Може ли да правя секс по време на бременността?“, „Дали това ще нарани бебето?“ – това са само малка, но много важна част от въпросите, които си задаваме, когато видим двете чертички на теста за бременност. Макар темата да е деликатна, не се срамувайте да задавате конкретни питания на своя акушер-гинеколог. В настоящия текст ще се постараем да дадем повече яснота по темата.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Мога ли да правя секс по време на бременността?

В повечето случаи – да. И да си знаете, че правенето на любов по време на бременност е сред най-позитивните неща, разбира се, когато 9-те месеца протичат нормално и без рискови моменти.

Може ли сексът да предизвика спонтанен аборт?

Просто бъдете по-внимателни, особено през първия триместър. Не бива да се притеснявате от спонтанен аборт, ако на прегледите всичко е наред. В случай че съществува такава опасност все пак, то причината няма да бъде в интимността с партньора.

Може ли по време на секс бебето да бъде наранено?

Не. Пенисът на партьора ви не достига до зародиша. До него не може да достигне и неговата сперма.

Може ли оргазмът да предизвика спонтанен аборт?

Оргазмът може да предизвика контракции. Така че и тук тайната е в баланса, за да си спестите бъдещи тревоги.

Има ли определен период през бременността, когато лекарите препоръчват въздържане от секс?

Ако сте бременна след инвитро, приемате медикаменти, имате инфекция или скъсяване на шийката, кървене, отлепване на плацентата, със сигурност ще бъдете посъветвани да ограничите или да избягвате напълно секса.

Трябва ли партньорът ми да използва презерватив?

Препоръчително е, защото бременните жени са по-склонни към инфекции и дори преди 9-те месеца да не сте имали оплаквания и изследванията ви да са били чудесни, е напълно възможно през бременността това да се промени.

Как бременността влияе върху либидото?

През ранната бременност промяната в хормоните, наддаването, умората, гаденето могат да доведат до намаляване на либидото ви. Това може да продължи през целия първи триместър. От друга страна много бъдещи майки споделят, че имат сънища, свързани с интимността с партньора.

През втория триместър е възможно желанието ви за секс да се възвърне и дори да се увеличи. През последния триместър либидото отново е възможно да спадне. Вече коремът ви е значително голям и това е сериозно предизвикателство. Умората и болката в кръста също намаляват ентусиазма.

Как да се справят партньорите с тези промени в либидото?

Общувайте повече. Може би ще има дни, когато партньорът ви желае секс, а вие – не. Ако прекъснете любовните му овертюри, той може да възприеме това като знак, че не го желаете. Обяснете каква е ситуацията, за да избегнете всякакви недоразумения.

Кои пози са препоръчителни за бремени жени?

  • Жената отгоре (поза ездачка) – по този начин най-добре контролирате проникването.
  • Лъжичка – това е позата, при която партньорите са легнали един до друг странично и гърбът на жената е в близоста до гърдите на мъжа.
  • Проникване отзад (кучешка) – позволява голяма свобода за движения.

Кои пози трябва да бъдат избягвани?

През последните месеци от бременността е възможно да имате проблеми когато лежите по гръб по време на секс. Матката притиска кръвоносните съдове в гърба и това може да предизвика ниско кръвно налягане и дори замайване. Избягвайте тази поза.

НАТАЛИЯ КОБИЛКИНА ЗА ЧУДОТО НА НОВИЯ ЖИВОТ

Колко време след раждането няма да мога да правя секс?

При нормално раждане повечето лекари препоръчват полово въздържание до 6 седмици. Разбира се, вашият лекар може най- добре да ви консултира по този въпрос. Не бива да подценявате и факта, че трябва да се чувствате емоционално готови, физически комфортно и спокойни. За вас и партньора ви търпението е проява на уважение и взаимна любов.

Текст: Milenita May