Честито, вече може да се порадвате на първото истинско коремче на бременността. Дрехите ви стягат малко повече? Изключителна роля играят мускулите на корема за това „кога ще започне да ви личи“. На този етап матката постепенно изпълва таза. Ако имате здрава мускулатура, мускулите ще задържат матката и коремчето ви няма да е толкова голямо.

Все пак то ще се променя с всеки изминал ден. Когато бебето ви още е малко, то непрекъснато ще се върти и коремът ви ще придобива странни форми (внушителните размери на коремчето в ранен етап на 9-те месеца са присъщи при двуплодна или триплодна бременност. За същото намекват и твърде ярките симптоми, типични за бъдещите майки).

Плодът тежи около 14 г и е дълго около 6.30 см. Мъничето се развива бързо – костният мозък произвежда бели кръвни телца, а хипофизната жлеза започва да произвежда хормони. Храносмилателната система също не остава по-назад. От тази седмица гестационна седмица  тялото на бебето става чувствително на допир. През коремната стена бебето реагира на ласките, които му изпращате. На екрана на ултразвуковия апарат може да се види как малчо се доближава и се опитва да докосне вашите галещи ръце. При груби движения „отвън” то се оттласква навътре.

Време е за първия скрининг  за оценка на риска от вродени аномалии (ако още не сте го направили) – това важно изследване може да бъде извършено между 11 г.с. и 13 г.с.

Бъдете готови вълчият апетит отново да ви навести – според някои изследвания, ако сте бременна с момче, ще ви се хапва повече, отколкото ако очаквате момиче. Все пак мили дами, избягвайте да консумирате твърде често висококалорични храни, които нямат полза за здравето.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Някои от симптомите, които може да изпитате, са:

  • Изострено обоняние: Най-вероятната причина за изостреното обоняние са рязко повишените нива на някои хормони през бременността – 20 пъти на естрогените и 10 пъти на гестагените, които водят до промени в психиката и в сетивните възприятия. Способността да се долавят най-малките промени в уханието може да предпази бременните например от развалени храни. Явно в процеса на еволюцията доброто обоняние през 9-те месеца се е утвърдило като полезна реакция.
  • Подуване на корема: Чувствате се като „балон“. Подуването на корема може да е един от най-честите и най-малко очарователните симптоми на бременността, за първи път се появява около 11-а седмица и вероятно ще продължи през цялата бременност. Защо? Добрият стар прогестерон пази бременността, но и предизвиква в действие популярното трио „подуване, оригване и отделяне на газове“.
  • Умора и сънливост: През този период много от бъдещите майки се чувстват отпаднали и изтощени. В кръвта на бременни, страдащи от прекомерна умора, са открити т. нар. невростероиди, производни на прогестерона, които имат сънотворно действие. Всъщност прогестеронът е отговорен за спокойствието през бременността. Той отпуска мускулатурата на матката, предотвратява преждевременните контракции и така осигурява нормален растеж на плода.
  • Главоболие: Увеличеното кръвоснабдяване през 9-те месеца може да окаже силен натиск върху кръвоносните съдове и това да доведе до мигрената. Допълнителни фактори са голяма умора, преуморени очи, дехидратация, глад или резки климатични промени. Обикновено след 3-ия месец бъдещите майки вече не се оплакват толкова често от мигрена или главоболие. Тогава нивото на хормоните се нормализира и женският организъм вече се е нагодил към настъпилите промени. Някои жени се оплакват, че страдат от главоболие и през последните няколко седмици преди да родят.

Подгответе се за раждането с помощта на лекциите от Училището за родители на списание „9 месеца“: