Майката е скулптор и извайва творбата си точно така, както иска. Носейки плода си с кротост и смирение, му придава добродетели. Чистият живот, който води във физическия и духовен план, изгражда такъв човек.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

„Преди да се родим, нашата душа е преплетена с душата на майката. Ние сме зависими и се влияем от всички нейни мисли и чувства. Чрез хормоните се предават емоциите ѝ. Ние - и в пряк - и в преносен смисъл, сме в нейния вътрешен духовен свят. Това безспорно е най-значимият период от живота на майката. От тези 9 месеца зависи бъдещият ѝ живот”, казва Милена Василева, авторка на книгата „Пренатално възпитание“.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Тя ни припомня и думите на Учителя Петър Дънов, който казва: „Възпитанието на детето е в ръцете на майката. Каквото вложи майката в детето, още във време на бременността, това е важното. После, като се роди, детето по-трудно се възпитава. Затова казвам: майките ще оправят света. Майката във време на бременността може да вдъхне на детето разумност, интелигентност, да даде подтик на неговите чувства, да усили волята му. Майката във време на бременността си може да предаде всичките си качества на детето. Ако, като бременна, тя се въодушевява от музика, поезия, художество, всичко това тя може да предаде на своето дете. Но и обратното може да стане. Ако през душата на една бременна жена, минават емоции на омраза, завист, всички тези чувства пак ще се вложат в нейното дете.”.

Д-р Сигридов: Част от моята работа е да изтривам процесите на стареене още вътреутробно 

Разговаряме с Милена Василева за духовния аспект на бременността и това колко е важно да бъде осъзната връзката между душата на майката и на детето. „Тази връзка е добре да се подхранва и развива с прави мисли и разумност. Между духовното и материалното има тясна връзка и може чрез Духа да се влияе на материята”, казва тя.

Да се подготвим за раждането с д-р Сузана Нашар

Работата с чувства, мисли и емоции, която трябва да свърши за тези 9 месеца, е от изключително значение. През този период се развива и духовното тяло на майката. Това е една възможност и привилегия. Основен принцип може да бъде чистота в мислите и действията. Да проявяват любов към всичко живо. „Бих посъветвала майките, ако водят по-забързан начин на живот в този период, да го забавят, за да дадат най-добрата възможност на природата да твори. Ако имат възможност да излязат в майчинство още от началото на бременността, защото то започва тогава. Принципът е, че каквото мислиш и желаеш -  това става. Ако искаш да живееш в хармоничен свят, създаваш такива деца. Работиш най-усилено 9 месеца, за да станеш проводник на хора, които ще са основа на свят на единство, на проявяване на чиста любов към всичко живо и така светът, в който живеем днес, коренно ще се измени.  Ако имаш нужда от ревизия на ценностната си система, признай пред себе си и го направи точно през тези 9 месеца – това ще посееш и в детето”.

Съвети за успешна и здрава бременност от Айдън Мустафов

„Животът на майката през 9-те месеца трябва да е една жива молитва. Връзката с Бог трябва да не се прекъсва. Съзнателна разумна работа да е ежедневието ѝ. Дихателни упражнения е добре да станат част от програмата ѝ, ако до този момент не са били. Нека всяка майка сама подбере подходящи за нея молитви. Поддържането на физическа и духовна чистота най-естествено се постига чрез разходки сред природата. И разбира се, да търси красотата навсякъде, във всичко. В мислите да не присъства и дори частичка страх.

Жената се подмладява чрез раждането, смята Милена, а бременността и майчинството са най-подходящият метод и уникална възможност за лекуване на егоизъм и по-силно развито его! Най-важна, разбира се, е духовната връзка между родителите. „Пълноценна връзка се създава с проявена безкористна любов и от двамата родители. Където живеят Любовта, Мъдростта и Истината, където средата е хармонична и всеки се е смирил и приел, че е равен на другия, където няма страх, там –децата са здрави!“.

Нека музиката да е главна в живота на малкото

„Нека ролята на музиката в живота на всяко малко да е главна. Нека малките да слушат хармонични произведения. Нека слушат и музиката на живата Природа – песента на птиците, шума на листата, звучите от дъжда, ромоленето на поточето. Без музиката, не бихме могли да растем!”.

Добре е да знаете

По време на самата бременност имате златна възможност да прекарате 9-те месеца пълноценно, ето няколко лесни стъпки:

- Слухът на бебето се развива много преди раждането. Около 16-ата г.с. то започва да чува как шуми кръвта във вените на майката, биенето на сърцето ѝ, което ще го успокоява и след раждането, започва да познава гласа на мама, реагира на приятна музика. Избягвайте скандали, разговори на висок тон, ако сте наблюдателна, ще видите как бебето също реагира. Положителен отклик има, когато си говорите с бебето на глас, може да му пеете песнички, да танцувате и да се полюлявате. Класическата музика е най-добра за този период, но и всяка друга става, ако е приятна на двамата.

- Тактилните рецептори са едни от първите, които започват да работят. Галенето по корема е много успокоително за бебето в утробата и майката го прави инстинктивно. Но в това е заложено нещо много по-дълбоко, след раждането по същия начин тя може да успокоява и приспива детето, галейки го по гръбчето или главичката, защото това вече е познато.

- След 16-ата г.с. започват да работят и вкусовите рецептори. Абсолютно всичко, което яде майката, през плацентата стига до околоплодните води. Така плодът пробва първите вкусове. Това е един вид подготовка за различния вкус на кърмата според консумираната храна от майката. Така че е добре бъдещите мами да си помислят с какво се хранят по време на бременността, защото в този момент формират вкусовете на детето си.

Текст: Драгомира Иванова