се мръщи на зелето

ПЛАЧАТ 

Щом могат да се усмихват, защо да не могат да плачат в утробата? Може би не вярвате, но е истина - вашето бебе може да плаче във вас, дори докато четете тази публикация. Плачещото поведение е установено с помощта на ултразвукова технология. Понякога изследователите са идентифицирали трепереща долна устна, докато бебето плаче.

ДИШАТ

Вашето бебе извлича целия необходим кислород от пъпната връв. И така то практикува дишане още преди да се роди, когато е на девет седмици. Дотогава то започва да показва движения на дишане. Първият дъх се предизвиква от внезапна промяна както в температурата, така и в околната среда извън утробата на майката. Ето защо е важно да поддържате температурата на водата равна на телесната, ако раждате във воден басейн.

Необикновени още от утробата - кристалните деца

ОТДЕЛЯ УРИНА 

Бебето ви започва да отделя урина към края на първия триместър. Тоова то прави това чрез поглъщане и смилане на амниотичната течност, след което я филтрира през бъбреците и уринира обратно в матката. 

Източник: https://www.momjunction.com/