За определяне на продължителността на бременността и нивото на развитието на плода се използват два начина на броенеПо единия метод се броят седмиците от последния месечен цикъл, а по другия – седмиците от оплождането на яйцеклетката. 

При първия профилактичен преглед се отбелязва първият ден на последната месечна менструация. По този метод бременността трае общо 40 седмици или десет лунарни месеца по 28 дни – общо 280. Но оплождането става най-често две седмици след първия ден на последната менструация. Поради това между възрастта на нероденото дете и седмицата на бременността винаги има разлика от около две седмици. По втория метод се изчисляват седмиците на бременността от предполагаемото оплождане на яйцеклетката, при което бременността трае 38 седмици или 266 дни.

Вторият метод на броене има законодателно значение при прекъсване на бременността. При планиране на раждането се изчислява периодът от първия ден на последната менструация, така че данните се основават на 40 седмици на бременността.

Как се развива бебето през 9-те месеца, какво се случва по време на конкретната гестационна седмица?

Седмица 5: Поздравления, бременна сте, но на ехографа е възможно да не се види ембрионална структура, а само плоден сак.

Седмица 6: Сърцето на бебето бие два пъти по-бързо от вашето. Умората идва от хормоните на бременността.

Седмица 7: Бебето става все по-познаваемо като малък човек, дълго е 6 мм от темето до опашката.

Седмица 8: Бебето има миниатюрни пръсти на ръцете и краката, развиват се коленните стави и лактите.

Седмица 9: Мъничето вече официално се нарича "ембрион". Тази седмица започват да се оформят миниатюрните мускули.

Седмица 10: Матката е голяма колкото грейпфрут.

Седмица 11: Виждат се по десет пръсти на ръцете и краката. Бебето показва все повече човешки черти.

Седмица 12: Сега гаденето намалява.

Седмица 13: Бебето отваря уста и движи устните, ако ги докосне случайно с пръст.

Седмица 14: Бебето тежи колкото малко кокоше яйце, сърцето му бие средно 155 пъти в минута.

Седмица 15: От предишната седмица бебето е пораснало с 1 см.

Седмица 16: Бебето расте видимо, коремът на мама също.

Седмица 17: Бебето спортува - време е за акробатични изпълнения и водни забавления. Бебето вече може да преглъща и смуче.

Седмица 18: Пръстите вече имат нокти.

Седмица 19: Вторият профилактичен преглед предстои.

Седмица 20: Майката усеща за първи път движенията на бебето.

Седмица 21: Бебето започва да чува.

Седмица 22: Бебето усеща вкусове и аромати.

Седмица 23: Бебето пишка в околоплодната течност.

Седмица 24: Детето има фази на сън и бодърстване.

Седмица 25: Бебето отваря за първи път очи.

Седмица 26: Изследователите могат да установят дали бебето ще е леворъко или десноръко.

Седмица 27: Бебето тежи 1 кг.

Седмица 28: Бебето образува кръв в костния си мозък.

Седмица 29: Рано е за старт в живота, но бебето може вече да се роди преждевременно.

Седмица 30: Бебето сънува, а мозъкът му нараства ежедневно и се подготвя за животът извън коремчето на мама.

Седмица 31: Бебето тежи 1 1/2 кг и е дълго 41 см.

Седмица 32: Бебето е бодро, когато майка му иска да си поспи.

Седмица 33: Бебето тежи 2 кг.

Седмица 34: Скоро започва отпускът по майчинство.

Седмица 35: Бебето тежи 2 1/2 кг, имунната му система е готова. Мъничето продължава да наддава до деня на раждането.

Седмица 36: Бебето може би е в позиция за раждане.

Седмица 37: Бебето има вече коса.

Седмица 38: Затишие пред буря. Бебето няма много място за движения.

Седмица 39: Бебето е готово за пътя си към света.

Седмица 40: Всеки момент може да започне раждането - бебето е напълно доносено, може би тежи около 2,7 - 4 кг.

Кога се предизвиква раждане?

След достигане на термина, подходящ бебето да се запознае с всички, които го очакват и обичат, без да се появят контракции, се дискутира предизвикване на раждането. Като причина се изтъква предпазването на плода от възможни рискове. Така към края на 9-те месеца е възможно плацентата да не функционира пълноценно и плодът да не се храни добре. Увеличаването на теглото и ръста на бебето може да причини проблеми при раждането. Учените не са единодушни по въпроса кога и дали е необходимо предизвикване на раждането при просрочване на изчисления термин. Много от тях препоръчват към това да се пристъпи при забавяне на раждането с две седмици.

Опасно ли е просрочването на термина?

Според някои предположения просрочването на термина може да предизвика раждане на мъртъв плод, но досега това твърдение не е научно доказано. Оспорва се и твърдението, че предизвикването на раждането може да намали рисковете за плода.

Повечето жени се тревожат, ако има просрочване на термина, страхуват се дали всичко с бебчо ще е наред. Затова не е изненадващо, че много бъдещи майки са настроени положително към предизвикването на раждането. Други се оплакват, че не са имали достатъчно време да обмислят тази стъпка и да се информират по-подробно.

Информиране, обмисляне, решаване

Няма общовалидно правило за поведението при просрочване на термина за раждане. Много по-важно е при всяка конкретна ситуация да се прецени какъв е правилният метод, какво е състоянието на бебето, как се чувства бременната и какво очаква от раждането.

Бременната трябва да помоли лекарите и акушерките да я информират подробно за всички интересуващи я въпроси. Тя трябва да се запознае и с различните методи за предизвикване на раждането, както и с техните предимства и недостатъци, както и да си остави достатъчно време за преценка на взетото решение, освен ако състоянието й не изисква спешно секцио.

Раждането – събитие, което ще остане в спомените завинаги

Вече знаете, че никак не е трудно да броите седмиците до появата на бебето, също така сте готови напълно да се доверите на своя акушер-гинеколог (нали?), остава единствено да се поддържате в добро емоционално и физическо здраве.

Ето някои лесни стъпки за тази цел:

Хранете се пълноценно – информирайте се какво е полезно за вас и за бебето, купувайте месо от проверен производител, пийте достатъчно вода, ограничете употребата на пластмаса и не посягайте към вредните храни, макар да са вкусни и изкушаващи небцето.

Дори да сте страстна пушачка, намерете своя начин да се откажете от цигарите категорично и напълно.

Бъдете активни – лека гимнастика сутрин, приятна разходка в парка, почистване на дома (с безвредни препарати).

Слушайте музика, която ви кара да се чувствате добре, гледайте филми, предизвикващи смях и хубаво настроение.

Посещавайте или гледайте лекции за бъдещи и настоящи родители. Много от бъдещите майки, които редовно са присъствали на лекциите „С „9 месеца“ на училище“, споделят, че са се почувствали уверени в себе си през 9-те месеца и преди раждането. Това, разбира се, не е изненада – знанието и качествената информация, предоставени от специалисти, винаги прогонват страха.

Подгответе се за предстоящите месеци с помощта на Училището за родители на списание „9 месеца“:

Говорете на корема си. Връзката с бебето ви вече е факт, затова не пропускайте ден, без да споделите на малчо колко много го обичате.

Обсъждайте тревогите си с бъдещия татко. Факт е, че бащите предимно са ангажирани да осигурят прехраната на семейството и това е задача с предимство, когато очаквате новия член. Но! Те са важна част от бременността, дарявайки опора и бидейки подкрепа на своята съпруга. Говорете, питайте, разказвайте – нека да няма никакви тайни между вас и партньора ви.

Представяйте си раждането и нека сценарият да бъде възможно най-прекрасният. Визуализирайте как прегръщате своята рожба и таткото е до вас, за да сподели радостния миг.

Съберете информация относно родилното отделение на болницата, която сте избрали. Обсъдете всички въпроси с лекаря, проследяващ бременността ви и който ще ви изражда (понякога това не е един и същ специалист).

Научете се да дишате правилно (за това помагат физическите упражнения). По тази начин вие активизирате ресурсите на организма, овладявайки стреса и напрежението. По време на раждането ще редувате дълбоки вдишвания и задържане на дишането.

Приемете идеята, че е възможно да родите и чрез секцио. Понякога се налага и това е най-правилното решение – лекарите знаят. Не бъдете „обсебени“ от идеята за нормално раждане, защото всъщност от значение единствено е крайният резултат – здрави мама и бебе!