Ще поговорим за здравето на зъбите, особено важна тема и през 9-те месеца. Все още битуват някои митове, за нас е важно обаче бъдещите майки да бъдат информирани и спокойни. Срещнахме се с д-р Вера Давидова, която ни сподели повече по темата.

KАЛКУЛАТОР НА БРЕМЕННОСТТА - КОГА Е ТЕРМИНЪТ

Д-р Давидова е стоматолог с над 15 години опит и собствена практика. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания при възрастни, деца и бременни. В основата на професионалната ù философия, стои профилактиката, качественото лечение и уважението към всеки пациент. Фокусирана е в създаването на „зелена практика“, в която се минимизира използването на вредни за околната среда материали.

Ето какво ни сподели тя:

Важно ли е да посетим зъболекар преди да видим двете чертички на теста за бременност?

Да. Обикновено дамите се обръщат към гинеколог, личен лекар, правят се редица изследвания, но малко от тях посещават зъболекар. Много е важно да сме се погрижили за здравето на зъбите и венците си преди бременността, за да се отстранят всички проблеми и да се минимизира рискът от сериозно ле- чение през тези важни 9 месеца. Също така оралното здраве е свързано с диабет, сърдечно-съдови и други заболявания, които влияят на бременността. Най-добрият начин да сте спокойни, че всичко е наред е да почиствате зъбния камък и плака два пъти годишно.

КОВИД ВАКСИНИ И БРЕМЕННОСТ

Кои са най-честите проблеми, свързани със здравето за зъбите и венците, с които се сблъсква бъдещата майка?
Много от бъдещите майки се оплакват от подуване, чувствителност и кървене на венците. Това състояние е така нареченият гингивит по време на бременност и се дължи на промяната на нивата на хормоните, които съответно повлияват и тъканите в устната кухина.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Венците стават по-податливи на дразненето от микроорганизмите в плаката. Много е важно да се вземат мерки за навременно лечение на това състояние, тъй като то може да доведе до сериозни възпаления. Някои проучвания дори доказват връзката между парадонталните заболявания и увеличения риск от преждевременно раждане, прееклампсия и недо- носване на бебето.

Вярно ли е, че противно на някои мнения, лечението на зъбите през бременността е желателно да се провежда под упойка?
Да, има случаи, в които използването на упойка е препоръчително. Правилото, което трябва да се следва е – потенциалната полза за майката, да надвишава потенциалния риск за плода. В съвременната стоматология анестезия може да се използва почти при всяка манипулация. Ако прагът на болка на бременната жена е нисък и манипулацията ще причини стрес на нея и на бебето, то тогава внимателно прецененият състав и количество на упойката, е по-добър вариант.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Да поставим ли „пълна забрана“ на рентгеновите снимки и упойките?
Много фактори трябва да бъдат взети под внимание, но „пълна забрана“ не бива да се поставя, тъй като нелекуваните инфекции в устната кухина могат да представляват риск както за плода, така и за майката. При съвременните рентгенови апарати, дозата облъчване при секторна зъбна снимка е малка и не може да причини неблагоприятни последици в развиващия се ембрион. Въпреки това съветвам да се направи консултация със зъболекар дали лечението е наложително, или може да бъде отложено за след раждането.

Позволено ли е избелването на зъбите през бременността?
Понастоящем няма категорични доказателства за ефектите от избелването на зъбите по време на бременност. Въпреки че изглежда избелването на зъбите през бременността да е безопасно и да не крие риск за майката и детето, съветвам бременните жени да го оставят за периода след раждането и кърменето.

Какво се случва, ако жената често повръща, как да се погрижи за зъбите си?

В такива случаи, препоръчвам да се използва четка с малка глава и меки косми, с която по-лесно се достига до задните участъци на зъбите. Ако пастата за зъби причинява гадене и повръщане, може да се замени с друга или зъбите да се мият само с вода в комбинация с вода за уста с флуор. За да се избегне увреждане на зъбния емайл, препоръчвам да не се мият зъбите непосредствено след повръщане. Вместо това, устата може да се изплакане с вода или вода за уста или да се сдъвче дъвка без захар.

Има ли забранени храни през 9-те месеца, които са изключително вредни за зъбите?
Няма вредни храни, които влияят на зъбите само по време на бременността, но има храни и напитки, които увеличават риска от кариес и е добре да бъдат избягвани. Всички продукти с добавена захар (шоколад, бисквити, бонбони, газирани и подсладени напитки, сушени плодове и др.) имат сериозен кариесогенен риск и е добре да се избягват за сметка на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците.

Споделете ни повече за формирането на зародишите на млечните зъбки. Кога започват да се формират и каква е ролята на майката?

Развитието на млечните и постоянните зъби е дълъг период, който започва още в 7-а г.с. със залагането на зародиша на първия временен зъб и завършва към края на юношеството. По време на вътреутробното развитие се залагат зародишите на всички временни и някои постоянни зъби, така че правилното хранене на майката с нужните количества подходящи храни, е от особено значение. Изключително важна роля имат живо- тинските протеини, витамините А, C, B, D и Е, както и приемът на достатъчно количество калций, фосфор, флуор, мазнини и въглехидрати.

Кой е най-ценният съвет, който можете да дадете на бъдещите майки относно здравето на зъбите им и изграждане на здравословни хигиенни навици у бъдещите им деца?

Като щастлива майка на две деца, най-ценният ми съвет е майките да се радват на тези безценни девет месеца. Тялото им ще преминава през много промени, някои, за съжаление, по-неприятни от други, но това е нормално. Следете ги и реагирайте навреме. Спазвайте балансиран хранителен режим, тъй като той влияе много както на здравето на вашите зъби, така и на бъдещите зъбки на вашето дете. Почистването на зъбния камък преди и по време на бременността е не само безопасна, но и препоръчителна процедура и предотвратява бъдещи инфекции и усложнения. Така ще си спестите усложнения и ще можете спокойно да се наслаждавате на прекрасните моменти от една бременност!

ЗАЩО ПРЕНОСВАМ - КОГА ЩЕ РОДЯ

Като щастлива майка на две деца, най-ценният ми съвет е майките да се радват на тези безценни девет месеца. Тялото им ще преминава през много про- мени, някои, за съжаление, по-неприятни от други, но това е нормално. Следете ги и реагирайте навреме. Спазвайте балансиран хранителен режим, тъй като той влияе много както на здравето на вашите зъби, така и на бъдещите зъбки на вашето дете. Почистването на зъбния камък преди и по време на бременността е не само безопасна, но и препоръчителна процедура и предотвратява бъдещи инфекции и усложнения. Така ще си спестите усложнения и ще можете спокойно да се наслаждавате на прекрасните моменти от една бременност!