Поздравления, вие сте бременна – вашето мъниче е дълго цели 0,4-0,5 мм. Иска ли ви се да надникнете в утробата? Там определено е вълнуващо! Започват да се оформят плацентата, която ще го храни, и околоплодният мехур, който ще го предпазва. Всъщност кръвоносната система се развива първа.

В началото на петата седмица кълбото от клетки продължава развитието си в маточното тяло и вече се нарича ембрио (зародиш в т.нар. „ембрионален период". Това е период от вътреутробното развитие на човека, който обхваща времето от края на четвъртата до края на осмата седмица на бременността. През него се формират основните органи, системи и телесни пропорции на човешкия плод). Голямо е колкото ябълково семенце и в него могат да се разпознаят три клетъчни слоя, от които по-късно се оформят всички тъкани, органи и системи. От най-горния слой се развива т.нар. неврална тръба, в която по-късно се диференцират органите на нервната система – главният и гръбначният мозък и нервите.

От средния клетъчен слой се формира началото на сърцето и на кръвоносната система, а от третия – белите дробове, червата и отделителната система.
Още през тази седмица главата на ембриона е ясно различима, на нея дори могат да се забележат две мънички гънки. От тях по-късно ще се оформят ушите на бебето.

По това време предшествениците на плацентата – хориалните власинки (реснички, включени в най-външната „ресничеста" обвивка на зародиша (хорион), която се образува още в края на втората седмица на бременността и от която впоследствие се формират плацентата и околоплодните мембрани) и първообразът на пъпната връв вече функционират и осигуряват на бъдещия плод хранителни вещества и кислород.

Бременността не е болестно състояние, но налага спазването на определени правила. В периода 5–8-а гестационна седмица се формират основните органи, системи и пропорции на плода. Нужно е да се осигурят най-добрите условия за това.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Откажете напълно цигарите и не пийте никакъв алкохол. Продължавайте да вземате фолиева киселина – както вашият акушер-гинеколог е препоръчал.

Хранете се редовно. Ако се появи гадене, хапвайте по малко на всеки 2-3 часа. Включете в менюто си варени картофи и плодове от компот. Те ще ви осигурят калций и магнезий, особено нужни за вас. Вечер преди сън изяждайте препечена филия с малко сирене или сушени кайсии. Така ще поддържате нивото на кръвната захар сутрин.

Ако обичате спорта, правете лека гимнастика, веднъж седмично плувайте в басейн – за предпочитане по гръб. Ако преди забременяването не сте спортували, всеки ден ходете по половин час обута в удобни обувки, които поддържат добре глезените.

При тежест ниско долу в корема легнете и почивайте. Консултирайте се с акушер-гинеколог, особено ако се появи и кървене от гениталиите. Сменете сутиена си, като изберете модел без метални банели, с широки презрамки и ластичен гръб.

Възможно е гаденето и хормоналните промени да охлаждат страстта и да ви правят сънлива. Сигурно усещате гърдите си напрегнати и няма да ви е приятно, ако партньорът ги докосва по-страстно. В този най-ранен период изпитвате страх да не навредите на бебето – изчакайте с ласките до първия преглед. Лекарят ще ви даде точни насоки как да процедирате в бъдеще.

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

Умора: Усещането на умора и изтощение в първите месеци на бременността е напълно нормално. В този период цялото ви тяло се настройва към нов ритъм на работа, който да отговаря на настъпващите физически и емоционални промени. Хормоналните колебания, повишеното ниво на прогестерона, сутрешното гадене и киселините допълнително засилват чувството за отпадналост. Обемът на кръвта ви значително се увеличава, което натоварва сърцето, а ниското кръвно налягане причинява световъртеж и умора. Обикновено тези симптоми постепенно изчезват около 13–14-ата гестационна седмица

Повишен апетит: Отново отговорността за това поемат хромните. Хранете се разумно и балансирано, не спазвайте никакви диети и помнете – ако повишите прекалено много теглото си по време на 9-те месеца, това може да доведе до проблеми.

Гадене: Колко банален е този филмов кадър - героинята получава пристъп на гадене, тича към банята с ръка на устата, показва, че тя е бременна. Както добре знаем, бременността може да се установи още преди закъснението на цикъла. Така сутрешното гадене загуби диагностичната си стойност. Жените знаят, че очакват дете далеч преди да започне да им прилошава. Около 75% от бременните изпитват гадене, като са възможни различни варианти. При някои то се появява само сутрин, докато други повръщат през целия ден и дори се налага да стават през нощта. В някои случаи този неприятен спътник трае само няколко седмици, при други добрите и лошите дни дълго време се редуват. Най-често гаденето изчезва към края на третия месец, но понякога продължава шест месеца. Около 2% от бъдещите майки страдат от тежка форма на гадене и повръщане, която налага болнично лечение. Въпреки че е широко разпространено, доскоро това страдание не е било обект на научни проучвания. 

Подгответе се за бременността, раждането и отглеждането на бебето с помощта на Училището за родители на списание "9 месеца":