Време е за снимка пред огледалото – от този момент можете да започнете да запечатвате в кадри как се променя коремчето ви през 9-те месеца. Матката е малко по-голяма от грейпфрут. Да, все още хората не разпознават отдалеч, че сте бременна, но скоро това ще се промени, имайте търпение (не се сравнявайте с други бременни дами, нормално е първата бременност да проличи на по-късен етап).

Към настоящия момент поводите за усмивки са много, защото сте чули как бие сърчицето на бебето, а лекарят ви е установил, че мъничето не изостава в развитието си.

Какво се случва в утробата ви? Ципата на околоплодния мехур е десет пъти по-тънка от кожата, но осигурява перфектна защита на зародиша, който в 10-ата седмица на бременността е дълъг около 4 см и тежи около 5 г.

На сигурно място във водата бебето расте на спокойствие – формират се костите и хрущялите. Настъпи мигът да се появят коленете и глезените. Може би ще се изненадате, но е факт, че лактите също са в действие и функционират. Бъбреците произвеждат урина, а стомахът – храносмилатени сокове. Най-хубавото следва – под венците се образуват миниатюрните зародиши на зъбите.

Много от симптомите на ранната бременност не са ви чужди – знаете ли, че тялото ви умишлено се запича през първото тримесечие? Целта е да се забави движението на червата, за да се абсорбират повече хранителни вещества. Освен това, когато матката нараства, тя притиска червата и затруднява преминаването на изпражненията – спортът и правилният хранителен режим, идват на помощ. Приемайте достатъчно течности, дъвчете храната търпеливо, избирайте храни, богати на фибри.

Все още ли се борите с гаденето и повръщането? Вашият лекар може да предложи добро и безопасно решение на проблема, споделете му, че се нуждаете от съдействие. Състоянието е временно и отминава, използвайте моментите, когато не ви се подвига, за прием на витамини и полезна храна.

Забелязахте ли сините вени върху гърдите и корема ви? Те са по-силно изразени при слаби жени с много бяла кожа. С напредването на бременността вените на ръцете и на краката също стават по-изпъкнали. Приемете ги като красиви знаци на бременността и ги носете с гордост.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

Умора: Във вас расте новият живот и вие участвате в красивия процес със собствената си енергия. Тялото работи усилено, а в резултат на това сънят непрестанно напомня за себе си. Вслушвайте се в сигналите на тялото си – то функционира уникално, истинско божествено творение.

Подуване и газове: Виновниците за това са прогестеронът и естрогенът – нивата им се повишават, бебето има отлична среда за развитие.

Вагинално течение: Ако то е оскъдно, млекообразно и без аромат, е нормално – целта му е да предпазва родовия канал от инфекции, както и да се грижи за бактериалната среда на влагалището.

Главоболие: Главоболието е типично неразположение за бременността, особено през първите три месеца. Умората, понижаването на нивото на кръвната захар и преди всичко стресът са в основата на силните болки. За тях допринасят и бушуващите хормони и увеличаването на кръвния поток. От хормоните „главните заподозрени” най-вече са естрогените. Защото те влияят на чувствителността на стените на кръвоносните съдове.

Слабост и замаяност: Причината за това състояние са непрекъснато променящите се нива на хормона прогестерон. Често той е причина бъдещата майка да се чувства сънлива и мързелива. Винаги когато имате възможност, почивайте. Хранете се балансирано и здравословно. Пийте повече течности. Включвайте в менюто си храни, богати на желязо и млечни продукти. Вашето бебе е голям консуматор на калций, нужен за изграждането на костите му.

Киселини: Обикновено се появяват около 12-ата гестационна седмица, но не е изключено да ви навестят и по-рано. Причината? Плацентата произвежда голямо количество прогестерон, разделящо хранопровода от стомаха.

Болки в сухожилията: Матката нараства, сухожилията се разтягат – болката е кратка, възможно е да бъде остра или тъпа. Разбира се, не пропускайте да уведомите лекаря за този дискомфорт.

Научете полезна информация за вътреутробния живот на бебето от Училището за родители на списание „9 месеца“: