Краят на второто тримесечие дойде неусетно, нали? Главата на плода е два пъти по-малка от дължината му – вашата малка точица расте правилно. Любопитен факт е, че през тази гестационна седмица се развиват гласните струни на мъничето и сукателния му рефлекс.

Това е крайният срок за рутинните изследвания (кръв, урина, кръвна захар, кръвна група и резус-фактор, кръв за Васерман и СПИН) при регистрацията на бременността. Запишете си кръвната група и Rh-фактора - оставете листчето при личните си документи.

В 13-ата г.с. плодът е дълъг около  7,5-9 см и тежи около 30 г. Ръцете и краката му ясно се движат, но вие не ги усещате. В този период матката може да се свива от време на време, без да има болка. Тези т.нар. Бракстон-Хикс контракции, които са подготвителни за раждането, не бива да наброяват повече от 5 за 1 час. Пигментацията на кожата може да се увеличи. Тя е по-силно изразена по лицето – появяват се типичното за бременността кафеникаво оцветяване като маска, както и тъмна линия по средата на корема.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Грижа към себе си. Може би се чувствате по-нервна и емоционална. Това се дължи на хормоните на бременността. От 13-ата г.с. приемайте допълнително витамини и желязо в предписаните дози. Но не вземайте лекарства без консултация със специалист. Избягвайте места, в които се пуши и се събират много хора. Научете се да спите в странично положение, което подобрява кръвообращението към плода. Почивката в ляво странично положение улеснява функционирането на бъбреците.

В този период често се появява констипация (запек). Виновни са пак хормоните, които правят червата лениви. Ще преодолеете това, ако се движите активно, пиете повече течности и ядете сурови зеленчуци и плодове. Носете по-свободни и удобни дрехи. Правете сутрин леки физически упражнения, а ако имате възможност и желание, плувайте в басейн. Пазете резултатите от изследванията.

Интимност. След като сте се отървали от сутрешното гадене, желанието за секс се връща. Ставате закачлива и предизвикателна. Тялото ви изглежда доста привлекателно. След първия ехографски преглед вашият партньор се е успокоил, че всичко с бебето е наред. То е добре защитено и интимните контакти не го застрашават.

Килограми. Трудно е да се даде много точен отговор на този въпрос. Качването на килограми зависи от много неща – индивидуалните особености на физиката, наследственото предразположение, големината на плода, плацентата и матката, количеството на околоплодната течност, увеличения обем на кръвта и пр. При нормално тегло преди забременяването можете да наддадете от 11 до 15.5 кг, при тегло под нормата – от 12.4 до 17.7 кг, при свръхтегло – от 6.7 до 11 кг. Ще установите дали в началото на бременността вашето тегло е нормално, като изчислите индекса на телесното си тегло (ИТТ). За целта разделете теглото си в кг на квадрата на височината си в м. Вашият ИТТ трябва да е между 20 и 25. Пример: ако тежите 55 кг и сте висока 1.65 м, ИТТ = 55 : (1.65 х 1.65) = 20. Мастната тъкан се натрупва предимно в областта на бедрата, ханша и гърдите и, разбира се, по корема. Нейната роля е да предпазва бебето и по-късно да подпомага отделянето на кърма.

Спорт. Няма да повтаряме това, което вече знаете, но напомняме - физическата активност е полезна за червата, настроението и самочувствието ви – опитайте се всеки ден да се разхождате и започвайте утрото с лека гимнастика у дома.

Момче или момиче. Може би вече сте научили пола на бебето, но в повечето случаи лекарите са категорични какъв е той на по-късен етап от бременността. Шансовете за момче и за момиче са равни – биологичният подбор е в пропорции 50 на 50. Все пак броят на момчетата е малко по-голям – според статистиката на 49 момичета се раждат 51 момчета, които са по-неустойчиви и затова природата се е погрижила да се зачеват по-лесно. Ако имате три деца от един пол, шансът да имате още едно дете от същия пол е 25%, ако имате четири – шансът намалява на 12,5%. Всяка жена има яйцеклетки, които съдържат X хромозоми. Ако спермата, която опложда, съдържа Y хромозоми, жената ще роди момче, а ако е с X хромозоми – момиче. Принципът на всички практики за повлияване на пола е да се създава среда, която да даде преимущество на сперматозоидите с определени хромозоми. Според някои учени психическата нагласа също влияе – ако родителите силно искат да имат момче или момиче и мислят за желанието си при зачеване, може да го постигнат. Това е така нареченото нервно-лингвистично програмиране (НЛП).

Научете полезна информация относно подготовката за раждането от Училището за родители на списание „9 месеца“: