Когато систоличното налягане трайно превишава 140 мм живачен стълб или диастоличното е над 90 мм, се счита, че бременната жена е с хипертония. Това е едно от най-честите усложнения на бременността и се среща при 8-10 % от бъдещите майки. След раждането обикновено отшумява, казва д-р Ваня Евтимова, имунолог, вирусолог и хомеопат.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Специалистката казва, че по време на бременност високо кръвно може да се срещне при жени на различна възраст. Една част от тях имат т.нар. хронична хипертония, която са развили преди забременяването. През първите 3 месеца от бременността кръвното налягане може да е с по-ниски стойности, около 100/70, и лекото му повишение до 110-120/70 се приема за нормално.

КАКВО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ВИСОКОТО КРЪВНО

- Забавено развитие на плода поради лошо оросяване и ниско тегло на бебето при раждане.

- Опасност от отлепване на плацентата, най-често през третия триместър.

ИНТИМНОСТ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

- Състояние на прееклампсия с високо кръвно налягане, задръжка на течности и отделяне на белтък в урината на бременната.

- При жени с намалена бъбречна функция, в резултат от предшестваща хипертония, физическият стрес от една бременност може да повиши допълнително и без това високото кръвно налягане.

ХИПЕРТЕНЗИВНИЯТ СИНДРОМ ВКЛЮЧВА СЛЕДНИТЕ СЪСТОЯНИЯ

Гестационна хипертония – свързана с бременността, когато систолното налягане е повишено с 30 мм, а диастолното – с 15 и повече мм Hg.

Хипертония отпреди бременността и усложнена от нея.

Прееклампсия – гестационна хипертония с отделяне на белтък в урината и отоци.

Еклампсия – животозастрашаващо плода и майката състояние с поява на конвулсии, поради траен спазъм на кръвоносните съдове.

Важно е бъдещата майка да познава добре типичните изяви на нормалната бременност и при съмнение за сърдечно заболяване да търси своевременно лекарска помощ.

Бременната жена с артериална хипертония трябва да проследява определени кръвни показатели като белтък в урината, серумен креатинин, електролити. При необходимост се назначават достатъчно информативни методи за установяване на сърдечно-съдово заболяване, като изборът им се съобразява с потенциалния риск, който те носят за увреждане на плода. Такива са ехография на бъбреци, електрокардиограма, ехографско изследване на сърцето, изследване на очните дъна. Уточняват се фамилна анамнеза за хипертония, бъбречно заболяване, инфекция на уринарен тракт.

ДА РОДИШ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО И ДА ПОБЕДИШ ПРЕЕКЛАМПСИЯТА

Провежда се обучение на бременната за правилно измерване на кръвното налягане в 3 дни от седмицата и в различни часове на деня. Стандартното изискване за измерване на артериалното налягане при бременни е те да са легнали на дясна страна, с повдигната горна част на гръдния кош, на 15—30 градуса. Ръката, на която се мери, трябва да е добре подпряна и да е на нивото на сърцето.

В абсолютна стойност нормалното кръвно налягане при бременност трябва да е по-ниско или равно на 140/90 мм/Hg, като се знае, че най-високите стойности се измерват след обяд и вечер към 18 часа.

РИСК ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ

Бременността е период от живота на жената, който ясно демонстрира опасността от бъдещ сърдечно-съдов риск. Жените, развили хипертония по време на бременността, са по-склонни към усложнения и исхемична болест на сърцето при следващи бременности и на по-ранна възраст от останалите.

При бъдещите майки системно трябва да се търсят данни за повишено налягане и особено сред тези с фамилна анамнеза за кардиологични заболявания. Ако вече е поставена диагноза хипертония, необходимо е да се осигури лекарски контрол в периода на зачеване, износване, израждане и отглеждане на кърмачето.

ВАЖНО!

- Ако в началото на бременността имате нормално кръвно налягане, консумирате здравословна храна и се движите повече, вероятно ще успеете да избегнете хипертонията и усложненията, които тя предизвиква.

- Ако стойностите на кръвното налягане превишават 130/80 мм/Hg също е възможно да го коригирате с хранителна диета, намаляване на солта и повече движение.

- Според едно британско изследване вземането на витамин С и Е като хранителни добавки през втората половина на бременността намаляват риска от хипертония.

-Специалисти от Световната здравна организация, изследвали повече от 8 хиляди бременни жени, твърдят, че приемането на 1,5 г калций всеки ден през втората половина от бременността намалява с 10 % риска от поява на високо кръвно налягане и прееклампсия.