Първият месец е най-важният период за адаптацията на кожата на бебето към околната среда. Ако малчо е с нормална кожа, през първия месец може да се маже с преварен на водна баня зехтин, тъй като той попива много добре в кожата и я овлажнява. Важно уточнение - зехтинът е единственото масло, което попива оптимално (което не е валидно за бадемовото масло и за свинската мас). В случай че детето има кожни проблеми, тогава използването на медицинска козметика е задължително.

В началото функцията на мастните и потните жлези още е незряла, поради което кожата е суха и пропусклива за болестотворни причинители, гъбички и вредни вещества. Често през първата година на детето се наблюдават зачервявания и леки екземи, но добре е да запомните, че не всяко възпаление е невродермит.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Бебешката кожа е чувствителна и поради това, че киселата обвивка – тънкият водно-мастен слой, който обвива кожата на възрастните, още не е напълно развит. Едва след осмата година мастните жлези произвеждат повече предпазен мастен слой. Киселата предпазна обвивка е достатъчно стабилна и гарантира сигурна бариера едва през пубертета

NB! Не правете експерименти при къпането на бебето, слагайки сол и други подобни вещества в бебешката ваничка. Причината – кожата на новороденото абсорбира всичко, а това може да доведе до обезводняване на младия организъм.

  • Под пелените

Урината и изпражненията сериозно застрашават кожата. Затова всекидневно измивайте с топла (не гореща!) вода областта на пелените и избърсвайте с мека кърпа. При по-голямо замърсяване е подходящо бебешко олио, което се отстранява с хартиена кърпичка. След почистването внимателно подсушавайте, особено в гънките, за да се предотврати подсичане. При това не търкайте кожата, а само леко попивайте. Когато сте навън, следва да се доверите на мокри кърпички. Бъдете внимателни относно избора на такива – четете състава, търсете такива без аромати, вече знаете – бебешката кожа е нежна, чувствителна и определено се нуждае от специална грижа. Колкото по-натурално, толкова по-добре.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило - използвайте нашия калкулатор

  • Изберете козметика без вредни оцветителите и ароматизатори

Обикновено парфюмираните средства съдържат като стабилизатори на ароматите омекотители – пропиленгликол, който е включен и в спирачните течности, и в средствата против замръзване. Американски учени доказват, че козметичните омекотители и производните им проникват в бебешката кожа и само след няколко часа се излъчват с урината. Омекотителите, много ароматизатори, етерични масла и оцветители могат да предизвикат различни кожни реакции. Предполага се, че може да засегнат черния дроб и бъбреците.