Еуфорията от положителния тест за бременност все още не е отминала – въпросите са много, тревогите – също. На първо място запазете спокойствие и посетете своя акушер-гинеколог, ако все още не сте го направили. Прегледът ще бъде вълнуващ и може би ще чуете за първи път как бие сърчицето на рожбата ви. Дори да не се случи всичко, което очаквате – без паника, рано е. Лекарят ще се осведоми за теглото и кръвното ви налягане,  ще ви попита кога е била датата на последната ви менструация, както и дали имате оплаквания, спонтанни аборти в миналото и здравословни проблеми. Не е изключено специалистът да ви вземе секрет за цитонамазка, тази процедура не е опасна за бебето. Само добрата и пълноценна пренатална защита може да осигури максимално благоприятен изход от бременността за вас и за вашето бебе.

През 7-ата г.с. плодът е голям колкото бобено зърно. Сладката „точица“ е дълга 0,64 см. Пропорциите на тялото на малчо са оформени, като най-голямата част е главата, налице са устата и езикът. В лицевата ѝ половина на мястото на бъдещите очи има две тъмни петна, ноздрите са отворени и са се образували малки трапчинки там, където ще са ушите на бебето. Бъбреците също са на стартова позиция, готови за действие. Сърцето бие около 150 пъти в минута – два пъти по-бързо от вашето.


Забелязват се зачатъците на мозъка, на гръбначния мозък, на долните крайници, развиват се сърцето, белият дроб и червата. Пъпковидните израстъци, които са ръцете и краката на плода, се очертават по-добре и приличат най-вече на малки гребла или перки на риба. Развива се хипофизната жлеза и се появяват първите мускулни влакна. Някъде по средата на тази седмица могат да се регистрират първите движения на ембриона, но вие ще ги усетите доста по-късно – в средата или през втората половина на второто тримесечие на бременността. Имайте предвид, че през вътреутробното си развитие всеки плод расте и се развива различно.

И големият въпрос – колко да наддавате? Трудно е да се даде много точен отговор на този въпрос. Качването на килограми зависи от много неща – индивидуалните особености на физиката, наследственото предразположение, големината на плода, плацентата и матката, количеството на околоплодната течност, увеличения обем на кръвта и пр. При нормално тегло преди забременяването можете да наддадете от 11 до 15.5 кг, при тегло под нормата – от 12.4 до 17.7 кг, при свръхтегло – от 6.7 до 11 кг. Ще установите дали в началото на бременността вашето тегло е нормално, като изчислите индекса на телесното си тегло (ИТТ). За целта разделете теглото си в кг на квадрата на височината си в м. Вашият ИТТ трябва да е между 20 и 25. Пример: ако тежите 55 кг и сте висока 1.65 м, ИТТ = 55 : (1.65 х 1.65) = 20. Мастната тъкан се натрупва предимно в областта на бедрата, ханша и гърдите и, разбира се, по корема. Нейната роля е да предпазва бебето и по-късно да подпомага отделянето на кърма.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

Болки: През първото тримесечие при много жени могат да се появят коликообразни болки, дори леко кървене, които са твърде сериозни усложнения на бременността и изискват незабавна консултация с акушер-гинеколог.

Гадене: Пълноценното усвояване на приетата храна невинаги е възможно поради обичайните сутрешно гадене и повръщане, причинени от някои хормони на бременността.

Често уриниране: Поради притискането на пикочния мехур от нарастващата матка уринирането е през по-кратки интервали и това допълнително води до по-голяма загуба на течности, с което се нарушава водният баланс в организма на бременната жена. Затова пийте повече течности и по-често се къпете.

Промяна във вкусовете: Предстои да започнете да изпитвате непоносимост към определени храни, както и специално предпочитание към други. Това се дължи на шегите на хормоните – всъщност сигналите „за“ и „против“ определена храна обикновено са в името благополучието на човечето в утробата. В началото ще ви бъде трудно да си изградите балансиран хранителен режим, но впоследствие и вие, и тялото ви ще се адаптирате към промените. Все пак, ако ви се дояде нещо, което със сигурност не е полезно, намерете му подходящ заместител. За щастие, вече съществува много информация по темата, разбира се има и специалисти в областта.

Пъпки: Отново са виновни хормоните – докато някои бъдещи мамчета сияят с гладка кожа, лицето на други е обсипано със ситни пъпчици. Консултирайте се с дерматолог преди да изберете козметика. Поддържайте добра хигиена и спрете да се гримирате за определен период от време.

Не пропускайте да научите всичко за бременността и грижата за новороденото с помощта на Училището за родители на списание „9 месеца“: