• 3-а и 4-а седмица - маково семе

Яйцеклетката се среща със сперматозоида в маточната тръба. Сливат се и дават началото на нов живот – обща клетка, наречена зигота. Тя започва усилено делене и се спуска по фалопиевите тръби към вътрешността на матката, където се вгнездява.

Външният пласт на малката топчица от клетки (бластоцист) се превръща в плацента, а от вътрешния започва развитието на ембриона.

За четирите седмици ембрионът увеличава размера си приблизително 10 000 пъти от момента на оплождането. Eмбрионът има дихателни кухини, тръбичка, която по-късно ще се превърне в сърце, и специални клетки – основа на нервната система

 • 5-а седмица - семка от ябълка

Ембрионът е с размери 3–4 мм. През петата седмица на бременността започва формирането на сърцето и на първичните кръвоносни съдове. Образуват се стволовите клетки, от които по-късно се развиват всички кръвни клетки. Поставя се началото на половите жлези, щитовидната жлеза и черния дроб.

 • 6-а седмица - грахово зърно

Вашето бебе е дълго 6–7 мм и сърцето му вече бие. Ембрионът има зачатъци на очи и на крайници. Може да обръща глава, да движи ръчички и крачета. Започват да се формират далакът и костният мозък. Поставени са наченките на стомаха, дебелото черво, гръкляна, трахеята и белите дробове. До 28-ия ден след зачеването продължава развитието на невралната тръба. Появяват се и първите клетки на хипофизата – централния регулатор на ендокринната система.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

 • 7-а седмица - боровинка

Ембрионът е дълъг около 7–9 мм. Главата му е несъразмерно голяма спрямо останалата част от тялото и е наклонена към гърдите. Започва да се формира лицето, но очите са разположени странично и все още са затворени. Започва образуването на костната тъкан и бъбреците. Вътрешните полови органи са напълно оформени, но все още е трудно да се определи полът на бебето.

 • 8-а седмица - малина

Дължината на плода е 8–11 мм. През тази седмица се оформя лицето на бебето – различават се ушите и очните цепки, очертават се ноздрите и връхчето на носа. Бебето вече има уста и език. Появяват се лактите, рамената, колената и бедрата. Костната тъкан се втвърдява, пръстите на ръцете и краката са добре различими, но все още са събрани с ципа.

 • 9-а седмица - маслина

Бебето ви се развива със стремително темпо. Дължината му е от 2.3 до 3 см. Гръбнакът му започва да се изправя, а опашката да намалява. Въпреки че са напълно оформени, очите все още са покрити от мембрана. Формира се малкият мозък.

 • 10-а седмица - синя слива

Ръстът на бебето е около 4.5–5 см, а теглото му – почти 5 г. Повечето от органите му вече са формирани. С честота 80 удара в минута сърцето изтласква кръв по напълно изградената кръвоносна система. Развитието на мозъка е невероятно бързо – всяка минута се образуват четвърт милион нови неврона. Появяват се и вкусовите рецептори. Бебето може да отваря и да затваря уста и да преглъща.

 • 11-а седмица - лимон лайм

Бебето е с дължина около 8 см и тегло около 7 г. Кожата на дланите му става чувствителна и се задейства хватателният рефлекс. През 11-ата гестационна седмица се развива ирисът и се появяват ноктите на пръстите.

 • 12-а седмица - кайсия

Дължината на бебето вече е около 9 см, а теглото му – 11 г. Оформят се зъбните зародиши. Ръчичките и крачетата вече са формирани и започва образуването на ставите. Движенията на бебето стават по-интензивни. То може да свива ръце към главата, лицето и устата си. Тялото му е почти оформено и единственото, което му предстои до края на бременността, е да расте.

 • 13-а седмица - лимон

Бебето е пораснало с още 4 см. Главата му все още е несъразмерно по-голяма спрямо тялото, въпреки че през този период тялото започва да наваксва. Кожата му се покрива с фини косъмчета, наречени лануго. Бебето развива сукателен рефлекс, дори смуче пръстите на ръцете си, за да се успокои.

 • 14-а седмица - праскова

Бебето вече е дълго 12–15 см и тежи около 40 г. Опитва се да диша и да поглъща амниотична течност. Развиват се характерните белези на лицето и уникалните отпечатъци на пръстите. Бебето започва да реагира на стимули, идващи от външната среда.

 • 15-а седмица - авокадо

Бебето вече е около 16 см и тежи близо 70 г. Кожата му все още е прозрачна и под нея могат да се видят кръвоносните съдове. Костите започват да се втвърдяват.

 • 16-а седмица глава - лук

Теглото на бебето достига 85–100 г, а движенията на крайниците му стават все по-координирани.

 • 17-а седмица - картоф

Бебето е дълго около 19 см и тежи 140 г. Слуховият му апарат е добре развит и резките силни шумове могат да го стреснат. Започва да се образува мастна тъкан, която има важно значение за терморегулацията и метаболизма на плода.

10 СЪВЕТА ЗА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ С БЕБЕТО

 • 18-а седмица - портокал

Костите продължават да се втвърдяват, но ще останат достатъчно гъвкави, за да могат да преминат през родилния канал. Темпото на растеж се забавя. Бебето може да се прозява, протяга, мръщи и да прави всякакви гримаси. Развиват се вкусовите луковици за сладък и кисел вкус.

 • 19-а седмица - манго

Бебето вече е дълго 13–15 см и тежи около 200 г. Кожата му все още е прозрачна и изглежда червена заради многото видими кръвоносни съдове. Бял фин слой, наречен верникс, покрива тялото му.

 • 20-а седмица - грейпфрут

Бебето може да различава гласове, сърдечната ви дейност и звуци от обкръжаващата ви среда. Ако около вас е прекалено шумно, то ще закрие ушите си с ръце.

 • 22–24-а седмица - папая

С всяка изминала седмица мускулите му стават все по-силни и бебето често се обръща, рита, удря с ръце. Теглото му се увеличава с около половин килограм. Започва образуването на бели кръвни клетки, чиято функция е да предпазват организма от инфекции и заболявания.

 • 25–28-а седмица - патладжан

Дължината на бебето е над 40 см. Мозъкът му продължава да се развива и се появяват мозъчни вълни, идентични с тези на новороденото. Белите дробове увеличават обема си и се подготвят за живота извън утробата.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ГОВОРИМ С БЕБЕТО?

 • 29–32-ра седмица - кокосов орех

Теглото на бебето достига 1.8 кг, а дължината му – 48 см. Цветът на кожата му постепенно се променя от червеникав на розов, а бръчките и гънките по кожата започват да се изглаждат.

 • 33–36-а седмица - пъпеш

Бебето продължава да расте и му е все по-трудно да се движи. Нормално то е заело поза, при която коленете му са сгънати, брадичката е опряна до гръдния кош, ръцете и краката му са кръстосани.

 • 37–40-а седмица - диня

От главата до пръстите на краката бебето ви вече е около 51 см и тежи над 2.8 кг. Всички органи и системи са готови за самостоятелно функциониране. Само за белите дробове всеки допълнителен ден в утробата е важен. В очакване на Големия ден бебето ви се обръща с главата надолу.