Общуването с бебето ви може и трябва да започне от първия миг, в който разберете, че сте бременна. Вашият глас е лъч светлина за мъничето в утробата.

  • В коремчето на мама – какво се случва? 

Около шестия месец на бременността можете да започнете да усещате как бебчето подскача във вас. Това реално ще бъде така, дори е възможно при долавяне на шум, да се ускори и пулсът му. Тези сигнали са доказателство, че бебето действително вече чува. Постепенно то ще свикне със звученето на гласа ви и дори да не ви се вярва, това ще му помогне да усвои правилата на майчиния си език. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

  • Бебетo е на бял свят – какво предстои? 

От третия ден след раждането си, бебето безпогрешно разпознава вашия глас, а от четвъртия може без никакъв проблем да прави разлика между майчиния и всеки друг език, който чува. Всъщност всички новородени притежават еднаква универсална предразположеност да научат какъвто и да е език. Но много бързо ухото на всяко дете подбира и задържа само звуците от родния си език. Интересно, нали?

  • Първо са жестовете, а после? 

За да стигнем до момента на проговаряне, много важно е да говорите с мъничето често и да го оставяте да се изразява свободно. В общуването с майка си, то използва освен плач и викове, разбира се, също си служи и с езика на тялото, всяка негова мимика говори и има различно значение. Дори детето да няма все още способности да оформя цели изречения, то все пак разбира. Усеща интонацията, мелодията, ритъма и жестовете, именно тях се опитва да възпроизведе. Имитирайки това, което е видяло и чуло, детето се научава на правилно произношение и разбира смисъла на звуците. 

  • Защо е важно да си говорим с бебето?

Процесът изисква търпение и продължителен труд от ваша страна, но повярвайте, всяко усилие си заслужава. Когато детето прави опити да проговори, то използва мускулите си: мозъкът предава информация на говорните мускули, езика и мускулите на челюстите. Към втория месец от живота си детето започва да „бърбори“, т.е. изрича поредица от гласни и съгласни. Как ще се развие след това езикът му, се определя от количеството и качеството на речта, предоставена на детето. Колкото повече вижда и упражнява различни движения, жестове и мимики, толкова по-бързо детето ви ще започне да произнася и отделни думички. Всичко, което чува, мъникът усвоява, то му служи като материал за научаване. 

  • Време е за езика на възрастните 

Стъпка по стъпка детето бързо ще достигне до системата „думи – изречения“. Когато към думата прибавим интонация, изречението е готово. Когато произнесе: “Коте?” например, детето пита събеседника си дали животното пред него наистина е коте. Постепенно думите се подреждат една след друга, за да се образуват изречения, които в началото са в телеграфен стил, но с времето стават много по-организирани. Повтарянето на изреченията в първия момент на проговарянето, на по-късен етап се превръща в реч, в която думите се обединяват, за да оформят нови изрази. Детето си играе с думите и създава нови изречения, докато не стигне до началото на четвъртата си година, когато малчуганът вече е способен да води разговор, макар да съществуват някои недостатъци в произношението му. 

Калкулатор на бременността - провери кога е твоят термин

  • Как да говорите на детето си?

В самото начало на проговарянето му, избягвайте да поправяте детето си. Ако мъникът каже: „Хубава кола!“, трябва да му се отговори: „Да, това е хубава кола!“, без да коригирате изказването му и да му обяснявате как е правилно и неправилно да се структурира изречението. Друга често допускана грешка е да говорите на „бебешки“. Не улеснявате детето в разбирането му по този начин, а дори съществува риск мъникът да затвърди грешния „бебешки“ език и да го използва и в бъдеще. А едва ли искате това.

Текст: Milenita May