Повече от 15% от злополуките с деца се случват, докато те спят през нощта, сочи статистиката. Ето защо обърнете специално внимание на сигурността и безопасността на бебето в този период на денонощието. Опасностите ще са надалеч, ако спазвате няколко строги правила.

По гръб или по корем
Слагайте бебето да спи по гръб. В никакъв случай не го оставяйте да лежи на една страна или по корем. Повече от 40% от смъртните случаи при новородени са причинени от задушаване по време на сън – тогава, когато детето спи по корем и не може да обърне главата, за да си поеме въздух.


Понякога се допуска спане на една страна, ако детето е подпряно с възглавница, но в тази поза бебето е нестабилно и може да падне. Наблюдавайте по-дълго малчугана, след като навърши 3 месеца. Тогава той вече може сам да се върти в леглото и без да иска, да се обърне в неправилна поза.

Чудите се дали ще имате момче или момиче? Нашият калкулатор знае!

Сигурност в креватчето
Креватчето не бива на има части, които се вадят. Детето може да се опита да ги измъкне, да се удари или да ги глътне. Поставете леглото далеч от прозореца (за да не му духа и да не може да се покатери на него) и далеч от стената (за да го предпазите от падаща картина например). Уверете се, че преградата на креватчето е достатъчно висока, за да не може малчуганът да я прескочи и да падне. Купете лесносглобяемо легло.


Добре е завивката на бебето да се закопчава отстрани на креватчето. Така мъничето няма да успява да я вдига над главата си. Забравете възглавницата. Рискът от задушаване е значителен.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Къде да спи Мечо
Много деца обичат да заспиват прегърнали любимата си играчка. Откажете вашето от този навик. В съня си малкото човече може да притисне плюшената мечка към лицето си. Поставете любимата играчка в креватчето далеч от детските ръце. Най-добре я завържете. Така малчуганът ще вижда, че е при него, но няма да може да я вземе. Ако малкият палавник изхвърли играчката на пода, вдигнете я, защото той може да реши, че я иска и да се опита да прескочи преградата и да падне. В случай че започне да ви разиграва, като непрекъснато хвърля предмети през креватчето (а това е любима игра!), скрийте ги за известно време. Не оставяйте играчки с дребни детайли около леглото.

10 реални снимки за силата и красотата на Раждането

На гости при мама
Много жени се притесняват, че ако оставят бебето да спи при тях в леглото, несъзнателно може да го притиснат… Шансът за това е минимален.
Ако леглото е обезопасено, няма проблем да вземете детето при вас. Освободете се от многото възглавници и завивки. Когато бебето е в леглото ви, не вземайте при вас и по-голямото дете. Баткото и каката са много енергични и без да искат, могат да наранят малкото човече.

Денонощно наблюдение
Наблюдателната система е почти идеалното средство, за да сте спокойна и да знаете какво става в бебешката стая. Ако бебето плаче или има нужда от вниманието ви, много бързо ще разберете това. Не разчитайте обаче само на монитора. Редовно проверявайте какво става в стаята.

Коя снимка описва вашето семейство - вижте ТУК

Легло на два етажа
В случай че имате две деца, не купувайте двуетажно легло, преди и двете да са навършили 6-годишна възраст. Малчуганите са много палави и лесно могат да паднат и да се наранят.

Ужас, детето ми ходи на сън!
Около 15% от децата ходят на сън поне веднъж в живота си. Това приключение наистина е опасно, но рискът може да се намали. Опитайте да проследите пътя на малкия сомнамбул, защото ако повтори нощната си разходка, със сигурност ще мине по същите места. Обезопасете пътеката му. Заключвайте вратите и прозорците и разчиствайте всички играчки от пода. Когато го видите, че ходи на сън, просто го хванете нежно и го върнете в леглото.

Високата температура
Случва се бебето да вдигне висока температура през нощта – много майки се страхуват от това. Най-голямото притеснение на родителите е, че малчуганът ще направи гърч. Често обаче гърчовете при децата между 6 месеца и 3 години не са толкова страшни, защото не са вследствие на мозъчна травма, а са реакция на организма срещу инфекцията. Ако все пак това се случи на вашето дете, задължително сутринта го заведете при специалист.

Болки в главата
Ако детето ви е ударило сериозно главата си преди сън и се притеснявате да не му стане нещо, добре е през нощта няколко пъти да го събуждате. Проследете бързо ли се съвзема от съня, или му трябва по-дълго време. Разбира се, детето ще реагира на тази намеса с много сълзи. Веднага потърсете лекарска помощ, ако малчуганът повръща или има силно главоболие.