София Щерева - Кацарова, онлайн психолог в www.e-therapy.bg и психолог в СБАЛАГ "Торакс - Д-р Сава Бояджиев" ЕООД Пловдив, пред „9 месеца“

Може ли да се каже, че пренаталният опит оказва влияние върху развитието на личността? Как?


Редица изследвания са показали, че представите и мислите на майката, както и нейното емоционално състояние оказват влияние върху бебето преди раждането. Ако една жена се страхува, тревожна е и има притеснения през цялата бременност, тя на първо място не би могла да се наслади на това прекрасно време и ще живее с повече страх и тревожност, вместо с положителни очаквания и мисли. Това сме регистрирали от нашия екип с арт терапията, която правим от четири години в Клиника „Торакс”.  Тя е свързана точно с представите, очакванията и мечтите на двамата родители. Те заедно извършват нещо като програмиране за детето си и след време отчитаме резултатите от тази проективна техника.

ГЕСТАЦИОННИ СЕДМИЦИ - КАК СЕ РАЗВИВА БЕБЕТО

Според Петър Дънов чрез своите мисли, чувства и постъпки майката влияе на детето си, докато то още е в утробата й. Според него от духовния живот на майката зависи какво ще бъде детето – обикновен човек, талантлив, гениален или светия. Как от нейния душевен живот зависи бъдещето на детето?


Това са биохимия, хормони и влиянието им става директно върху бебето по пътя на плацентата и пъпната връв. Не случайно природата така е формрала нещата, че през бременността жената да е много по-емоционална, чувствителна и възприемчива. Детето запаметява всичко това на клетъчно ниво и ако майката е тревожна, то долавя тази тревога не само на биохимично ниво, а и чрез гласа й, чрез промяната в сърдечния и ритъм.

СТРЕСЪТ НА МАЙКАТА ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА - КАК СЕ ОТРАЗЯВА НА ПЛОДА В УТРОБАТА

Стресът на майката влияе ли върху нероденото дете?
Стресът влияе и това е доказано. Затова и когато консултираме бременни жени в сайта www.e-therapy.bg, в който работим  повече от осем години, освен емоционално отреагиране на стресови ситуации, насочваме бъдещите майки и към занимания, които ще им донесат повече положителни емоции, които ще се предадат и на бебето им.

ГРИЖА ЗА ЗЪБИТЕ ПРЕЗ 9-ТЕ МЕСЕЦА - ЗАБРАНЕНО И ПОЗВОЛЕНО

Бебето в утробата реагира ли на звуци и други външни дразнения?
Бебето реагира и това се регистрира при всеки преглед с ултразвук. Опити с четене на едно и също стихотворение от майката в последните месеци на бременността показват, че нероденото реагира още докато е в утробата с промяна на сърдечния ритъм, а след раждането също се наблюдават реакции на познатите рефрени.

Как се отразяват спомените от раждането на порасналия човек?
Това е въпрос, на който най-добре би могъл да отговори специалист хипнотерапевт, тъй като чрез регресивна хипноза  могат да се извикат спомени от далечното минало. Има хора, които помнят как са наблюдавали родителите си от люлката и това е доста ранен познавателен опит. Съществуват и изследвания, които доказват наличието на „клетъчна памет”, която се трупа още със зачеването. След това отношението на родителите, възпитателните стратегии  и начинът на общуване дооформят характеровите особености на бъдещата личност.

Какви са психологическите аспекти на кърменето?
Кърменето е изключително важно за емоционалната връзка майка-дете. Самата поза, очният контакт и удоволствието в очите на бебето създават уникални моменти, които не могат да се сравнят с нищо друго и за жената, и за детето. Създава се чувство за безопасност и доверие, което е базова характеристика за този възрастов период.