Д-р Гергана Марковска-Калчева е завършила „Кинезитерапия“ в НСА „Васил Левски, с държавен стаж в Лисабон. Тя е магистър в областта на ортопедията и травматологията и китайските традиционни методи. Придобива научно-образователна степен „Доктор” на тема „Скрининг и кинезитерапия при деца с постурални нарушения”. Изкарала е редица допълнителни курсове и квалификации по иглотерапия, мокситерапия и аурикулотерапия, абдоминална акупунктура, суха игла, лимфен дренаж и други. В момента работи в Медицински център „Салус“ (www.salus.bg), създаден с насока в областта на физиотерапията и рехабилитацията и МЦ ,,Д-р Калчев''.

Тя и майка й – д-р Иваничка Марковска, която е лекар по физикална и рехабилитационна медицина, обединяват усилията си, допълват се и резултатите са налице. Лекуват и профилактират пациенти с ортопедични, гинекологични, неврологични оплаквания и заболявания. В центъра имат специално разработена методика за жени с проблеми със забременяването.

Снежинки любов или в очакване на бременността

Съвместно с изтъкнати репродуктивни специалисти са разработили методи за подобряване функцията на яйчниците при жените и сперматогенезата при мъжете. В работата си използват и акупунктура за хармонизиране на енергията в организма, засилване на имунитета и регулиране на хормоните.

Д-р Марковска, прилагате специална терапия при жени с проблеми със забременяването, каква е тя?

Да, имаме специално разработена методика за жените, които имат проблем със забременяването. Съвместно с изтъкнати репродуктивни специалисти разработихме методи за подобряване функцията на яйчниците при жените и сперматогенезата при мъжете. Има редица публикации на тази тема в областта на репродуктивната медицина, които ни дават увереност да се развиваме в тази област. Процедурите, които извършваме при жените, имат за цел да подобрят хормоналния дисбаланс, стимулирайки кръвообращението в яйчниците. Това се оказва особено ефикасно при състояния като поликистозна морфология на яйчниците, изчерпана овариална функция, възпалителни заболявания в малкия таз, сраствания вследствие на оперативни процедури и доказана минимална до средна тазова ендометриоза. Уникална част на разработената от нас терапия е съчетаването на физикалните методи с иглотерапия, което стимулира отделянето на възможно най-качествените яйцеклетки от яйчниците.

При какви случаи се прилага методиката?

Едно от основните предимства на предлаганата от нас методика е, че тя няма контраиндикации (с изключение на злокачествени заболявания) и странични ефекти. Тя може да се прилага както при жени, целящи естествено забременяване, така и при жени, на които предстоят асистирани репродуктивни процедури. Имаме доказани резултати при жени с вътрематочни сраствания, получени след кюретаж (изстъргване) на маточната лигавица. Особено ефективна се оказва терапията след хирургично лечение на едно от най-тежките усложнения в гинекологията, а именно синдрома на Ашерман, или тотално срастване на маточната кухина. При пациентки с овариална дисфункция след нашата терапия наблюдаваме значително подобрен отговор при стимулация от репродуктивни специалисти. При пункция (аспириране) яйцеклетките са по-качествени от предшестващи инвитро опити. Физиотерапията и акупунктурата имат доказан противовъзпалителен и възстановяващ ефект след всякакъв тип оперативни интервенции.

Какво точно се случва по време на процедурите?

При правилно подбрани физиопроцедури с подходящи средства и точно изпълнение се увеличава кръво- и лимфообращението в органите и тъканите, нормализира се обмяната на веществата, мобилизират се защитните сили на организма.

Как протича един курс?

Провежда се консултация при лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, за да се подберат и комбинират подходящите процедури за всеки пациент. Обикновено се съчетават по три физиопроцедури дневно при едно посещение. Освен това прилагаме и иглотерапия и рефлекторен масаж.

Колко процедури са необходими?

Процедурите се провеждат ежедневно в 12 или 15 посещения. Желателно е да не се пропускат повече от 1–2  дни, тъй като се натрупват депа, които имат последействие 4 до 6 месеца след завършване на курса. Самите процедури не са болезнени, работим индивидуално с всеки пациент. След операции също прилагаме лечение за по-бързо възстановяване и намаляване на болката при постоперативни цикатрикси, както и за предотвратяване на сраствания в областта на малкия таз. Упражненията, които се правят, са за коремната преса и тазовото дъно.

Какво лечение или профилактика се прилага при жени с намален яйчников резерв?

За съжаление, тук имаме консенсус с гинеколозите и няма единна формула, която да е свързана със запазването на яйчниковата функция при пациентките. Тук можем да изтъкнем множество фактори като стрес, наднормено тегло, намалена физическа активност, начин на хранене и вредни навици. Всички тези фактори в съвкупност или поотделно оказват влияние върху яйчниковата функция и репродуктивната способност на двойката. В съвременния свят, в който живеем, делът на репродуктивните проблеми е с нарастваща честота. Начинът на живот, стресът и заобикалящите ни вредни фактори определят все по-намаляваща репродуктивна способност на населението.

Да родиш преждевременно и да се пребориш с прееклампсията

За профилактиране на яйчниковия резерв бих съветвала приемане на качествена храна – по възможност да се храним с домашно отгледани продукти, увеличаване на ежедневната двигателна активност по възможност на открито сред природата, отстраняване на вредните навици – алкохол, тютюнопушене, ограничаване на стреса.

Споделихте, че прилагате и китайски методи какви точно?

Още докато бях студентка, се запалих по лечението с нетрадиционни методи. През 2004 г. имах уникалната възможност да изкарам курс по иглотерапия при моята любима професорка от университета, на която между другото първата й специалност е акушерство. Методът, който използвам, е иглотерапия. Това е древен метод за лечение, който датира повече от 4000 г. Използват се стерилни игли, чрез които въздействаме върху жизнената енергията ЧИ или ЦИ. Акупунктурата коригира и хармонизира енергията на организма. Тя може да засили имунната система, подобрява циркулацията, регулира хормоните, повишава енергията и намалява стреса. Китайската медицина е резултат от много години наблюдение на природата и цикъла на живота. Базира се на теорията за ИН и ЯН (мъжкото и женското).

Инвитро и преждевременно раждане - Кая вече е при мама и тати

В световен мащаб все повече хора се ориентират към източни практики за лечение. При лечението с игли няма странични действия, този метод може единствено да помогне. В нашата медицина за лечение се използват масово лекарства, който увреждат веднъж лигавицата на стомаха, интоксикират черния дроб и натоварват бъбреците, за да се изхвърлят от организма. Общо взето, приемането на медикаменти има доста странични ефекти.

Как въздейства иглотерапията при жените и как при мъжете с репродуктивни проблеми?

Иглотерапията се прилага много успешно и при жени, и при мъже, при които има проблем с репродуктивната функция. При жените се подобрява функцията на яйчниците, стимулира се образуването на по-качествени яйцеклетки, регулират се хормоните да произвеждат по-голям брой фуликули; повишава се кръвотокът към матката, а това оказва влияние върху дебелината й; релаксира пациентите и намалява нивото на стреса; превантира матката от контракции; намалява страничните ефекти от лекарствата, приемани по време на инвитро процедури; засилва имунната система, намалява шанса за аборт. При мъжете подобрява показателите, като оказва въздействие върху морфологията, качеството и количеството на семенната течност.

Бременност и тромбофилия – моят личен опит

Добре е да се знае обаче, че сперматогенезата при мъжете и овогенезата при жените траят между 90 и 120 дни, което означава, че минималният срок на лечение е 3 месеца. Може да се наложи и доста по-дълъг период на лечение.

Бихте ли споделили постигнати резултати до момента, истории на Ваши пациентки...

За нас всеки случай е ново предизвикателство и нашата цел е да подхождаме индивидуално в конкретната ситуация. Чувстваме се удовлетворени, когато усилията ни са възнаградени с успех, но разбира се, има казуси, които никога няма да забравим. Един от първите ни репродуктивни случаи беше при пациентка, която имаше зад гърба си 11 инвитро опита. Нито веднъж не се беше стигало до връщане на ембриони поради лошото им качество и спиране на развитието. След интензивен курс на физиотерапия в комбинация с иглотерапия на пациентката беше извършен трансфер на два качествени ембриона на петия ден от развитието им. Резултатът от тази процедура е едно прекрасно момиченце.

Друг много интересен случай е при 28-годишна пациентка с пет спонтанни аборта. (След последния неуспех й правят инвитро процедура с генетично изследване и селекция на ембрионите и въпреки всичко отново прави спонтанен аборт.) Вследствие на абортите са й правени множество кюретажи и не е имала цикъл почти една година. Започна курс на лечение при нас за стимулиране на маточната лигавица и яйчниковата функция. Още същия месец й дойде менструацията и тя беше много щастлива. Продължихме доста интензивно лечение с акупунктура още около месец. Един ден тя дойде при мен и ми каза: „Гери, много съм притеснена, пак ми закъснява, да не се случи пак като преди…“. Аз се опитах да я успокоя и я посъветвах да изчака още няколко дни. На следващата процедура беше много унила, защото менструация все още нямаше. За нейно успокоение я посъветвах да отиде при гинеколога, който я лекува. След прегледа ми се обади с положителен тест, но в същото време и с много страх да не се повторят предишните неуспешни бременности. Уверих я, че този път ще е различно. В момента се радваме на една безпроблемна и напреднала бременност в седми месец.

И още един случай ще разкажа. Проблемът при този случай беше и в двамата партньори. Тя – с изчерпан яйчников резерв, а той – със значително занижена оплодителна способност от спермалния анализ. Тя – на 42 год., той – на 38 год. След проведени няколко инвитро опита в репродуктивна клиника им съобщават „тежката присъда“ – за нея, че е за донорска програма и с нейни яйцеклетки няма да се получи, а на него му казват, че той никога няма да има деца.

Проведохме 15-дневен курс физиотерапия с нея. След това двамата  продължиха да идват на иглотерапия. Лечението протече около една година доста интензивно. Дамата е бременна и през март, живот и здраве, ще се радваме на пухкаво бебе.    

Можем ли с упражнения да се подготвим за леко раждане и бързо възстановяване?

Разбира се, даже е задължително. Много подходящи са упражненията, които огъвкавяват ставите, дихателните упражнения, йога за бременни, разходките на открито сред природата, плуването също е страхотно. Колкото по-добре физически е подготвена жената, толкова по-лесни ще са раждането и възстановяването след това.

Коремната преса колко важна е за жените, на Изток казват, че там се крие женската ни сила и енергия?

Важно е да ни е тонизирана мускулатурата, разбира се. Добрата преса е предпоставка и за правилна стойка, тъй като стабилизира областта на таза и кръста, а това пък намалява и шанса за травмиране. Коремът е доста важна зона. В областта на пъпа има много жизненоважна енергия. Оттам се заражда животът. Всички ние, преди да се родим, се храним чрез пъпа от майката вътреутробно.

Какви други процедури правите, които могат да са от полза за бъдещите майки?

Непосредствено преди раждането се провежда забравената от години профилактика против мастит и рагади на гърдите, а при появили се вече при кърмене също провеждаме необходимите за това процедури. Освен това разполагаме с апарат, с който работим при запушени канали и за стимулиране на лактацията.

 Разговора проведе Драгомира Иванова