В подкрепа на кърменето - рубрика в печатното издание на 9 МЕСЕЦА

Текст: Христина Шопова, доброволен консултант към Националната асоциация за подкрепа на кърменето (НАПК) от 10 години и собственик на българската марка за детски дрехи Шушулка/Shushulka. Хриси е и майка на три деца. В тази рубрика тя ще отговаря на въпросите, които вълнуват бъдещите майки относно кърменето.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Много често в очакване на бебето се опитваме да се подготвим за всичко – купуваме дрехи, сглобяваме кошарки, гледаме списъци с необходими вещи и ремонтираме. Избираме болница, екип, лекар, комплект за изписване, подготвяме се за раждането и понякога, в цялата тази суматоха, забравяме да си зададем въпроса какво ще се случи след като държим вече бебето в прегръдките си. Кърменето е първото и най-важно нещо, което трябва да се случи веднага след раждането – най-добре още в първия час след него – и да продължи да се случва на всеки 2—3 часа през следващите няколко месеца.

В тази статия ще си поговорим за това как да се подготвим за кърменето, какво да очакваме и да правим в първите няколко дни след раждането, за да сме сигурни, че имаме кърма и че бебето се храни добре.

Започваме с подготовката – противно на всички добронамерени, но остарели съвети, няма нужда да подготвяме гърдите за кърмене преди раждането. За това се е погрижила природата – гърдите нарастват по време на бременността, върху тях има специални жлези, които ги овлажняват, и не е необходимо да ги обтривате с кърпа или да ги загрубявате по друг начин – при здрави жени без хормонални проблеми, те са напълно готови да произвеждат коластра, а после и кърма след раждането на бебето.

Ако при вас има риск от преждевременно раждане, такова обтриване или стимулация на гърдите може да доведе до контракции и за това е най-добре да се избягва. Подготовката за кърменето  обаче може да се случи по друг начин – като се информирате от надеждни източници за кърменето. Такава информация можете да намерите на сайта на НАПК, www. podkrepazakarmene.com, на сайта на другата доброволна организация за подкрепа на кърменето от майки за майки – Ла Лече Лига – www.lllbg.org, както и на фейсбук страниците на няколкото международно сертифицирани консултанта по кърмене в България – Христина Янева – Хедра, Ася Демирева, Десислава Бетова. Ако предпочитате инстаграм, потърсете и последвайте Даниела Лютакова, която ще ви радва с цветните си постове и окуражаваща информация за кърменето.

И все пак, какво да очакваме през първите дни след раждането?
За да отговоря на този въпрос, ще се опитам накратко да обясня как тялото на майката прави кърма. След раждането на бебето и плацентата в тялото на майката започват да действат хормони, които стартират процеса на производство на коластра – първото и много ценно за на- шите бебета мляко. То е жълто, лепкаво и макар и малко като количество, напълно достатъчно за също толкова малкото коремче на новороденото ни бебе.

Размер на стомаха на бебето

1 ден: 5—7 мл

2 дни: 22—27 мл

1 седмица: 45—60 мл

1 месец: 80—150 мл

Колкото по-рано успеем да сложим бебето на гърда – препоръчва се това да се случи още в първия час след раждането, толкова по-добре, защото близостта на бебето и сукането му или опитите за сукане – все пак и то се учи – стимулират лактацията. Това е много полезно и за бебето – прегръдката на мама регулира температурата му, помага му да се адаптира и събужда сукателният му рефлекс.

Понякога - заради политиката на болницата - майката и бебето са разделени през първите часове или през нощта. Тогава трябва да започнем да цедим – на ръка или с помпа, и двете гърди на всеки 2–3 часа, за да можем да подпомогнем успешното начало на лактацията. В началото ще излизат само капчици коластра, но сигналът, който подаваме на гърдите със тази стимулация, бързо ще помогне те да почнат да произвеждат кърма за бебето. Колкото по-често изпразваме гърдите с кърмене или изцеждане, толкова повече кърма произвеждат те.

Като доброволен консултант - най-често виждам проблеми с кърменето при майки, които вместо да започнат да цедят или кърмят, са били посъветвани да изчакат „кърмата да слезе”, като през това време не са давали на бебето да суче и не са изцеждали. При тях хормоналният тласък не е подпомогнат от реално изпразване на гърдите и тялото не получава ясен сигнал, че бебето е вече тук и има нужда от храна. За това, запомнете – колкото по-рано сложите бебето да суче, толкова по-добре. Ако бебето не е при вас, почнете да изцеждате на ръка или с помпа. Как се изцежда на ръка можете да научите, като потърсите в интернет „Техника на Мермет”.

Какво да очакваме от бебето през първите дни?
Точно както вие се учите как да се грижите за бебето и да го кърмите, така и то се учи да суче и да се справя с новите усещания. Новородените бебета сучат дълго време, заспиват на гърда и се будят почти веднага, след като ги оставите в кошчето им и, съвсем противно на митовете за хранене на три часа, често искат да бъдат кърмени почти непрекъснато. Това поражда много съмнения и тревоги у майките – имам ли кърма, ако бебето иска да суче непрекъснато и как да разбера, че се нахранва?

Ще побързам да ви успокоя – това всъщност е съвсем нормално поведение за новородено бебе. Бебето е прекарало 9 месеца на топло и тъмно, без да изпитва глад и жажда, обгърнато отвсякъде от мама и е нормално след като се роди в този светъл, шумен свят, да иска отново да е близо до мама. Кърменето е не само хранене, но и прегръдка, познато и спокойно усещане в този период на адаптация. Затова не се притеснявайте от това поведение, а се научете да разчитате сигналите за глад – въртене на главичката, тихи звуци – ъ-ъ и смукане на ръцете. Плачът е много късен знак за глад, тогава вече бебето е много гладно, разстроено от това силно ново и неприятно усещане, и трябва да бъде успокоено, за да може да засуче.

Знаете ли, че…

Препоръките на СЗО са майките и бебета да не се разделят след раждането. Макар в България тази практика да не е широко разпространена, в някои болници е възможно бебета да остане при вас през нощта. Това изглежда малко страшно, особено ако Ви е първо дете, но помага за успешното начало на кърменето и учудващо, за спокойствието на майката и бебето – ако те са заедно, нивото на кортизол, хормонът на стреса, е по-ниско и за двамата.

Новородените бебета трябва да сучат между 8–12 пъти на всеки 24 часа и от двете гърди. Когато сучат, вие трябва да усещате, че устичката на бебето е направила добър вакуум около зърното и да усещате как „дърпат” – това често е придружено то контракции на матката, които й помагат да се свие до нормален размер след раждането. Ако бебето суче добре, ще чувате и виждате преглъщане на всеки няколко подръпвания. В началото е нормално да има спад на теглото до 8% процента от рожденото, който спад се наваксва до 10-ти ден след раждането.

Повече за кърменето в първите дни след раждането ще научите от следващата статия в поредицата. След три собствени кърмени деца и след 10 години работа с майки на новородени, смятам, че реалистичните очаквания и надеждната информация за кърменето са най-ценната подготовка. Запомнете това: в над 95% от случаите успешното кърмене опира да това да знаете какво да очаквате, да проявите настоятелност и да последвате инстинкта си.

Ако не сте сигурна дали бебето засуква добре или чувствате дискомфорт в процеса, не се колебайте да потърсите помощ – доброволните консултанти на НАПК ще се радват да помогнат.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК) е създадена през 2010 г. под егидата на Нацио- налния комитет по кърмене към Министерство на здравеопазването, за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. НАПК организира и провежда обучения за повишаване на квалификацията на медицински специалисти, както и обучения за майки с позитивен опит в кърменето, които след положен изпит получават сертификация за доброволни консултанти по кърмене към организацията и подпомагат със съвети и актуална информация бременни и кърмещи. В момента има около 120 действащи доброволни консултанта в цялата страна, чиито координати могат да бъдат намерени на сайта на НАПК www.podkrepazakarmene.com. По телефон и в лична среща доброволките консултират майки по проблеми при кърмене, отговарят на националната телефонна линия и по електронна поща, водят групи за споделяне на опит на живо и в социалните медии.

Национална линия на доброволните консултанти по кърмене: 0896 418 488