Какво представлява яйцеклетката?

При появата си на бял свят всяко момиченце притежава голямо  количество и запас от клетки-майки или по-конкретно – от 500 000 до 1 000 000 овоцити, от които ще се родят яйцеклетките. И още нещо важно и любопитно – яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкото тяло.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА VIBER 

Качество на яйцеклетката

Начинът на живот оказва влияние – липсата на редовна физическа активност, прекомерната консумация на захар, тесто и други вредни храни, както и злоупотребата с алкохол, цигари, наркотици.

РАННА МЕНОПАУЗА

Какво значение има възрастта на жената за яйцеклетката?

Яйчниковият резерв се променя с напредване на възрастта на жената, колкото е по-напреднала възрастта, толкова по-малък или изчерпващ е резервът и възможносттите за забременяване се понижават. Въпреки напредъка на медицината, този процес не може да бъде забавен и е необратим.

Оплождане на яйцеклетката

Отделената по време на овулацията яйцеклетка поема по своя път през маточната тръба. Сперматозоидите се придвижват през женския генитален тракт, достигат яйцеклетката и отделят ензими, които разграждат нейната обвивка. Един сперматозоид прониква в яйцеклетката и слага началото на оплождането. Следва етап на изключително бързо делене на клетките на зиготата (така се нарича оплодената яйцеклетка), клетките се умножават и разпределят, преминават през стадий на т.нар. морула – много клетки, струпани на едно място.

Профилактика

Препоръчително е всяка жена да посещава – поне веднъж в годината, своя акушер-гинеколог с цел профилактика. Целта на прегледа е лекарят да извърши колпоскопия, да вземе проба за цитонамазка, микробиология и разбира се, да огледа добре яйчниците, да назначи кръвни изследвания за полови хормони и яйчников резерев. Ако след получените резултати, се окаже, че има нещо притеснително, могат да бъдат назначени допълнителни изследвания и прегледи при други специалисти.