Честито, бебето ви официално получава названието „ембрион“! Главата на мъничето е по-развита и въпреки че все още са с ципа, пръстите на ръцете и краката вече са видими. В девета седмица бебето е с размера на голяма зелена маслина или с дължина около 25 мм и тежи около 2 г. Всичките му основни органи са започнали да се развиват. Въпреки че започва да движи ръцете и краката си, все още е твърде малко, за да усещате тези движения. Главата на бебето продължава да бъде по-голяма от тялото, поради активната мозъчна дейност в момента.

Вече няма опашка и все повече започва да прилича на малък човек. Започват да се развиват миниатюрните мускули, за да може малчо да движи ръце и крака. През тази седмица може да чуете сърдечния ритъм с помощта на доплер, ако все още тази музика не е погалила слуха ви. Въпреки това, ако не успеете, това не означава, че нещо не е наред, само че бебето е в по-трудна за „чуване” позиция. Нещо повече, до този момент, макар че хромозомите са определено мъжки или женски, гениталиите са „унисекс“. От тази седмица той или тя ще започне да формира специфични мъжки или женски гениталии.  

Какво трябва да правите през тази седмица? Продължавайте да похапвате. Бъдете сигурни, че вашето малко бебе получава всичко, от което се нуждае и се съсредоточете върху по-малките, но по-чести порции през целия ден. Това може да помогне за сутрешното гадене и поддържане на нивото на кръвната захар. Хубаво е да знаете, че антиацидите са безопасни по време на бременност и вършат добра работа в борбата с тези ужасни киселини. Ако сте на възраст над 35 години или имате някакви генетични заболявания, сега е моментът да говорите с вашия лекар за общите генетични тестове. Те се извършват между 10-та и 13-та гестационна седмица. 

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

Често уриниране: Да, все още пишкате. През цялото време! Това е постоянен симптом от седмици. Когато сте седнали на тоалетната чиния, уверете се, че се накланяте максимално напред, за да сте сигурни, че сте изпразнили напълно пикочния си мехур. 

Чувствителност в гърдите: И това се повтаря. Като че ли успявате да подремнете спокойно, нали? Дискомфортът, в нарастващите ви гърди, не превръща спокойните нощи в трудна мисия, усмихнете се. Напълно нормално е да усещате гърдите си свръхчувствителни, затова опитайте да спите със спортен сутиен. Това може да помогне.

Подуване и газове: Един от най-често срещаните симптоми е именно този – наличието на газове. Вероятно ще изпитвате неудобство да коментирате подробностите със своя лекар. Ако се притеснявате, опитайте да хапвате по-малки порции вкусотии, които няма да претоварват храносмилателната ви система.

Запек: Запекът и подуването на корема често вървят ръка за ръка. Ако страдате от този проблем, опитайте се да ядете храни богати на фибри, като плодове, зеленчуци или сок. Тези хитринки ще ви помогнат най-сетне да посетите тоалетната. Сокът също така съдейства за поддържане на доброто ниво на течности в организма.

Киселини или стомашно разстройство: Киселините са много често срещани в началото на бременността, тъй като тялото ви произвежда прогестерон и релаксин, които отпускат мускулите на стомашно-чревния тракт, а това от своя страна означава, че храната се движи забавено през храносмилателната ви система. Това е причината за киселините, подуването на корема и газовете. Тези досадни хормони! Процесът обаче е от жизненоважно значение за вашето бебе, тъй като помага на бебето да получи по-лесно необходимите хранителни вещества. Опитайте да дъвчете дъвка без захар, за да успокоите симптомите.

Умора: Съвсем нормално е през тези първи няколко седмици от бременността да се чувствате изключително изтощени. Замислете се за огромните промени, които ви се случват физиологично, психически и емоционално. Още ли се чудите защо се нуждаете да полегнете? Тялото ви работи денонощно. Освен това бременността повишава нивата на някои хормони, което от своя страна понижава кръвната захар и кръвното налягане. Опитайте да спите наляво, така матката няма да притиска някои големи кръвоносни съдове и до бебето свободно ще стига повече кръв. Неразположенията, свързани с бременността, са досадни и изтощителни. Разсейте отрицателните усещания, като се концентрирате върху приятните емоции. Помечтайте си. Все още имате достатъчно време да мислите за пола на бебето, за избор на име, за детската стая, а защо да не започнете да снимате как всяка седмица коремчето ви се променя. Така ще запазите приятни спомени и ще намерите повод след време да разказвате на порасналото човече за предизвикателствата през 9-те месеца.

Полезна информация за емоциите през бременността можете да научите от Училището за родители на списание "9 месеца":