Преди изцяло да се потопите в приключението, наречено „9 месеца“, е добре да знаете, че всяка бременност е строго индивидуална, симптомите са различни, а бебетата имат свое темпо на развитие. Не се изненадвайте, ако още не се чувствате бременна, наслаждавайте се на всяка седмица и поканете красивите мисли в ума си.

В 6-ата г.с. бебето е дълго около е 0,6 см. То вече има сърце, разделено на две камери, което пулсира ритмично и работи като помпа. Да, точно така – въпреки че все още е твърде мъничък – почти колкото царевично зрънце, в началото на шестата седмица ембрионът има сърчице, то бие по 80 пъти в минута и с всеки изминал ден се забързва. С повече усилия от лекаря дори можете да го видите като една подскачаща точка.

В тази седмица напълно се затваря невралната тръба – факт, особено важен за развитието на плода, който е много чувствителен към всякакви вредни въздействия

Обикновено през шестата гестационна седмица бъдещата майка вижда за първи път бебето си. На екрана на видозона то е малко, кръгло, тъмно петно, в което се различава сива сянка. Могат да се забележат зачатъците на черния дроб и на бъбреците. Невралната тръба напълно се затваря. Горните и долните крайници са като малки пъпчици. Апендиксът вече е на мястото си. В края на седмицата вашето бебе прилича повече на попова лъжичка, отколкото на човек. На местата, където по-късно се развиват вратът и долната челюст, се появяват малки гънчици. Вече могат да се различат някои „черти на лицето" – ноздрите се закръглят, най-ранните предшественици на очните ябълки и ретината са формирани.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

  • Промени в настроението: Необяснима тревожност, раздразнение, страх и въодушевление едновременно. Не крийте сълзите си – подобни емоции са нормални за този етап на бременността.
  • Суха кожа: Хормоналните промени водят до дехидратация на кожата. За да си помогнете, поддържайте добра влажност на въздуха в дома си, пийте достатъчно вода през деня и включете полезни мазнини в менюто си. Изборът на подходяща козметика също е от съществено значение.
  • Депресия: Как да разберете, че страдате от депресия? Симптоми на този проблем са редовните смущения в съня, прекалената нервност, загуба на интерес към всички обичайни дейности. Ако това състояние продължи повече от две-три седмици, задължително се консултирайте с лекар.
  • Разширени вени: Тежест в краката, болка, подуване, изпъкнали вени около глезена до горната част на краката – няма как да ги сбъркате. За да си помогнете, внимавайте с излишните килограми, движете се и избягвайте да се напъвате при ходене до тоалетната по голяма нужда. Не на последно място – консултирайте се с лекар, за да сте сигурни в поставената диагноза и възможното лечение.
  • Често уриниране: Поради притискането на пикочния мехур от нарастващата матка уринирането е през по-кратки интервали и това допълнително води до по-голяма загуба на течности, с което се нарушава водният баланс в организма на бременната жена. Затова пийте повече течности и по-често се къпете.

Подгответе се раждането и отглеждането на бебето с помощта на Училището за родители на списание „9 месеца“: