В родилния дом грижите за бебето се поемат основно от персонала на болницата, докато не настъпи прекрасният момент на прибирането ни вкъщи. Напомняме – вместо да си доведете баба на помощ, нека таткото да използва полагаемия му се отпуск при раждане на дете. Повярвайте ми – това ще се отрази изключително добре на мъжа, но и на вас. Той ще бъде съпричастен, информиран и най-вече – ще съдейства при къпането, домакинството, пазаруването. Не на последно място ще установи началото на силна връзка с детето от първите му дни на бял свят. Няма да е лесно, ще има изненади, ситуации и въпроси – спокойно! Всички сме оцелели и вие ще успеете!

Важно е да знаете: В голяма част от случаите бебето спи през деня и будува повечко през ноща, а след първите две или три седмици започват и коликите (хубаво е, че драгите читатели вече са в очакване на бебе или имат такова, за да не се откажат в този миг… хи-хи).

Време е да разберем кои 10 съвета за първия месец с бебето ще направят живота ни по-лесен:

1. Разбира се, на първо място е да започнете с бебеносенето от самото начало. Така адаптацията е по-лека – и за бебето, и за майката, а ежедневните задачки сякаш стават песен

2. На второ място следва да ви напомня, че трябва да изберете слинг. Само слинговете – ринг, еластичен или тъкан, са подходящи за новородени. Връзването им отнема минутки, а свободата и удоволствието, които дават, продължават с часове.

3. В този ред на мисли – стъпка трета – всеки ден, точно така – всеки ден, намирайте време, макар и малко, което да посветите на себе си. Давам примери – ободряващ разговор с приятелка (не напрягащ!), разходка до магазина, обличайки любима дреха, покупка на нов крем или серум за лице, а защо не и час за масаж при професионалист (може да се осъществи и в домашни условия). Щастлива жена = щастлив дом! Дами, наистина това е формулата, ако искате животът да тече предимно с намигване, без твърде големи тревоги и изкуствено напрежение. Създайте своя собствена рутина и я следвайте.

Първите дни минават с често и дълго кърмене, но не се притеснявайте, това е част от играта, както се казва. Помпите и бибероните не са ваши приятели, ако имате нужда от помощ или въпроси, свързани с кърменето, ви съветвам да се обърнете към обучен консултант по кърмене, както и да прочетете статии, написани от консултанти и да не приемате помощ от хора, които нямат конкретната квалификация. 

4. Няма как кърменето да върви и бебето да спи, ако в стаята/дома ви е много топло. Поддържайте разумна температура до 21–22 градуса и проветрявайте редовно. Ако домът ви позволява, прекарвайте деня в различна стая от тази, в която спите.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

5. Банята! Една от най-трудно изпълнимите задачи за деня, особено когато трябва да я свършите сама, съветът ми е да не я оставяте за последно преди сън, защото вечер бебетата са най-преуморени и раздразнени. Банята може да е сутрин или на обед, а и не е задължително да е всеки ден. Научете се да къпете бебето под течаща вода на мивката, това спестява ценно време и подготовка, а шумът от водата успокоява малчо. Разбира се, докато пъпният остатък не е паднал, той не трябва до се мокри и е необходимо да спазвате правилото „водата да докосва първо вашата ръка, да е на слаба струя и с постоянна температура“.

6. Избягвайте да оставяте бебето пред телевизора. Знам – улеснява, но е опасно. Знаете ли, че някои деца проговарят по-късно, защото биват отглеждани пред екрана 24/7? За жалост, подобни навици пречат и на развитието на фантазията, водят до пристрастяване и липса на концентрация в бъдеще. Заменете този похват с музика, приказки и песни

7. Не пренебрегвайте любимия мъж. Да, ясно е, че няма да ви е до ласки и целувки, факт е обаче, че взаимоотношенията при двойките са подложени на риск след появата на бебето. Майката бива обсебена от детето, същевременно е уморена, недоспала и изнервена. Изолира несъзнателно мъжа от процеса, което води до неговото отдалечаване, смут и липса на адекватно поведение в определени моменти. Хиляди пъти сте чували – тайната е в баланса, клише, с което няма как да спорим. Усмихвайте се на партньора си, казвайте му, че го обичате и му напомняйте, че вие двамата сте в основата на щастието, наречено „дете“.

8. Не се критикувайте. Вие сте добра майка, нормално е да допускате грешки, те са поправими – учите се в движение, неусетно превръщайки се в уникална версия на себе си. Приемете също и че на тялото ще му трябва време да се върне в предходната си форма. Не търсете недостатъци от каквото и да било естество, съсредоточете се върху всички хубави неща около вас – малки, големи, микроскопични.

9. Без черни хроники. Децата усещат напрежението, дори бебетата чувстват кога мама не е в разцвета на своето настроение. Умишлено избягвайте негативни новини, поводи за страх, натрапчиви мисли и безпокойство. В случай че се появи следродилна депресия – без колебание и без срам, потърсете специалист.

Калкулатор на бременността - провери кога е твоят термин

10. Избирайте за бебето дрехи от естествени материи и непременно качествена козметика – безопасна, проверена и подходяща за чувствителната кожа. Предупредете дружките да не ви зариват с подаръци от ненужна, вредна и опасна пластмаса. Направете списък с всичко, от което се нуждаете, и зарадвайте с него хората, които искат искрено да ви подарят нещо смислено.

Текст: Ани Събева, консултант по бебеносене