Д-р Сузана Нашар е началник на Родилния сектор към Клиниката по акушерство и гинекология, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Тя е уважаван специалист в областта на акушерството и гинекологията с изключителен опит в рисковите бременности и раждания.

Имаме 9 месеца да се подготвим за раждането

Бъдещата майка, особено когато е бременна за първи път, е кълбо от емоции! Това първо се дължи на факта, че е жена, но разбира се, от голямо значение са хормоните на бременността, промените в тялото й и осъзнаването, че в нея расте нов живот, чувство, несравнимо с друго, което ще промени живота й завинаги. Посоката на тези емоции зависи в голяма степен от характера на жената, подкрепата, която получава от своя партньор, средата, в която живее и работи, и много други фактори.  Според мен подготовката за раждането започва от момента на вземане на решението за забременяване, защото е израз на зрялост и готовност за поемане на отговорности. Подготовката за самото раждане не трябва да е свързана с емоция, а с разумно обмисляне на мястото, където ще се случи щастливото събитие, и с избор на екипа, който ще се грижи за майката и новороденото. Когато бременната жена е избрала лекар, на който се доверява безусловно и от който получава внимание, сигурност и информация за всички въпроси, които я интересуват, тя е спокойна, подготвена, мобилизирана и се справя страхотно.

Спортът и бременността

Бременността е физиологично състояние, когато става въпрос за здрави жени, които имат нискорискова бременност, така че за тях спортуване по време на бременността се препоръчва. Разбира се, нормалните физиологични адаптационни процеси в тялото на бременната жена налагат някои ограничения във вида и интензивността на физическата активност. Би следвало да се ограничат спортовете, свързани с повишен риск от падане, удари, вдигане на големи тежести, скачане, изкачване на големи височини или гмуркане на голяма дълбочина. Интензивността на тренировките зависи от спортната кондиция на бременната – ако е спортувала активно преди бременността, би следвало да намали интензитета и продължителността на тренировките, а ако няма добра физическа подготовка, спортуването трябва да се провежда под контрол на специалист. Основните ограничения за активно спортуване се отнасят за бременни с проблеми в опорно-двигателния апарат, диабет, сърдечно-съдови заболявания, бременни с анемия, многоплодна бременност и тези с много висок или много нисък body mass index (индекс на телесната маса).

Спортът по време на бременност няма за цел поставяне на рекорди, а подобряване на физическата кондиция, създаване на емоционален и психически комфорт.

Яж за двама!

Съвременната жена отдавна не се „храни за двама“, когато е бременна, дори имам впечатления, че повечето от бъдещите майки ограничават храната с цел да запазят добрата си форма и да се възстановят по-бързо след раждането. Бременността изисква промяна в начина на хранене, което количествено означава, че дневният прием на калории трябва да се увеличи с около 500 на ден. Качеството на храната е от ключово значение, тъй като небалансираният прием на нутриенти може да повлияе неблагоприятно както на майката, така и на растежа на плода. Така например увеличеният прием на въглехидрати може да повиши риска от гестационен диабет, а намаленият прием на плодове и зеленчуци може да доведе до хиповитаминози. Изключително важно е да се повиши приемът на протеини, които са необходими за растежа на плода. Бременните, които не обичат месо, могат да компенсират с прием на риба, яйца, мляко и млечни продукти, защото те са с високо съдържание на калций. Храненето не трябва да изключва въглехидратите, те остават основен енергиен източник, но е необходимо да се ограничи приемът на сладкиши, тестени продукти. Важно е да се следи за недостиг на витамини и микроелементи и при установяване на такъв, да се коригира своевременно. Бременните с хиперемезис, диабет, чернодробни и други заболявания имат специални диети за хранене, назначени от проследяващия лекар. Според препоръките на FIGO (Международна федерация по акушерство и гинекология) при бременните с нормален body mass index преди забременяването покачването на телесното тегло с 11–16 кг се приема за норма. При тези с по-висок начален body mass index наддаването на тегло следва да е по-малко. В първото тримесечие на бременността теглото е нормално да се покачи с 1–2 кг, а при всеки следващ месец – с 1,5–2 кг.

Околоплодните води

Околоплодните води обикновено изтичат на термин след започването на родовата дейност, но понякога това става, преди бременната да усеща контракции. В повечето случаи изтичането е ясно и не оставя съмнения, водите изтичат внезапно, обилно и не могат да бъдат сбъркани с нещо друго. Понякога обаче те изтичат по малко и създават съмнения дали това се дължи на увеличена влагалищна секреция, или пък е неволно изпускане на урина. И в единия, и другия случай се препоръчва преглед от лекар, който обективно и при нужда прилага различни тестове, с които може да докаже дали се касае за изтичане на околоплодни води. По-старите тестове за доказване на околоплодни води отчитат промяна в киселинността на влагалищното съдържимо, но съвременните са с почти 100% сигурност в диагнозата, тъй като търсят елементи, които се намират само в околоплодната течност. Изтичането на околоплодните води изисква незабавна хоспитализация, особено когато това се случва преждевременно – преди 37-ата гестационна седмица.

Падането на слузестата тапа – старт на раждането?

Падането на слузестата запушалка не означава, че е започнало активно раждане, но то е предвестник на раждането, тъй като представлява слузестото съдържимо на цервикалния канал, което може да е примесено с жилки кръв. Някои раждащи изобщо не успяват да усетят или разпознаят така наречената „слузеста тапа“, но не се притеснявайте – няма как да пропуснете раждането, все пак това е един продължителен и осезаем процес.

Какво не знаем за контракциите

Едно от най-големите притеснения на бременната първескиня е дали ще разпознае контракциите – как да разбере дали това, което усеща, е контракция, или не. На тези въпроси раждалите жени се усмихват с разбиране. Контракциите представляват стягания на маточната мускулатура, което означава, че матката се втвърдява и конфигурира. Когато матката се контрахира периодично, регулярно и болезнено, означава, че раждането е започнало. Усещането е, че боли и болката става все по-честа, все по-силна и все по-продължителна. Прагът на болка е различен при отделните майки, но обичайно ефектът, който предизвикват контракциите върху маточната шийка, съседните органи и тазовото дъно, е причина за болка или най-малкото силен дискомфорт. Много са легендите за това, как страшно много боли, когато раждаш, или как някои бременни са родили набързо, без да усетят. Истината е, че обичайно при първескини контракциите в началото са по-малко, а после стават все по-болезнени – това е един продължителен процес, в който се редуват болка и почивка. Жената променя своя праг на болка и привиква към все по-силното усещане. В съвременното акушерство се предлагат много и ефективни методи за обезболяване, които да създадат комфорт на раждащата майка и да съхранят нейните сили за по-интензивния период на изгонване на плода, който изисква сили и мобилизация. Най-ефективен начин на обезболяване остава епидуралната аналгезия. При нея при определени условия се поставя епидурален катетър, през който се въвеждат безопасни медикаменти, премахващи чувството за болка, без да ограничават подвижността на родилката и усета й за напън. Медикаментозното обезболяване включва спазмолитични и аналгетични медикаменти, които не могат напълно да премахнат усещането за болка, а спиналната аналгезия може да потисне усета за напън и има ограничено времетраене. Раждалите жени обикновено нямат проблем с разпознаването на контракциите, но често подценяват силата им и закъсняват с тръгването към болницата. Те трябва да имат предвид, че при тях продължителността на периода на разширение е много по-кратък и не бива да се изчаква прекалено дълго да се засилят и зачестят болките.

Терминът

От векове е прието, че нормалната продължителност на бременността е десет лунни или девет календарни месеца. Новозаветната история за раждането на Христос започва с празника Благовещение  през март и завършва с Рождество през декември. Много по-късно, през 1744 г., за първи път проф. Бьорхаве от Лайденския университет определя откога следва да започне броенето на този период. Почти 70 години по-късно е създадена формулата на Негеле, според която терминът на раждане се определя, като към деня на датата на последната редовна менструация се добавя 7, а от месеца се изважда 3. Това и днес е най-използваният начин за изчисляване термина на раждане, така че да се получи 280 дни бременност. Неточността на формулата се дължи на това, че се взема предвид 28-дневен менструален цикъл. Това налага при по-продължителен цикъл да се прибавят дни към определената дата, а при по-кратка продължителност да се изваждат дни от нея. Важно е разбирането, че това не е датата, на която ще родите, а датата, на която завършва нормалната продължителност на бременността. Определянето на точния термин за раждане е от голямо значение, тъй като въз основа на него се взема решение докога да се чака и кога да се индуцира раждането след термина. За да не се допуска ранно прекъсване на бременността без медицинска индикация, първите 7 дни след термина се определят като „състояние след термин“, а едва в 42-рата гестационна седмица бременността се смята за преносена. В съвременното акушерство за коригиране на термина на раждане се използват и ехографските данни от началото на бременността, което е особено ценно при жени, които имат нередовен менструален цикъл, забременели са в период без менструация (по време на кърмене или др.) или просто не помнят датата на последната си редовна менструация. С ултразвуковото изследване може да се диагностицират промени в плацентата и количеството на околоплодните води, характерни и при преносена бременност.

Спешно секцио

Предварителното определяне на начина на раждане е много отговорна и може би една от най-трудните задачи в акушерската практика. Преценката на раждането се основава на фактори от страна на майката (общо състояние, придружаващи заболявания, наличие на предишни оперативни интервенции, състояние на таза и др.), фактори от страна на плода (предлежание, очаквано тегло, данни за фетално страдание и др.), както и някои комбинирани фактори. Въз основа на всички тези данни лекарят прави прогноза на бъдещото раждане, но в хода на раждането могат възникнат други обстоятелства, които да наложат преоценка на начина на родоразрешение. Раждането е динамичен процес, който протича съвсем различно при отделните майки и зависи от много фактори, някои от които са предвидими, а други не. Според мен, ако в хода на раждането се наложи да се премине към цезарово сечение, нещата не се объркват, а просто не съвпадат с очакванията на раждащата. Най-важната цел на раждането е да завърши със здраво бебе и здрава майка и ако тази цел е свързана с оперативно раждане, това не бива да се драматизира.

Големият въпрос – „Какво да сложа в багажа за болницата?“

 Да, този въпрос е голям и много вълнува бъдещата майка, според мен, защото веднъж приготвила багажа за болницата, тя е готова и за очакваното щастливо събитие, така както се приготвя човек за почивка или пътуване. Какво е необходимо? Медицинската документация (кръвна група, последни кръвни изследвания, лична карта, предишни консултации със специалисти и др.), която би спестила време при условия на спешност. Друга част от багажа е свързана с комфорта при престоя в болницата и зависи от предлаганите условия в нея. В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на родилката се осигуряват нощница, еднократно бельо и превръзки, както и всичко необходимо за престоя на новороденото – пелени, дрехи, храна, козметика и др. Приемът на храна и вода по време на раждането се ограничава във връзка с евентуална необходимост от анестезия и склонност на раждащата към повръщане. В нашата болница се допуска прием на вода и малки парченца шоколад по време на по-продължително раждане като приемлив риск.

Най-важното, което трябва да приготвите, тръгвайки към болницата, са положителна нагласа, хубави мисли и безусловно доверие в лекаря и екипа, който сте избрали за най-щастливия ден от вашия живот!