Ново проучване, проведено в Англия, предлага поглед към това, което се случва в утробата, когато бебе опита даден вкус. 

Изследването показало изненадващи резултати: фетусите в утробата са се усмихвали, след като майките им са се хранили с моркови, и са правели отрицателни гримаси при консумацията на зеле.

ГАЛЕРИЯ: Невероятно - реални снимки на бебето през 9-те месеца

Проучването е направено с близо 100 бременни жени в Англия. По време на експеримента майките са били хранени с капсули, пълни с прахообразни версии на зеле и моркови.

За проучването, което е публикувано в Sage Journals, изследователите са дали на 35 жени еквивалента на един средно голям морков, докато 34 жени са консумирали еквивалента на 100 грама нарязано зеле. 

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ: Началото на живота - разговор с ембриолог

Според изследователите жените, взели участие в изследването, са били в 32 до 36 гестационна седмица. Възрастта на бременните е била между 18 и 40 години със „здрави, едноплодни зародиши“.

След 20 минути 4D ултразвукови изображения показват различни реакции на лицето на фетусите в зависимост от това с какво са били хранени. Фетусите, чиито майки са консумирали прахообразната версия на моркова, изглеждат усмихнати, докато тези, "наградени" със зеле, са по-скоро разорчаровани и гримасите им са негативни. 

„Ние сме първите, които действително успяха да покажат на ултразвуково сканиране изражението на лицето във връзка с храната, която майката току-що е консумирала“, каза Надя Райсланд, съавтор на изследването и ръководител на лабораторията за фетални и неонатални изследвания в университета Дърам, според NBC News.

Изследователите също така установиха, че реакциите на лицето към ароматите стават по-ясно изразени, когато фетусите са по-развити.

Райсланд отбеляза, че вярва, че новото проучване може да помогне на нашето „разбиране за това как излагането на вкусове в утробата влияе на хранителните навици по-късно в живота“, съобщава NBC News.

Източник и снимка: https://people.com/