В утробата ви живее малко, но много сладко човече, което постепенно се подготвя за първата ви среща. Бебето вече тежи цели 10 г и е дълго около 5 см. Фоликулите на косата започват да се оформят, а гнездата на ноктите на ръцете и краката вече се образуват. Вашето дете си има език и небце в устата, зърна на гърдите, носни каналчета и уши.

Емоционалната ви нестабилност продължава да отключва странни промени в настроението, все още не сте осъзнали, че носите чудото на новия живот. Ако сутрешното неразположение е отшумяло, то на негово място удобно ще се намести засиленият апетит. Необходимостта да уринирате често си остава, липсата на енергия – също. Гърдите ви са чувствителни, може би доста натежели, а ареолите сигурно са потъмнели, това е нормално.

През този период е добре да се направи стандартният месечен преглед при проследяващия бременността акушер-гинеколог. Най-вероятно той ще ви назначи следните рутинни изследвания: пълна кръвна картина, урина, кръвна захар. По време на прегледа се провежда ултразвукова диагностика, която се извършва върху корема (УЗД). Чрез показателите от УЗД се определя точният срок на бременността и на базата на дължината на фетуса (плода) се коригира, ако е необходимо, вероятният термин на раждане.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Между 11-ата и 13-ата г.с. се извършва един от най-важните високоспециализирани прегледи от проследяването на бременността – първи триместър скриниг тест (познат още като биохимичен скриниг). Препоръчително е този преглед да бъде извършен от сертифициран специалист по фетална медицина. Това изследване е един от най-чувствителните тестове за определяне на риска на плода от синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Едиардс (тризомия 18) и синдром на Патау (тризомия 13), както при едноплодна, така и при двуплодна бременност. Тестът в първи триместър включва ултразвуково изследване на плода за измерване на течността зад вратлето (нухална транслуценция), назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб заедно с кръвно изследване на бременната за измерване на две субстанции, продукти на плацентата. Изследванията от ултразвуковата диагностика и майчината кръв се комбинират в специализирана софтуерна програма и се изчислява рискът за тризотомиите. Този скриниг ви дава спокойствие за нормалното протичане на бременността.

Както вече споменахме, би трябвало гаденето да е изчезнало – плацентата вече е формирана и неприятните сутрешни симптоми ще останат в миналото. Когато планирате  дневното си меню е добре да съобразите как да комбинирате трите големи групи хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини. През този период от бременността подходящи са картофите, оризът и елдата (въглехидрати), а що се отнася до протеините – заложете на крехките меса без мазнини от екологично отглеждани животни. Ядките и семената също са добър източник на протеини. Хапвайте и разнообразни салати. Нека да кажем и няколко думи за мазнините – по отношение на техния прием, от особено значение е балансът между есенциалните мастни киселини. Набавяйте си ги от маслини, чист зехтин, чисто краве масло и сметана. Разбира се, преди да си структурирате режим на хранене, се консултирайте с вашия лекар. Той има най-точна преценка какво е добре за вас и за вашето бебе.

Време е и за поглед към емоционалното ви състояние. Много жени се страхуват, че няма да бъдат онези перфектни майки, които са си представяли във въображението си. Ролята на майка е натоварена с повече очаквания от всяка друга, може би защото ни позволява да реализираме по естествен и социално приемлив начин най-съкровено женското в себе си. Стремежът към съвършенство обаче трябва да е балансиран и трябва да умеем да приемаме себе си като обикновени хора – целта на живота е не да ставаме по-добри, а по-цялостни. Не се страхувайте, че можете да загубите бебето си, дори това вече да се е случвало преди. Но и не крийте страховете си, за да предпазите близките си хора. Бъдете искрени с партньора си – показвайки му своята слабост, му давате възможност той да демонстрира своята сила и стабилност.

Научете повече за вътреутробния живот на бебето от Училището за родители на списание "9 месеца":