Ако трябва да се направи класация на нещата, които най-често карат родителите да изпадат в паника, със сигурност повишената температура ще заеме челните позиции. Но наистина ли тя е толкова страшна, както ни се внушава през последните години? И трябва ли още при най-малкото покачване да посягаме към температуропонижаващите лекарства?

Повишената температура е добър знак при разболяване

Тя е начинът, по който тялото се бори с инфекциите. Повечето вируси и бактерии, които предизвикват оплакванията ни, се чувстват най-комфортно при температура в рамките на 37°С. Над 38°С те не могат да оцелеят. С покачването на градусите организмът започва да произвежда важни имунни тела, които имат мощно антивирусно и антибактериално действие. Ето защо прибързаното им понижаване с антипиретици и стремежът непременно да се стигнат и поддържат субфебрилни стойности (37-37,2°С) не е желателно при заболяване. Още повече, ако детето е в сравнително добро общо състояние и приема достатъчно течности. Давайки тези лекарства, всъщност стопираме оздравителния процес и отваряме път на бактериални инфекции и последващи усложнения.

Не винаги фебрилитетът се дължи на инфекция

Децата могат да вдигнат и поддържат температура в рамките на ден-два и след поставяне на ваксина. Пробивът на млечно зъбче също често води до повишаване на телесните градуси. Алергична реакция към храна или лекарство, претопляне след игра под слънчевите лъчи, слънчево изгаряне са други вероятни причини за скок в термометъра.

Понякога е по-важно колко бързо се покачва температурата от това колко висока е тя

Обикновено родителите се фокусират върху цифрите, показани на термометъра. Притесняват се колко е висока температурата –дали е 38 или 39°С. Но градусите всъщност не са най-важният показател за това колко е болно детето. Една обикновена простуда може да протече с много висока температура, но тя обикновено не индикира сериозен проблем. Вместо да се фокусирате върху това колко е висока температурата, следете внимателно колко бързо тя се покачва. Ако градусите се повишават много бързо (в рамките на 30 минути от нормална стане висока), може да се стигне до фебрилен гърч. Той може да бъде провокиран и когато е налице рязко покачване и рязко сваляне на температурата – още една причина да не злоупотребяваме с антипиретиците.

Как безопасно и ефективно да понижим градусите?

Давайте често вода (от нея е съставен 80% от човешкия организъм), прясно изцедени плодови сокове, топли чайове, сок от малини. Температурата може да причини загуба на течности и дехидратация, ето защо те трябва непрекъснато да бъдат доставяни на тялото.

Поставете студен компрес върху челото. Ако температурата е много висока, приложете лед под мишниците, в слабинните гънки, задколенните ямки и лакътните гънки (т. нар. „магистрални съдове”).

Поставете детето във вана с вода със стайна температура (около 37°С ). Никога не използвайте студена вода или спирт в опита си да понижите градусите.

Хомеопатия. Тя е все по-предпочитан метод за профилактика и лечение на редица заболявания и здравословни неразположения в цял свят. Хомеопатичните лекарства са същевременно ефективни и напълно безопасни, което ги прави подходящи за прием от малки деца, бременни и кърмещи жени.

В 80% от случаите температурата е вследствие на вирусна инфекция. За нейното преодоляване са необходими адекватно регулиране на повишените градуси и адекватно асистиране на организма. Такива възможности предлагат Инфлуцид и Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU).

Инфлуцид е доказало се през годините хомеопатично лекарство за предпазване и лечение на настинка и грип. Той стимулира самозащитните сили на тялото, облекчава симптомите на вирусната инфекция, понижава постепенно високата температура, която е нужна за оздравяването. Доказано е, че приемът му значително намалява общата тежест на заболяването, съкращава времето на боледуване. Подходящ е за възрастни и деца над 1 г. При остри симптоми се приема по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден (деца 1-11 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. на ден), а след подобрение – 3х1 табл. дневно в рамките на още 1 седмица.

Шуслеровите соли са минерали, разредени на хомеопатичен принцип, които възвръщат баланса в клетката и регулират минералните дефицити. Подходящи са за лечение и профилактика, като могат да се прилагат дори при новородени. При температура до 38,5°С към Инфлуцид добавете Шуслерова сол №3 (по 1 табл. на 5-10 мин. до спадане на температурата). Тя активира имунната защита, спира възпалителния процес в начална фаза, пречи на рзмножаването на вируси и бактерии. Ако градусите са над 38,5, комбинирайте Инфлуцид с Шуслерови соли №5 и №8 (по 1 табл. от всяка сол се редуват на 5-10 мин. до овладяване на състоянието). Сол №5 извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението и така се постига регулиране на температурата. Сол №8 отговаря за водно-солевия баланс в организма и предпазва от обезводняване.

Внимавайте да не претоплите детето. Обикновено малчуганите се оплакват, че им е студено, когато са с температура. Но всяко повиване или навличане ще го затопли още повече и градусите ще продължат да се покачват. Препоръчително е да го облечете с леки дрехи, най-добре памучни, и да го завиете с тънко одеяло в случай, че чувства студ.

Внимание! Ако детето е под 3-месечна възраст, то незабавно трябва да бъде прегледано от лекар. Вдигането на температура при толкова малки бебета не е присъщо и може да бъде знак за сериозна инфекция. В никакъв случай не давайте каквито и да е лекарства, без да сте се консултирали с педиатър.