Честито,  време е за така жадуваната имлантация! Бебето ви е с размерите на маково зрънце и започва своя път на развитие. Ако вече знаете, че сте бременна, то определено сте научили новината по-рано от много жени в същата гестационна седмица. Това означава, че сте били наистина любопитни дали чудото се е случило още преди закъснението на цикъла. Към момента е възможно да не изпитвате повечето симптоми, които съпътстват бъдещите майки. Всъщност при всяка жена такива се появяват по различно време, а понякога напълно липсват и това не означава, че има проблем с бременността.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Отпразнувайте прекрасната новина със своя партньор, но преди да споделите на всички останали, се обадете на акушер-гинеколог и запазете час за преглед – помнете, за да бъде прегледът пълноценен, е необходимо да са минали поне 10 дни от закъснението на цикъла. В случай че се тревожите, защото в миналото сте преживели спонтанни аборти или биохимични бременности, можете да направите кръвен тест на бета ЧХГ (hCG). През четвърта гестационна седмица би трябвало стойността му да бъде от 5 до 426 mlU/L. Нивото ще продължава да расте през следващите седмици, но в никакъв случай не сравнявайте резултатите си с тези на други бременни дами. Скоро ще се уверите, че всяка бременност е индивидуална.

Ембрионът е достигнал лигавицата на матката и се оставя да бъде прегърнат от нея. Той удобно се е настанил в новия си дом. Предстои клетките на ембриона да се разделят на две групи – едната е бебето, а другата – плацентата. Околоплодната торбичка и жълтъчното мехурче вече се оформят, а пластовете на ембриона (ендодерма, мезодерма, ектодерма) се превръщат в конкретни части на тялото (храносмилателна система, бели дробове, черен дроб, сърце, полови органи, мускули, бъбреци, кости, коса, нервна система, очи).

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

Подуване на корема: Може да сте малко подпухнали благодарение на хормона на бременността прогестерон. Изберете удобен и свободен панталон, който да не стяга областта на корема.

Леки спазми: През този ранен етап на бременността спазмите може да ви притесняват, но всъщност най-вероятно те са знак, че бебето вече се е имплантирало в лигавицата на матката. Въпреки това всяка силна и необичайна болка е нещо, за което определено трябва да кажете на вашия лекар веднага, тъй като той ще пожелае да ви прегледа, за да изключи всякакви проблеми.

Леко кървене: Може да се появи и през тази седмица в резултат на имплантацията. Не се притеснявайте - това също е напълно нормално. Ако обаче има повече кръв в продължение на няколко дни, определено потърсете лекар.

Промени в настроението. Това не е плод само вашето въображение – факт е, че настроението ви е като бурно море и ясно небе, виновни са хормоните. С напредването на бременността ситуацията ще се успокои, не се тревожете.

Сутрешно гадене: Експертите казват, че около 50-90% от бременните жени получават някаква форма на сутрешно гадене, а понякога и повръщане. Така че -  дори ако все още не сте имали разстроен стомах, вероятно в даден момент ще се случи. Обикновено този дискомфорт изчезва напълно през втория триместър.

Умора: Един от най-често срещаните симптоми – тежка умора и пълно изтощение. Тялото ви работи усилено, за да се превърне вашата малка точка от клетки в ембрион.

Болки в гърдите: Ох! Гърдите ви са подути и чувствителни заради онези бушуващи хормони, които казват на тялото: „Бебе на хоризонта. По-добре започнете да подготвяте млечните канали за действие!” И това ще мине, дами.

Гледайте лекциите за бъдещи и настоящи родители на списание "9 месеца", подгответе се за раждането и отглеждането на бебето: