Вече не се съмнявате, че сте бременна – вашето състояние, тестовете и медицинските прегледи потвърждават това категорично. А вашето мъниче расте бързо. В  8-ата г.с. ембрионът е 1,27 см и тежи 1 г. Оформят се ушите и очните цепки. Ръцете се удължават и се забелязват лактите. Появяват се зачатъците на пръстите на ръцете и на краката (пръстчетата на ръцете и краката са различими). Клепачите, устните и носа също продължават да се оформят. Движенията на бебето приличат по-скоро на къкрещо във вряла вода бобено зърно – затихва, приготвя се за скок и се изхвърля за кратко нагоре. Черният му дроб е сравнително голям, защото засега е основното депо на еритроцити – костите все още не са поели тази функция. Това е времето, когато се оформя устата. Кожата на плода е тънка като хартия, вените и мозъчните мехурчета се виждат много ясно през нея.В периода между осмата и двадесетата седмица „бебето" продължава бързо да нараства и органите, формирани през първите няколко седмици, стават все по-развити, а функцията им – все по-специализирана. Към края на този период зародишът придобива подчертано хуманоиден (човекоподобен, човешки) вид и пропорции.

Вие все още не изглеждате бременна, но пределно се чувствате като бъдеща майка (симптомите не ви оставят друг избор). Време е вашият акушер-гинеколог да поеме наблюдението на бременността ви. Само добрата и пълноценна пренатална (предродилен период. В по-широк смисъл този период обхваща цялата бременност до започването на родилната дейност) защита може да осигури максимално благоприятен изход от бременността за вас и за вашето бебе. Имайте предвид, че през вътреутробното си развитие всеки плод расте и се развива различно.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

• През първото тримесечие при много жени могат да се появят коликообразни болки, дори леко кървене, които са твърде сериозни усложнения на бременността и изискват незабавна консултация с акушер-гинеколог.

• Пълноценното усвояване на приетата храна невинаги е възможно поради обичайните сутрешно гадене и повръщане, причинени от някои хормони на бременността.

• Поради притискането на пикочния мехур от нарастващата матка уринирането е през по-кратки интервали и това допълнително води до по-голяма загуба на течности, с което се нарушава водният баланс в организма на бременната жена. Затова пийте повече течности и по-често се къпете.

• В началото на 9-те месеца тялото произвежда наистина големи количества релаксин и прогестерон – хормони, отпускащи гладката мускулна тъкан навсякъде. Храносмилането е затруднено и налице са киселините. Яжте по-малко и по-бавно, дъвчете по-дълго храната. Откажете цигарите, ако пушите и отделяйте време за почивка.

Разширените капияри са неканен гост върху краката на много бъдещи майки – добрата новина е, че те не означават „разширени вени“. Причината за появата им са хормоните и генетичната предразположеност.

Подгответе се за раждането и отглеждането на вашето дете с помощта на Училището за родители на списание "9 месеца":