Всяко бебе е различно и навиците му за сън ще се променят още от първия месец, независимо дали сте си поставили за цел да му определите режим за сън. Повечето новородени спят около 16–17 часа на денонощие. През първите седмици будните периоди на бебето ще бъдат с продължителност между 1–4 часа. Още в първите седмици можете да определите режим за спане на вашето ангелче. Това става като следите внимателно за признаци на умора (търка си очите, прозява се).

Какви грешки да не допускате когато искате вашето мъниче да заспи непробудно за по-дълго време? Все пак и вие заслужавате да отделите малко време за себе си и да отпочинете и със сигурност не искате то да се събуди раздразнено, въпреки че сънят му е бил достатъчен.

ЕТО КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ: 

1. Създайте си правила

Когато бейбифонът е включен в детската стая, не скачайте рязко от леглото, ако доловите, че малчо се пробужда. След като бебето е навършило 3 месеца, то ще започне да спи необезпокоявано за по-дълго време. Ако искате детето да се научи да спи само в стая, ще се наложи да ограничите нахлуванията при него, когато мрънка или хленчи. Разбира се, това не означава, че трябва да изчакате, докато плачът на бебчо приключи. Поемете въздух и изчакайте няколко минути, преди да влезете и да го гушенете. Ако детето е болно, ви съветваме да не се отделяте от него дори през нощта.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

2. Нощното хранене

Ако мъничето ви е навършило 6 месеца и е здраво, с нормално тегло, не е необходимо да продължавате със ставането посред нощ, за да се храни. Истината е, че всяко дете е индивидуално, затова рядко можем да посочим железни правила, просто няма как. Много е важно да обсъдите с педиатъра, кога ще е подходящ момент да спрете храненето през нощта, но и да направите режим, удовлетворяващ го напълно.

3. Приспиване на ръце

Тази техника не е подходяща за приспиване на вашето мъниче, особено ако допуснете да се превърне в навик. Направите ли това, бебето ще стане изцяло зависимо от комфорта на ръцете ви, за да заспи! Как да се справите? Върнете бебето обратно в креватчето, след като спре да плаче. Уверете се, че е сънливо, но все още не е заспало. Ако бебето заспи по време на хранене с шише, събудете го внимателно, преди да го сложите в кошарката. Това ще му помогне да научи метода на самоуспокояването.

4. Ден и нощ – режимът

Ако държите завесите или щорите спуснати в стаята на вашето бебе през деня, за да сте сигурни, че ще си подремва добре, със сигурност ще усетите (макар и след време) неблагоприятен ефект. Бебето не може да разбере кога е ден и нощ, затова трябва да му помогнете да започне да ги разграничава. Денем трябва да има достатъчно светлина в стаята. Нощем не си играйте с него и пазете тишина. Обикновено резултата от режима можете да видите към края на първия, началото на втория месец. Още нещо - не оставяйте нощната лампа включена в стаята на малчо през нощта, тъй като може да го обърка – помнете, детето все още се учи.

Спящото бебе - сладка радост за мама и татко

След като започнете да избягвате тези грешки, не само качеството на съня на вашето бебе ще се по добри, но и ще се научи как да спи самостоятелно. Най-сетне ще се порадвате на няколко подарени часа лично време. Насладете се.

Текст: Milenita May