Планирате да станете майка? Толкова е вълнуващо - споделяме вашите емоции. Когато тестът за бременност покаже двете чертички или дори преди това -- когато е рано за него, вие сте нетърпеливи и любопитни какво се случва, бихте могли да намерите отговори в някои странни усещания...

От маково семе до диня - развитие на бебето в утробата

Симптомите на бременност варират от жена до жена, но най-общо казано, честите симптоми на бременност включват:

  1. Липса на менструация, закъснение: най-очевидният симптом на бременност е липсата на цикъла. Това може да бъде първият сигнал за бременност.
  2. По-големи гърди: много жени по време на бременност имат увеличение на гърдите, като те стават по-чувствителни и твърди. Някои дами  имат и усещане за болка, силна чувствителност, дразни ги допирът на кожата до дрехите и дори сутиенът им се струва неудобен.
  3. Умора: много бременни жени се чувстват много уморени по време на бременност. Това може да бъде поради промените в хормоните, а после и на килограмите.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА - КОГА ЩЕ СЕ РОДИ БЕБЕТО

  1. Често уриниране: някои бременни жени посещават тоалетната по-честно от обикновено, това се дължи на хормонални промени, но и на физическата подготовка за новия човек.
  2. Гадене и повръщане: много бременни жени страдат от гадене и повръщане, особено през първите месеци на бременността. Това може да бъде поради промените в хормоните и да се облекчи с употребата на храна с по-ниско съдържание на мазнини и повече почивка на дивана.
  3. Чувствителност към миризми: да, някои бременни жени стават много чувствителни към миризми, които преди това не биха ги притеснявали. Любимият ви парфюм изведнъж не ви понася?! Хм, забавното тепърва предстои.
  4. Увеличаване на теглото, запек, безсъние, придърпване в яйчниците: разбира се, килограмите през 9-те месеца се качват постепенно, но никак не е изключено в ранна бременност да имате подуто коремче. Уж всичко е едно и също, но сякак и много различно, е, честито -- така започват първите седмици! 

Нервно-психично развитие на бебето от 0 до 6 месеца

Важно е да се отбележи, че тези симптоми не са задължителни за всички бременни жени и че всяка една бременност е индивидуална. Ако имате съмнение, че сте бременни, посетете своя лекар, най-рано 10 дни след закъснението на цикъла, ако той е редовен и не са налице други проблеми.