Една от причините е ранният прием на контрацептиви. Така се обърква регулацията на половите жлези. Преди време бях на един курс в Англия и там се срещнах с биолози от Мексико, където вземането на контрацептиви беше станало национален проблем. Те най-напред обърнаха внимание до какви метаболитни нарушения водят тези контрацептиви. За мен реалният климакс е свързан с неправилен начин на живот, който включва различни неща – физически, медикаментозни, ранно започване на сексуален живот, което изразходва резерва, споделя проф. Връбка Орбецова

Проф. Орбецова, каква точно е ролята на ранното започване на полов живот?

Огромна! Момичетата, които рано започват сексуален живот, особено тези, които се подават на хаотични полови връзки, много си объркват цялостния живот. Причината е, че половите клетки, както имунните, така и нервните – имат много силно изразена памет. Създава се вътрешен конфликт, затова е важно с кого ще бъде първият контакт на жената. При следващите връзки, ако са с много различни хора, се създава вътрешен конфликт и ако младата жена зачене през това време, може да се отрази зле и на детето. Обикновено се отразява през поколение – не директно да детето, а на внуците.

Ранният климакс идва и от неправилното отношение към храната. Аз съм против измислените диети и лишаването от дълго време от храна. Много момичета, робувайки на желанието да имат идеална форма, не поемат есенциални вещества, есенциални мастни киселини, есенциални белтъчини, аминокиселини, витамини и т.н. Често момичетата казват: „Аз си вземам редовно витамините“, но за какво ги вземат, ако те няма върху какво да действат. Витамините са катализатори на химически процеси, които преработват определени храни, и затова се препоръчва всички витамини да се вземат по време на хранене.

Обратим ли е ранният климакс?

За щастие, повечето от химическите процеси, които протичат в организма на всички метаболитни вериги, са обратими, двупосочни, но има и такива, при които бързо се отделя продуктът на реакцията и те стават необратими.

Какво ще посъветвате младите жени?

Розмариновият чай е много полезен, защото то е естествен стимулатор на естрадиола и на прогестерона, тоест на хормоните, които отделят яйчниците. Горещо препоръвам младите жени, вместо разни изкуствени енергийни напитки, да си правят чай от това растение. Много от нашите билки и подправки също са полезни – сминдухът, копърът и чубрицата стимулират яйчниците. Магданозът пък е много добър, защото е богат на провитамин А и витамин А, за поддържане на тези лигавични структури в самите жлези. Добре е да се ядат сурови или да се прави чай от тях. За салатите изпозлвайте малко овкусители, ябълков оцет, вместо винен.

Споменахте оста „хипофиза-надбъбрек-полови жлези“

Хипофизата и хипоталамусът са в старите отдели на мозъка, които са свързани с вегетативната нервна система и стреса. Стресовите ситуации, психоемоционалният стрес най-много атакуват лимбичната система и хипоталамуса. Оттам идват патологичните сигнали надолу по системата върху хипофизата, от хипофизата чрез тропните хормони, през другите жлези с вътрешна секреция – щитовидната, половите, надбъбрека, панкреаса. Всичко това ние наричаме „стрес“, ама как се реализира стресът? Той блокира много от нормалните връзки между ендокринните жлези, едни води до свръхвъзбуда, други – до потискане.

Така се нарушават взаимоотношенията между жлезите и особено директната връзка между хипофизата и половите жлези чрез гестационните FSH  и LH хипофизни хормони, които по време на климакса се увеличават, а половите хормони намаляват.

Ниското тегло също води до ранен климакс. Има едно универсално правило, че до определено телесно тегло яйчниците работят, мине ли се долната граница на това тегло, яйчниците спират да работят. Боди мас индексът е според ръста на човека, а сегашните момичета често са високи, тоест отношението на теглото към ръста, или боди мас индексът поначало е по-нисък и като мине критичната точка, просто менструацията спира. Чудя се защо лекарите не го казват. Нормалният боди мас индекс е между 20 и 25. Виждала съм момичета с по 15-16 боди мас индекс, те не могат да имат менструация априори.

Как се изчислява боди мас индексът?

Изчислява се теглото върху ръста на квадрат. Теглото в грамове или килограми, съответно ръстът в сантименти или метри. Има формула за изчисление, всеки може да го изчисли. Има и уреди, които измерват телесната маса, без мастната тъкан и боди мас индексът.

Психоложката Моника Балаян: „Болестта започва в мислите“

„Причината много рядко е в даден орган, заболяванията започват в главата – със страховете, емоциите. Ако човек зацикли над даден проблем и мисли ден и нощ за него, няма начин да не се разболее. Много важно е за какво мислим, как гледаме на света. Ако имаме негативни емоции, страхове, те се отразяват на тялото. Благодарение на упражненията човек започва да приема живота, да вижда изход от сложните ситуации и постепенно излиза от тази зацикленост. Човек е система – тялото, мислите, емоциите са едно цяло“, обяснява още психоложката.

Текст: Драгомира Иванова

 

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“