Около 100 милиона сперматозоиди се отправят по 9-сантиметровия път към яйцеклетката. Деветдесет процента от миниатюрните, пляскащи с опашчици като с камшичета, бързи „плувци” не успяват да се спасят от враждебната среда във влагалището и загиват. Останалите си проправят път през канала на маточната шийка до кухината на матката. Най-малко половината от сперматозоидите се заблуждават и се отклоняват от матката в погрешна посока – към яйцепровода. А през този цикъл той не е подготвил способна за оплождане яйцеклетка. Тъканите поемат отклонилите се от правия път сперматозоиди.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Макар и да са подвижни, сперматозоидите не биха стигнали далеч без помощта на слузта в шийката на матката, която ги зарежда със специални вещества. Освен това секретът им показва пътя, той ги групира и ги изтиква нагоре като по улично движение. Без тази насока „семчовците“ ще се въртят в кръг.

Неколкостотин сперматозоида изминават пътя и преодоляват строгия подбор, след което обграждат готовата за оплождане яйцеклетка. На ход обаче не е най-бързият от тях, а предпочетеният от яйцеклетката. Нейният външен слой – зона пелуцида – изпраща привличащи вещества. Шлемът върху главичката на един от очакващите сперматозоиди реагира най-силно и точно за него яйцеклетката отваря жилавата си обвивка. В същия момент пред всички останали сперматозоиди е спусната бариера. За този танц на любовта са нужни само две клетъчни ядра – едно мъжко и едно женско!

Яйцеклетката – най-голямата клетка в човешкия организъм (с диаметър 1/10 от милиметъра), има крайно ограничена продължителност на живот. Тя е готова за оплождане само осем часа. Въпреки това около пет дни от месечния цикъл има шанс яйцеклетката и сперматозоидът да се слеят, тъй като сперматозоидите могат да преживеят до пет дни в яйцепровода и да изчакат и пресрещнат яйцеклетката. Яйцеклетките винаги носят в ядрото си половата хромозома X, докато сперматозоидите могат да са снабдени с една Х или с една Y хромозома. Ако оплождането се осъществи от Х-сперматозоид, детето ще е момиче, а когато е от Y-сперматозоид – момче. Дълго време на Y-сперматозоидите са приписвани способности на победители. Смятало се е, че при секса около овулацията по-напред се придвижват по-леките и по-бързо движещи се сперматозоиди, които създават момчета. След въвеждането на образните методи за наблюдение на оплождането се установява, че бързината и по-ниското тегло не са предимство на Y-сперматозоидите. Все повече проучвания сочат, че хормоналното състояние на жената се отразява и на обвивката на яйцеклетката ѝ, която избира сперматозоида победител.

Клетъчните ядра на сперматозоида и на яйцеклетката бавно се доближават едно до друго. Те разтварят обвивките си, хромозомите им образуват 48 чифта – шифъра на един нов, уникален човек.

Няколко часа след оплождането, оплодената яйцеклетка се разделя и продължава да се дели, превръщайки се в малка точица от клетки. Приключението от фалопиевата тръба към матката започна и зиготата ще разцъфти като бластоцист, за да се превърне в главния герой на снимките от ехографа.

Вероятно нямате търпение да се уверите, че бременността е налице, но бъдете търпеливи. Уринарният тест  за бременност не е най-сигурното средство в този момент – за разлика от кръвния, който би трябвало да покаже каква е ситуацията.

Знаем, че копнеете да видите положителния резултат с всички фибри на тялото си – усмихнете се, скоро ще се случи!

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

Гадене: Тъй като хормонът на бременността започва постепенно да навлиза в тялото, не е изключено да се появи сутрешното гадене. Ако имате този симптом, може овулацията ви да е била по-рано или пък да очаквате… близнаци (бъдещите майки на близнаци често имат по-високи нива на хормона на бременността и следователно по-изострени симптоми).

Имплантационно кървене: Ако вашето мъниче, вече е стигнало новия си дом и се е вкопчило в лигавицата на матката, в възможно да провървите.

Промени в гърдите: Болезнени, с потъмнели ареоли и зърна – подготвят се за новия член в семейството.

Закъснение: Ако вашият цикъл обикновено е по-кратък от 28 дни, в края на тази седмица може да осъзнаете, че сте бременна. Единственият начин да прогоните съмненията, е да си направите тест за бременност, все ще на прегледа при акупер-гинеколог няма как да се потвърди наличието на бременност.

Училището за родители на списание "9 месеца"  ви дава възможност да научите всичко за бременността, раждането и отглеждането на вашето бебе: