Желаете да се сдобиете с наследник? Това решение ще промени живота ви, не се съмнявайте в светлото бъдеще, което ви очаква. Какво е необходимо да знаете, за да долети щъркелът навреме, споделя д-р Валентин Лачев, специалист по акушерство и гинекология и ендокринна гинекология, болница „Свети Лазар“.

1. Овулацията

Почти всяка аптека ще ви посрещне с голямо разнообразие от тестове за проследяване на овулацията. Обикновено тя настъпва около 36 часа след позитивиране на теста. (Човешкият лутеинов хормов (LH) е глюкопротеинов хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза. Приблизително 12 до 36 часа след вълната на LH узрялата яйцеклетка е готова да се отдели, ако има наличие на LH, се появява червена цветна ивица в тестовия участък.) Разбира се, овулацията невинаги се случва спрямо установените норми и нашите очаквания.

ПРОФ. ГЕОРГИ ПОПОВ ЗА ВИРУСИТЕ, СТРЕСА, ИМУНИТЕТА - СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ОПАЗИМ

В такива моменти е по-добре да се проследи от специалист чрез ултразвуков преглед. Обикновено първият такъв преглед се извършва около 12–13-ия ден, смятано от началото на цикъла. При установен доминантен фоликул е редно УЗД да се повтори след няколко дни, за да се потвърди, че овулация в действителност е имало.

2. Проверка на проходимостта на маточните тръби

Има три метода за установяване проходимостта на маточните тръби:

1. Сонохистеросалпингография. Тя е най-безвредна за пациентката и се извършва амбулаторно с помощта на ултразвукова апаратура, но е и най-малко информативна.

2. Хистеросалпингография (цветна снимка) – също се осъществява амбулаторно, но под рентгенов контрол.

3. Лапароскопия (хромопертубация) – тя е най-достоверна, но това е инвазивна методика. Извършва се с обща ендотрахеална анестезия.

3. Спермограма

При леки отклонения в броя, подвижността или морфологията на сперматозоидите е възможно да се получи естествена бременност. В този случай (минимални отклонения) е подходяща и терапия с медикаменти, които да подобрят подвижността им. Това са лекарства, съдържащи широк спектър от витамини и микроелементи в различна комбинация. Те се приемат продължително време (най-малко 2–3 месеца). Съществуват подобни терапевтични схеми и за жената при много леки отклонения в овариалния цикъл.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Ако не настъпи бременност в рамките на 6 месеца при редовен полов живот и липса на проблеми при жената, редно е да се приложат някои от инвитро методиките – интраутеринна инсеминация, а при по тежки случаи  ICSI (като се използват единични сперматозоиди, които се инжектират в яйцеклетките чрез микроманипулатор).

4. Инсулин и кръвна захар

Когато една жена е диабетичка, добре е да прави опити за забременяване едва когато диабетът е компенсиран и кръвната захар е в нормални стойности. При евентуално зачеване диабетът трябва стриктно да се следи от ендокринолог, тъй като бременността нарушава нормалния баланс на кръвната захар.

5. Диета и спорт

Наднорменото тегло при  мъжа и жената е предпоставка за инфертилитет. Правилно изграденият хранителен режим, спортът и редуцирането на телесното тегло в много случаи се отразяват благоприятно на подвижността и броя на сперматозоидите при мъжа, респективно на качествената овулация при жената.

6. Очакваната среща

Когато целта е забременяване, би било хубаво опитите да се концентрират около фертилния прозорец. Трябва да се знае, че качествените сперматозоиди запазват оплодителната си способност до 72 часа в маточните тръби, където се осъществява оплождането. От друга страна, смята се, че яйцеклетката е жизнеспособна в рамките едва на 20–24 часа. Това показва, че опитите за забременяване трябва да започнат, преди да е настъпила овулацията.

Добрата новина – кога?

Обикновено тестът, който най-рано задоволява любопитството, е така нареченият кръвен тест – определя се човешкият хориален гонадотропин в кръвта на жената. Установяването на бременност с ултразвук е възможно най-рано 3–4 дни след очакваната менструация в зависимост от качеството на апаратурата.