Из рубриката "В подкрепа на кърменето"

Текст: Христина Шопова, доброволен консултант към Националната асоциация за подкрепа на кърменето (НАПК) от 10 години и собственик на българската марка за детски дрехи Шушулка/Shushulka. Хриси е и майка на три деца. В тази рубрика тя ще отговаря на въпросите, които вълнуват бъдещите майки във връзка с кърменето.

Това трябваше да е статия какво да очаквате през първите дни с бебето. За да разбера какво вълнува бъдещите майки, какво знаят и какво им се иска да разберат, започнах да разпитвам бременни приятелки и познати. Много от тях ми споделиха, че искат да кърмят, но... и тук следват различни страхове и притеснения. И това е съвсем нормално – кърменето е нещо естествено, но ние живеем така, че рядко виждаме някой да кърми, не знаем как точно се държат новородените бебета, чували сме страховити истории за болка и кръв от роднини и приятелки, а майките ни са от поколението, на което масово му е спирала кърмата около третия месец. Като прибавим и притесненията на родителите на новородени дали бебето яде достатъчно и качва добре + противоречащите си съвети – с режим, на поискване, да почива коремчето и да не вземе да свикне само на ръце или гърда – наистина, става трудно да се ориентираме какво и как да правим.

Мисията на всички консултанти по кърмене е повече кърмени бебета и повече спокойни и уверени родители. Затова в днешната статия ще се опитам да отговоря на три от най-често срещаните страхове и притеснения, свързани с кърменето.

Искам да кърмя, но… ме е страх, че няма да имам кърма

Почти всички здрави жени могат да кърмят. Дали ще имате или няма да имате кърма не е въпрос на някаква генетична лотария, а на няколко неща:

  • Кога след раждането ще започнете да кърмите

Най-добре е бебето да засуче още в първия час след раждането – неслучайно консултантите по кърмене го наричат „Златният час“. Бебето е будно и гледа с интерес, а тялото на майката получава силен сигнал, че е време да започне да прави кърма за новороденото. Ако това не е възможно, е важно майката да започне да кърми колкото се може по-рано – например до 6 часа да е поставила бебето на гърда, а когато майката и бебето са разделени, да започне да цеди и двете гърди на всеки 2–3 часа на ръка или с помпа. В началото няма да има почти нищо, но постепенно ще се появят малки капчици жълта и лепкава коластра – първото и много полезно за бебетата мляко, които през следващите дни ще преминат в преходно мляко и после в кърма.

  • Колко пъти на денонощие кърмите

Нормално е новородените кърмени бебета да сучат от 8 до 12 пъти за денонощие. Защо толкова много пъти? В утробата бебетата са имали непрекъснат достъп до храна през пъпната връв и след раждането за пръв път изпитват глад. Както вие се учите да ги кърмите, така и те се учат да сучат – а това ги изморява бързо. Освен това, след раждането стомахчетата им са много малки и побират едва 5–7 мл. Да не забравяме, че кърмата се усвоява по-пълноценно и по-бързо от адаптираното мляко и за това кърмените бебета трябва да се хранят толкова често.

  • Подкрепа

Дори да сте се подготвили добре за кърменето с надеждна информация, със сигурност ще се появят въпроси и съмнения. За съжаление, в болницата рядко има възможност някой да ви обърне специално внима- ние и да ви покаже как точно да държите бебето, как да разберете дали е гладно и кога се е нахранило. У дома пък можете да се сблъскате с остарели разбирания и неправилни съвети. Вместо да се чудите и притеснявате, можете да потърсите помощ по телефона от консултантите на Националната асоциация „Подкрепа на кърмене“, www.podkrepazakarmene.com, или от другата доброволна организация за подкрепа на кърменето от майки за майки – Ла Лече Лига – www.lllbg.org. Помощ под формата на съвети и платени консултации можете да потърсите и на фейсбук страниците на няколкото международно сертифицирани консултанта по кърмене в България – Христина Янева – Хедра, Ася Демирева и Десислава Бетова. Ако предпочитате инстаграм, потърсете и последвайте акушерката Даниела Лютакова, която ще ви радва с цветните си постове и окуражаваща информация за кърменето и която отскоро също е международно сертифициран консултант по кърмене.

Майка ми не е имала кърма и почти не ме е кърмила. И аз ли няма да имам?

Поколението на майките ни е било съветвано да кърми бебетата през три часа, от едната гърда, с почивка от шест часа през нощта. Днес знаем, че тялото на майката реагира на честото сукане и изпразване на гърдите, като произвежда повече кърма и че новородените бебета искат да ядат на всеки два часа (и дори по-често) и през деня, и през нощта, както и че е добре винаги да предлагаме на бебето и втората гърда при кърмене. Затова не е никак чудно, че при такъв строг и неестествен режим майките ни не са могли да кърмят и кърмата им е спирала около третия месец.

Искам да кърмя, но… ме е страх, че ще боли

Кърменето не трябва да боли. Най-честата причина за болката и разраняванията е неправилна поза за кърмене. Свържете се с кон- султант и вижте какво можете да подобрите, за да не изпитвате дискомфорт. Тук правилото е – колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-добре, няма нужда да стискате зъби и да си повтаряте, че не е лесно да си майка или да изпробвате всички кремове за разранени зърна от местната аптека.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА КЪРМЕНЕТО ОЩЕ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Понякога разраняването се причинява от физиологична особе- ност на бебето – къса юздичка под езика. За да установите дали бебето ви има къса юздичка, е добре да се свържете с международно сертифициран консултант по кърмене. При необходимост ще ви насочат за корекция – процедурата е лесна и безопасна и се извършва най-често от зъболекар.

В каква поза да кърмя?

Можете да кърмите бебето в много и най-различни пози. Пробвайте някои от най-често използваните пози, за да откриете какво ще е удобно за вас и бебето – потърсете клипчета за поза люлка, кръстосана люлка, биологична поза, футболен захват или кърмене в легнало положение. Много исках да направя описание на някои от тях стъпка по стъпка, но крайният резултат приличаше на текст как да танцувате танго с октопод, писан от инженер и за това препоръчвам да потърсите клипчета. Не е необходимо да се придържате към една поза през цялото време, нито пък да експериментирате непрекъснато – важното е да ви е удобно, да не ви болят зърната и гърбът и разбира се, бебето да засуква и наддава добре.

Искам да кърмя, но… гърдите ми са твърде малки/големи/с плоски зърна

Гърдите и зърната на жените са най-различни и видът и формата им не определят дали можете да кърмите. Ако гърдите ви са се увеличили по време на бременността и вените в тази област са станали по-видими, това означава, че жлезистата тъкан и млечните каналчета са нараснали и можете да очаквате да кърмите успешно. Ако не сте сигурна дали бебето засуква добре или чувствате дискомфорт в процеса, не се колебайте да потърсите помощ – доброволните консултанти на НАПК ще се радват да помогнат.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК) е създадена през 2010 г. под егидата на Националния комитет по кърмене към Министерство на здравеопазването, за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. НАПК организира и провежда обучения за повишаване на квалификацията на медицински специалисти, както и обучения за майки с позитивен опит в кърменето, които след положен изпит получават сертификация за доброволни консултанти по кърмене към организацията и подпомагат със съвети и актуална информация бременни и кърмещи.

ХИПЕРТОНИЯ И БРЕМЕННОСТ

В момента има около 120 действащи доброволни консултанта в цялата страна, чиито координати могат да бъдат намерени на сайта на НАПК  www.podkrepazakarmene.com. Ако бебето ви не възвърне рожденото си тегло до 10-тия ден и имате притеснения дали кърмата му стига, потърсете доброволен консултант. По телефон и в лична среща доброволките консултират майки по проблеми при кърмене, отговарят на националната телефонна линия и по електронна поща, водят групи за споделяне на опит на живо и в социалните медии.

Национален телефон на консултантите по кърмене: 0896 418 488