През тази седмица тялото се подготвя да сбъдне вашата голяма мечта – все още няма бебе - скоро това ще се промени. Ежемесечно всеки яйчник произвежда стотици фоликули, но само един от тях нараства и съдържа яйцеклетка, готова за оплождане.

КАК ДА СЕ ХРАНЯ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Останалите претърпяват обратно развитие. По време на овулацията освен узряването на фоликула организмът се подготвя за евентуална бъдеща бременност, като лигавицата на матката надебелява до 12 мм. По време на средно 28-дневен менструален цикъл овулацията се очаква между 13–15 ден, считано от първия ден на цикъла и първия ден на менструалното кървене. 

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Някои по-чувствителни жени познават кога настъпва овулацията. Усещат тежест в корема, лека раздразнителност, повишено желание за интимност, болезненост при допир на гърдите, увеличава се и цервикалната слуз.

Цервикалната слуз се променя в различните фази на менструалния цикъл. Тя е гъста и жилава в дните след и преди менструалното кръвотечение. Под действие на естрогените в средата на цикъла (овулацията) тя става обилна, разтеглива и бистра. Едновременно се наблюдават и промени в ендометриума, както и наличие на течност зад матката. Ако имате обострено обоняние или различно усещане на вкусовите рецептори, това също може да е признак, че сте в овулация. Въпреки че това не е сред най-честите симптоми, ако забележите тези промени, не ги подминавайте с лека ръка.

В този момент т. нар. базална температурата (измерена анално), е по-висока от нормалното – 37 ºС или 37.1 ºС.

Понякога по време на овулацията може да се появи слабо розово течение. Това е нормално и не бива да ви плаши. Ако обаче течението продължи и в следващите няколко дни, задължително се обърнете към специалист.

Друг, по-сигурен метод за определяне на овулацията, е фоликулометрията. Няколко поредни пъти трябва да посетите гинекологичния кабинет, където чрез ултразвук се проследяват нарастването на фоликулите и лигавицата на матката. Когато моментът настъпи, вие и партньорът ви имате 24 часа на разположение, през които можете да се отдадете на страстни ласки. За съжаление, яйцеклетката живее само около едно денонощие и след това умира. Ако през това време сперматозоидите не стигнат до нея, шансовете жената да зачене намаляват.

Веднага след зачеването настъпват промени в организма, но бъдещата майка може и да обърка симптомите на бременността със симптомите на обичайния предменструален синдром (гърдите са напрегнати, усеща се лека болка ниско в корема, гаденето се появява на по-късен етап).

Мечтаете си за близнаци? Когато се формира Новият живот, се кръстосват милиарди гени от майката и от бащата. Сметката е невероятно сложна – теоретично от възможните комбинации могат да се получат... 70 билиона индивиди, и всичките различни. Веднъж на всеки 300 потенциални бебета обаче се наблюдава изключение – могат да се заченат еднояйчни близнаци. Еднояйчните близнаци са с еднакъв генетичен код, защото се появяват след разделянето на една оплодена яйцеклетка на две зиготи, от които се развиват два ембриона от един и същи пол. По принцип те са съвършено еднакви, но по-късно под влияние на фактори от околната среда единият може да се развива по-различно от другия.
Двуяйчните близнаци се създават в резултат на едновременното оплождане на две отделни яйцеклетки от два сперматозоида, като се развиват в два самостоятелни околоплодни мехура с две отделни плаценти.

Подгответе се за предстоящите месеци с помощта на Училището за родители на списание „9 месеца“: